Україні потрібні радикальні реформи, інакше криза знищить країну

Плани української влади щодо податку на виведений капітал і приватизації оцінив для видання «Коментарі» міжнародний інвестор, фінансист, координатор програми залучення інвестицій Українського інституту майбутнього Сергій Носенко

Днями президент України Володимир Зеленський заявив, що якщо є готовність вводити в країні податок на виведений капітал (замість податку на прибуток), то це потрібно робити скоріше. Також стало відомо, що Кабмін за участю Фонду державного майна (ФДМ) підготував комплексний законопроект, який повинен зафіксувати процедуру передачі об'єктів у приватну власність, поліпшити процедуру приватизації в Україні та забезпечити її інституційну спроможність.

Ось, що думає з цього приводу експерт Сергій Носенко:

"Україна перебуває в системній кризі – і вести дискусію необхідно не про косметичні зміни (як введення податку на виведений капітал замість податку на прибуток), а про радикальні реформи. Зокрема, про скасування ПДВ, лібералізацію банківської системи, скорочення функцій уряду в економіці. Робити це потрібно швидко, інакше криза знищить країну.

Що стосується приватизації... Більшість держпідприємств зараз подешевшали, виручити за них скільки-небудь пристойні гроші буде неможливо. Потрібна кардинально інша за якістю підготовка всіх цих об'єктів.

Поки уряд і особливо ФДМ демонструють "совковий" підхід до приватизації, нічого доброго не буде. Різні постанови – це пусті папірці, які ні на крок не просувають нас до ринку інвестицій. Обман. Потрібен інший підхід до управління держвласністю, а вищезгаданий ФДМ зовсім слід розформувати".

Читайте также