ДУМКИ

В'ячеслав Черкашин : Як зробити амністію капіталів ефективною

21-05-2020 09:05

0

В'ячеслав Черкашин

Закон про амністію капіталів буде переданий у Верховну Раду і введений в дію в поточному році, пообіцяв президент України Володимир Зеленський. Цю заяву проаналізував для порталу «Коментарі» старший аналітик з податкових питань Інституту соціально-економічної трансформації В'ячеслав Черкашин

"В парламенті з вересня минулого року припадають пилом відразу три законопроекти з питання проведення амністії капіталів (проект монобольшинства № 1232 та його альтернатива № 1232-1, а також проект № 2128, співавтором якого є ваш покірний слуга). Наскільки мені відомо, ні робочих груп, ні парламентських слухань, ні яких-небудь інших офіційних дій з зазначеними законопроектами не проводилося. Острівець політичної паузи на тлі законодавчого турборежиму.

Ключовими є наступні фактори:

1. Розумна передпідготовки до амністії капіталів:

(а) широка роз'яснювальна кампанія уряду (3-6 місяців). Люди повинні знати що, як і коли відбуватиметься. До того ж владі потрібно чітко артикулювати – амністія не стосується фінансових результатів політичної корупції чи інших тяжких злочинів (торгівля людьми, наркотиками, зброєю). Якість комунікації із суспільством – половина успіху!

(б) Україна має створити передумови для успішної амністії – приєднання країни до Стандарту ОЕСР (Організація економічного співробітництва і розвитку) з автоматичного обміну податковою інформацією (відома під скороченою назвою CRS MCAA). Потенційні учасники амністії повинні зрозуміти, що держава протягом нетривалого часу все одно дізнається про приховувані активи, але тоді умови легалізації будуть значно більш жорсткими. Світ стає фіскально прозорим. Це буде стимулювати до "добровільної" участі в процесі амністії.

2. Якісна підготовка процедур амністії і достатня їх тривалість. Мінімум перевірочних процедур, максимум державних гарантій, тривалість активної фази амністії – не менше 12 місяців. Досвід деяких держав (Литва, Ізраїль, Італія) свідчить, що недостатні терміни проведення акції є як мінімум причинами для пролонгації (іноді по кілька разів), що зрештою призводить до падіння його ефективності.

3. Ставка амністії капіталу. Вивчений досвід говорить про те, що ефективними були амністії, що проводяться під помірні відсотки – від 1% до 3%. У випадку з українською версією, компромісною (насамперед для зовнішніх кредиторів – МВФ та інших) може стати найнижча ставка ПДФО (5%).

...Будь-який міжнародний досвід ми можемо використовувати, але з оглядкою на наші місцеві заморочки (корупція, недовіра, низький професіоналізм). Є прекрасні приклади з Італії, Ізраїлю, Німеччини, Індії, Індонезії. Бажано, щоб амністія стала разовим, винятковим явищем, так як уникнення оподаткування – національний вид спорту для багатих в нашій країні. І невдала/поспішна або багаторазова спроба буде тільки погіршувати ситуацію.

Які ризики можуть бути? Погана організаційна підготовка, недовіра громадян, слабкі державні гарантії для репутації і безпеки (витік інформації) для потенційних учасників амністії капіталів.

Критично важливо, щоб амністія стала механізмом повернення мільярдів капіталів, що втекли з України, а не черговим "тортурним пристосуванням" для збирання податків з економічно активних українців, які працюють за кордоном (у Польщі, Росії, Німеччини, Чехії)".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!