Росія вже восени може почати морську війну

Головний редактор BlackSeaNews, координатор Морської експертної платформи Андрій Клименко підтвердив виданню «Коментарі», що вважає високою ймовірність початку Росією в цьому році військових дій на Чорному морі

"Ймовірність війни на Чорному морі - більше 50%. Можливо, навіть 70-80%. Швидше за все, це може статися в кінці вересня або в жовтні. Саме тоді збігається ряд факторів.

Перше - у вересні стартує активна фаза і концентрація військових сил РФ в Чорноморському регіоні під час навчань "Кавказ-2020". Ми побачимо, як ті військові кораблі, які брали участь в парадах в Мурманську і Санкт-Петербурзі, підуть в Чорне море.

По-друге, фактор місцевих виборів в Україні. Проросійські сили будуть активно розхитувати ситуацію в окремих місцевих громадах, розташованих на узбережжі Азовського і Чорного морів. Не виключено, що будуть просити допомоги від Путіна.

До того ж, в липні з'явилися нові чинники, які загострюють ситуацію.

Серед них:

– відкриття залізниці через Керченський міст, побудований РФ після окупації Кримського півострова (тепер країна-агресор може протягом декількох днів перекинути значні військові сили по залізниці на північ Криму - в Джанкой, в Армянськ, в Красноперекопськ);

– корінні зміни політичного режиму в Росії завдяки "обнуленню Путіна" (суть внесених до Конституції РФ змін - зміна авторитарної демократії на персоналістського диктатуру);

– ситуація в Білорусі (то, як захитався режим Лукашенка, явно перелякав Путіна і його кліку).

Коли диктатори відчувають, що їх історичний та фізичний час закінчується (а тут ще пандемія, економічна криза), вони будуть намагатися будь-що-будь реалізувати імперські амбіції, врятувати падаючої рейтинг. І "царю-Путіну" в цьому сенсі потрібна чергова "переможна війна". Зокрема – заволодіння протоками Босфор і Дарданелли, про що мріяли колишні правителі Росії ще з часів Російської імперії.

Україні слід якомога швидше (і голосніше) звернутися до США і НАТО з проханням забезпечити нам захист в цьому регіоні. Принаймні, поки не будуть побудовані ВМС України, сили ППО, поки не з'явиться ракетний щит країни.

Потрібно терміново створювати Військово-морську місію (або ЄС, або НАТО, або ЄС + НАТО + Україна + Грузія), яка патрулювала б Чорне море по основних шляхах від Босфору до Одеси, від Босфору до Батумі.

Упевнений, що присутність там натовського прапора буде стримувати подальшу російську агресію".

Читайте также