Поки Зеленський йде за сценарієм Порошенко, ми будемо продовжувати стояти з простягнутою рукою перед МВФ

Директор Київської академії політичних перспектив Михайло Железняк висловив виданню «Коментарі» думку, що новий меморандум про співпрацю між Україною та МВФ допоможе нашій країні лише в короткостроковій перспективі. Сам же факт співпраці з Фондом експерт вважає вкрай негативним

"Україна з великим апетитом "з'їсть" новий кредит. Після закінчення пандемії дуже важливо, щоб були робочі місця. Треба запускати підприємства, а в період карантину всі просто проїли свої оборотні кошти. Тому цей транш (нагадаю, що ми відразу отримуємо 2,1 млрд доларів із загальної суми в 5 млрд) буде дуже доречний.

Але при цьому, судячи з того, що прописано в угоді (а щось могло залишитися "за кадром"), зовнішній вплив буде відчуватися все більше. І допомагаючи в короткостроковій перспективі, на ділі черговий кредит продовжує заганяти Україну в довічну боргову яму. У кабалу.

Не було сенсу сумніватися в тому, чи нам дадуть кредит. Потрібно розуміти, що основна мета МВФ – не зростання економіки України, а – спіймати нас на гачок. Їм вигідно давати кредит, щоб потім щось забрати понад виділених коштів. А у нас ще є що забирати – підприємства, земля, інші ресурси.

Кабальним є і той фактор, що новий кредит береться для погашення старого – при нинішньому борзі у 83 млрд доларів. Так що не треба розповідати, що кошти підуть в бюджет, і це нам допоможе. З цього самого бюджету ми вже віддали в цьому році мільярди на виплату зовнішнього боргу. А якщо б Україна відмовилася від цього або пішла на реструктуризацію, гроші можна було б пустити на розвиток економіки, на будівництво нових доріг, шкіл, лікарень.

Але поки Зеленський йде за сценарієм Порошенко, ми будемо продовжувати стояти з простягнутою рукою перед МВФ. А той буде продовжувати давати в борг, щоб потім обібрати до нитки".

Читайте также