ДУМКИ

Володимир Воля : Меморандум щодо спірних питань між Україною та Угорщиною неможливий з ряду причин

21-05-2020 12:05

0

Володимир Воля

магістр державного управління

Президент Володимир Зеленський вважає, що Україна повинна підписати з Угорщиною меморандум щодо всіх спірних питань. Експерт Українського інституту політики, магістр державного управління Володимир Воля висловив виданню «Коментарі» думку, що перспектив для появи такого меморандуму найближчим часом немає

"Президент у багатьох питаннях не розбирається і не прагне глибоко занурюватися в тематику, вважаючи за краще довіряти тим, кого він вважає професіоналами. Швидше за все, ідея з меморандумом була запропонована главою МЗС Кулебой і віце-прем'єром з європейської та євроатлантичної інтеграції Пристайко.

В реалістичності появи такого документа є великі сумніви. Можливий якийсь меморандум, але він не може містити компроміси по всьому спектру проблем у взаємини України з Угорщиною. Можуть бути зафіксовані якісь точки порозуміння. Але в цілому меморандум не зможе привести до вирішення питань, на яких наполягає угорське керівництво – зміни мовного закону, мовного статусу в законі про освіту, а також – питання національно-культурної автономії угорців Закарпаття.

Меморандум – це документ, який лише може позначити шляхи до вирішення існуючих проблем. Або зафіксувати певний прогрес у їх вирішенні. А прогрес можливий тільки в ході переговорів, коли стануть вирішуватися питання, які гостро ставить угорська сторона, блокуючи ті чи інші зовнішньополітичні устремління України.

Ідея меморандуму – красива фішка, яку представники МЗС вклали в голову Зеленському. А він в силу політико-правової некомпетенції – озвучив. І якщо він її озвучив, мабуть, ідею підтримує і глава Офісу президента Єрмак, про якого Зеленський дуже позитивно відгукувався під час прес-конференції. Навіть згадав міжнародне право як один із профілів освіти Єрмака.

Я не бачу перспектив для появи такого меморандуму найближчим часом. Без зміни позиції України за низкою законів - компроміс неможливий. А ці зміни неможливі, бо викличуть серйозну негативну реакцію не тільки у фракціях "Європейська солідарність", "Батьківщина", "Голос", але і в частині фракції "Слуга народу". Не кажучи вже про правих, які не пройшли в парламент.

Резюмуючи: зазначений меморандум неможливий без компромісу між Україною та Угорщиною, компроміс неможливий без змін українського законодавства, а влада не може піти на ці зміни, тому що це призведе до загострення внутрішньополітичної ситуації".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!