ДУМКИ

Віктор Гольдский : Підвищення тарифу на воду в Києві на 19% – відвертий грабіж і без того постраждалого через карантин населення

21-05-2020 14:05

0

Віктор Гольдский

адвокат, кандидат економічних наук, власник медіагрупи "Коментарі"

"Київводоканал" має намір підняти зведений тариф на воду на 19% і це буде вже друге значне підвищення від водоканалу за останні півроку. Адвокат, кандидат економічних наук Віктор Гольдский пояснив, чому дії комунального підприємства – ні що інше, як грабіж

"Київводоканал" знову хоче підняти тарифи на водопостачання і водовідведення – на 9,6% і 32% відповідно. Таким чином зведений тариф зросте на 19%. Цікаво, що НКРЕКП такий стан речей влаштовує – новий тариф нацкомісія схвалила.

Як не згадати, що в лютому цього року вони вже давали "добро" "Київводоканалу" на підвищення розцінок на 13,6% і 6,3% за ті ж послуги. У 2019 році тарифи теж активно зростали – в листопаді водопостачання стало дорожче на 9,3%. А в 2018 році його піднімали на 17%, причому заднім числом. І так постійно.

В цілому, контора кожен рік піднімає тарифи на 10-15%, але навіть на цьому тлі нинішнє підвищення виділяється. По-перше, це вже друге підвищення за півроку. По-друге, на цей раз цифра значно вище, особливо, якщо підсумувати приріст ціни за підсумками двох підвищень. І по-третє, ми так і не дізналися причину "коригування тарифів". Чиновники регулярно повідомляють про зростання збитків, пов'язане з карантином, але у випадку з водоканалом доходи, навпаки, повинні зростати – люди багато часу перебувають вдома і, по ідеї, частіше звичайного користуються водою.

По суті, все вказує на те, що "Київводоканал" – це монополіст, який все більш відверто і нахабно зловживає своїм становищем. Тарифи підвищує вже не раз в рік, а двічі і не на 10%, а на 20% і більше відсотків. За діючими тарифами компанія отримує 30-35 млн грн щомісяця. Невже цього недостатньо?

І найголовніше – якість послуг анітрохи не поліпшилася. Більше того – воно погіршилося. Через знос інфраструктури втрати води від водозабору до крану споживача в Києві складають 24% – це майже чверть! Таку цифру називав в жовтні минулого року сам керівник компанії Дмитро Новицький.

На що йдуть зібрані з населення кошти, отримані від держави субвенції та субсидії – не ясно. Київрада навіть податок на користування землею для монополіста знизив з 3% до 0,3%, але "Київводоканалу" грошей все ще мало. Повноцінний аудит компанії так і не був проведений, а сам Новицький навіть на засідання антикорупційної комісії Київради не ходить, хоча його звали вже більше 5 разів. Запитати є про що.

Підводячи підсумок, нове підвищення тарифу на 19% – це відвертий грабіж і без того постраждалого через карантин та епідемію населення. Причому момент обрано "ідеальний" – коли посилення санітарних норм вимагає від бізнесу, організацій і простих людей споживати більше води, що дасть монополісту подвійний прибуток.

А тим часом доходи українців, як відомо, не ростуть – людей змушують все сильніше затягувати пояси і багатьом співгромадянам часто просто нічим платити за комуналку. Києва це стосується в більшій мірі – за даними мерії, станом на початок квітня загальний рівень оплати за житлово-комунальні послуги в місті не досягає 80%. Це п'ятирічний мінімум і все вказує на те, що ситуація буде погіршуватися. Сумарна заборгованість киян на 1 березня, за даними Мінрегіону, – 6,8 млрд грн. Це 20,8% від загального боргу за комуналку в країні. Що характерно, "Київводоканал" страждає чи не більше за інших, адже за останні місяці оплати киян за воду впали з 90% до 75%, а борг перед підприємством оцінюється в 699 млн грн".




Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!