У найближчому майбутньому загостряться конфлікти між США і Європою

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса вважає, що повноцінна торгово-економічна війна між Європейським Союзом (ЄС) і Сполученими Штатами Америки (США) набирає обертів

Євросоюз має намір прийняти ряд нових заходів, щоб забезпечити дотримання великими американськими компаніями, в тому числі Google, Amazon і Facebook, норм антимонопольного законодавства, а також гарантувати виплату ними податків в повній мірі. США збираються вводити санкції за Північний потік-2. Конфронтація між Старим і Новим світом, схоже, наростає.

Ситуацію для видання "Коментарі" проаналізував експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса:

"Мова йде про повноцінну торговельно-економічну війну між ЄС і США.

Вона почалася не в цьому році і навіть не в минулому. Вона йде давно. Конкуренція між Європою і США – досить стара історія. Просто з приходом до влади Дональда Трампа протиріччя загострилися. Трамп, на відміну від того ж Барака Обами, схильний діяти набагато більш конфронтаційно і агресивно. У зв'язку з чим ми і бачимо наростання протиріч між Брюсселем і Вашингтоном, а також між Вашингтоном і окремими європейськими країнами.

В осяжному майбутньому американсько-європейське протистояння буде загострюватися. Тому що мова йде про банальне виживання. Особливо зараз, коли в період коронавирусной пандемії ринки схильні більше закриватися, а країни – більше вживати протекціоністських заходів, більше консолідувати ресурси у себе в руках, а не віддавати їх комусь іншому. Саме тому я думаю, що в найближчому майбутньому конфлікти між США і Європою тільки загостряться. У тому числі, за різного роду проблем у зовнішній політиці.

Крім економіки і торгівлі між ЄС і США є багато розбіжностей з цілого комплексу політичних проблем, пов'язаних з Близьким Сходом, з безпекою Середземного моря, НАТО, ставленням до Росії.

Це не дуже хороші новини для України, яка вважала (а деякі досі так вважають), що Захід – це єдина монолітна структура. І дуже часто ми апелюємо до Заходу саме в таких категоріях. Що абсолютно неправильно. На жаль, дана ситуація буде змушувати нас все частіше думати, на чий бік ставати. Особливо в якихось принципових питаннях. А таких, я думаю, буде з'являтися все більше.

З іншого боку – це наш шанс, користуючись тим, що в так званому західному альянсі не все гладко, виробити власну стратегію зовнішньої політики, власну концепцію, функціонал, який ми можемо запропонувати як Європі, так і США".

Читайте также