Як правильно вибрати кавун - і чи можна схуднути за його допомогою

У серпні починається сезон кавунів. Про те, як вибрати правильну (не нітратну) ягоду, а також про знамениту "кавунову дієту" виданню "Коментарі" розповів ведучий проектів "Корисна програма" і "Хороше здоров'я на Інтері" телеканалу "Інтер" Олександр Лук'яненко

"Вибір кавунів – дуже важлива річ. Варто вибирати тільки стиглі дозрілі плоди з яскравою цукристою м'якоттю, не бліді на вигляд і не кислуваті на смак.

Купуйте кавуни на точках продажу, де продукція сертифікована або ж в торгових мережах. Не варто купувати кавуни на придорожніх розвалах. На щастя, в серпні ризик нарватися на нітратний кавун набагато менше, ніж на початку літа, проте повністю застрахуватися від нього неможливо. Виміряти вміст нітратів у плоді може спеціальний прилад – нітрат-тестер. Норма їх змісту не повинна перевищувати 90 мг на 1 кг ваги кавуна.

Ні в якому разі не можна купувати тріснутий кавун. Кавун – чудовий адсорбент, вбирає в себе всі шкідливі речовини. А через тріщину можуть потрапити шкідливі бактерії. Ми всі думаємо – зріжемо попорчене, і можна спокійно їсти. Але бактерії в соковитій м'якоті поширюються дуже швидко. І найменше, що може загрожувати – діарея.

А ось "кавунова дієта" – не більш ніж міф. На практиці вона погано працює. Справа в тому, що кавун володіє високим глікемічним індексом. Він призводить до підвищеного викиду інсуліну, який, у свою чергу, перетворює вуглеводи в жирову тканину. Відповідно, ніякого схуднення на такій дієті не може відбутися. Звичайно, 5 днів на одних кавунах призведе до втрати 3 кілограмів ваги. Але це втрата не жирових відкладень, а зайвої води. Тому коли ви повертаєтеся до звичайного харчування, багато хто набирає свої кілограми знов.

У той же час, кавун дуже корисний. Його калорійність – не більше 40 ккал на 100 г продукту. Завдяки цій властивості кавун легко і прекрасно втамовує голод та засвоюється. У ньому міститься велика кількість клітковини, яка благотворно впливає на травлення, а також вітаміни групи А, С, В і мінеральні речовини – калій і магній. Так що не відмовляйте собі в задоволенні!"

Найближчим часом читайте на сайт "Коментарі" ексклюзивне інтерв'ю з Олександром Лук'яненко.

***

Нагадаємо, що ціни на кавун у цьому році б'ють рекорди.

Читайте также