ДУМКИ

Руслан Бизяев : Економічна і політична кризи в Україні неминучі

18-05-2020 14:05

0

Руслан Бизяев

політичний експерт

У Німеччині, Великобританії, Польщі пройшли акції проти карантину, пов'язаного з пандемією коронавірусу. Політичний оглядач, експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв висловив виданню «Коментарі» думку, що ускладнення ситуації в ЄС і антиурядові виступи в Україні – питання часу

"Говорячи про ситуацію в Євросоюзі, хотілося б зробити три попередні ремарки.

Перше – єдиної моделі виходу з пандемії не існує. Тобто, захворіли всі плюс-мінус однаково, а ось виходять з карантину – по-різному.

Друге – економічна модель, яка нині превалює в світі (стимулювання споживчого попиту, фактичне "розкидання грошей з вертольота"), на даний момент не показала свою ефективність. І що буде далі з цим – незрозуміло.

Третє – відмова Німеччини фактично спонсорувати в ситуації корона-кризи такі бідні країни Євросоюзу як Греція та Італія, говорить про те, що ЄС переживає не кращі часи з точки зору єдності.

Директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва вчора заявила, що світовій економіці знадобиться фактично три роки, щоб відновитися після удару, завданого пандемій. Тобто – попереду рецесія. На неї може накластися набираючий обертів американо-китайський конфлікт. І отримаємо ситуацію, коли кожен буде сам за себе. Як приклад: нещодавно від нашого МЗС прозвучала заява про необхідність перегляду економічної частини Угоди з ЄС. А у відповідь – тиша...

Світ очікує рецесія і економічні війни. Все це, безумовно, позначиться і на стані економіки України. Вона буде знаходитися як мінімум в стані стагнації, як максимум – у кризі. Фактично, ми вже зараз перебуваємо в ситуації відкладеної кризи. Негативні тенденції вплинуть, але – пізніше.

Так що масові протести, які здатні призвести до політичних потрясінь – цілком вірогідні. Питання навіть не в тому, чи будуть вони чи ні. Питання – в термінах. Відбудеться це в найближчі кілька місяців, або восени, ближче до місцевих виборів.

Але в будь-якому випадку – кризи в Україні (і економічна, і політична) неминучі. І як країна вийде з них – поки не зрозуміло. У цьому рівнянні на даний момент дуже багато невідомих".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!