Російські найманці в Білорусі – головні висновки та прогнози

Ситуацію із затриманням в Білорусі російських найманців ПВК "Вагнера", їх взяттям під варту і плутаними версіями (президент Олександр Лукашенко заявив, що версія про те, ніби найманці збиралися вилетіти в Стамбул – брехня) проаналізував для видання «Коментарі» політолог-міжнародник Сергій Толстов

"Ми не знаємо, наскільки обґрунтованою є версія білоруських спецслужб про те, що затримання групи найманців допомогло запобігти проведенню теракту або політичного вбивства, яке можна було б повісити на білоруську владу.

У той же час, заява президента Лукашенка про те, що найманці не збиралися летіти до Стамбулу, цілком схожа на правду.

З усього цього можна зробити наступні висновки:

1. Судячи з усього, Олександр Лукашенко врахував і засвоїв уроки київського майдану і не має наміру ризикувати, коли у нього під вікнами з'являється угруповання добре підготовлених головорізів, що мають бойовий досвід. Це сильно нагадує захоплення будівлі Верховної Ради Криму чеченським спецназом, який отримав практичний досвід під час російсько-грузинської війни 2008 р.

2. Легенда російської сторони погано опрацьована і дописується вже по факту після затримання групи. Про це свідчать хоча б такі зауваження посла РФ Дмитра Мезенцева, як відсилання до попередньої інформації, "яку ще належить уточнити". "Доопрацювати" цю версію без доступу до затриманих посольство не встигає.

3. Найбільш пікантним епізодом стало підтвердження того факту, що російська влада не визнає існування ПВК "Вагнера", що, за відсутності офіційного прикриття затриманих, ставить їх у становище найманців і кримінальних злочинців.

4. За даними МЗС України та СБУ, частина затриманих мають українське громадянство. Прес-центр СБУ повідомив, що "СБУ буде ініціювати питання про екстрадицію затриманих у Білорусі бойовиків", 14 з яких воювали в Донбасі на боці сепаратистів.

5. МЗС України підтримав версію, що затримана група могла бути використана для дестабілізації ситуації в Білорусі напередодні президентських виборів.

6. Затримання групи найманців може істотно підвищити престиж білоруської влади. Робоча версія – група найманців представляла явну небезпеку, але влада її своєчасно заарештувала і знешкодила. При цьому фактор страху може утримати частину незадоволених громадян Білорусі від прямої участі в акціях протесту.

7. Білоруська влада завбачливо пов'язали затримання групи російських найманців з порушенням кримінальних справ стосовно опозиційних діячів – блогера і опозиціонера Сергія Тіхановського – чоловіка кандидата в президенти Білорусі Світлани Тіхановської, колишнього кандидата в президенти Миколи Статкевича та інших осіб за фактом готування до масових заворушень. Інформація про порушення кримінальних справ проти С.Тіхановского, Н.Статкевіча і затримання 33-х громадян РФ – співробітників ПВК "Вагнера", була об'єднана в одному спільному прес-релізі Слідчого комітету Білорусі.

8. Версія про те, що воєнізована група перебувала під Мінськом "на відпочинку" (поводилася дисципліновано і "майже відкрито", не вдаючись до засобів маскування) нібито перед транзитом імовірно в Африку, потенційно можлива. Але така версія явно не вписується в сформований в Білорусі політичний розклад, в якому присутність не контрольованих Мінськом зовнішніх сил може привести до ситуації "керованого хаосу". У цьому контексті дії Лукашенко виглядають цілком осмисленими і виправданими з точки зору збереження і забезпечення стабільності владного режиму. Можна однозначно припустити, що поява воєнізованої групи в Мінську напередодні виборів мала б змусити Лукашенка і КДБ Білорусі нервувати, навіть якби білоруські спецслужби і були проінформовані про її появу і тимчасове перебування в Мінську. При цьому немає ніяких підстав припускати, що група готувалася до від'їзду. За тією інформацією, яку надали білоруські спецслужби, її члени швидше оглядалися і готувалися до відносно тривалого перебування.

9. Якщо припустити, що крім затриманої групи, розміщеної без застосування маскування, в Білорусь була спрямована нелегальна агентура, затриману групу можна розглядати як мобільне штабний підрозділ з метою проведення оперативної розвідки і, можливо, координації дій нелегалів.

***

Постановка питання про екстрадицію частини затриманих в Україні можливо лише в тому випадку, якщо українській стороні вдасться зібрати, реальні факти участі затриманих у військових діях в Донбасі і підтвердити їх українське громадянство, наявність якого Дмитро Пєсков (прес-секретар президента РФ - ред.) демонстративно відмовився визнавати.

У той же час, у Лукашенка з'явився непоганий козир для торгу з Москвою про умови розрішення нинішнього скандалу. При грамотній лінії поведінки, Лукашенко цілком може отримати непогані бонуси.

При цьому в РФ вже висловлюються досить однозначні коментарі, що якщо Мінськ почне "видавати Україні добровольців, які воювали в Донбасі", незалежно від того, яке у них є в наявності "паспортне громадянство", це дійсно стане катастрофою для російсько-білоруських відносин".

***

Раніш стало відомо, що Путін вперше не підтримує Лукашенко на виборах.

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов упевнений, що в Кремлі не врахували - Лукашенко за своє крісло буде битися до останнього.



Читайте также