Чому українських чиновників не притягнуть до відповідальності за спірні рішення під час боротьби з коронавірусом і кризою

Політолог, експерт Українського інституту політики Данило Богатирьов висловив виданню «Коментарі» думку щодо ймовірності залучення до відповідальності тих чи інших чиновників за рішення, які вдарили по здоров'ю і добробуту українців під час корона-кризи

У Швеції, де під час пандемії діяли набагато м'якше карантинні заходи, ніж в інших країнах Європи, уряд створив комісію, яка має оцінити дії влади у боротьбі з коронавірусом. Вона, зокрема, проаналізує, як уряд, регіональна влада та державні агентства реагували на поширення в країні захворювання, а також порівняти ситуацію в Швеції з положенням "релевантних" країнах.

Політолог, експерт Українського інституту політики Данило Богатирьов оцінив ймовірність створення подібної комісії в Україні, а також можливість притягнення до відповідальності чиновників за ті чи інші рішення під час корона-кризи:

"Ймовірність залучення кого-небудь з чиновників до відповідальності – нульова.

По-перше, це традиційна для України практика. У нас навіть за явні корупційні злочини чиновників не карають. Навіть тих, кого спіймали "на гарячому".

А по-друге, в даному разі є ще й фактор невизначеності. Ніхто в світі не знає до пуття, як боротися з пандемією. Тому, з чиновників – нічого не візьмеш.

Але от створити комісію можуть. Їх створювати у нас люблять. Сформують штат, визначать фронт робіт, виділять бюджет на діяльність, виплатять членам комісії надбавки за "особливо важливу роботу". Як ми розуміємо, толку від цього не буде".

Читайте также