Чому не виправдано підвищувати зараз мінімальну зарплату в Україні

Підвищення в Україні з 1 вересня мінімальної зарплати на позачерговій сесії парламенту оцінив для видання «Коментарі» доктор економічних наук, генеральний директор групи компаній Advanter Group Андрій Длігач

"Благополуччя громадян - безумовно, пріоритет держави.

І нинішня влада багаторазово заявляла про це. Але також заявлявся і стратегічний пріоритет економічного зростання.

На тлі падіння рейтингу влади, можна зрозуміти бажання знайти інструмент для отримання швидкого електорального ефекту. Але повернення до популістських дій своїх попередників зводить нанівець позитивні дії у відновленні економіки.

Підвищення зарплат, підвищення рівня мінімальної зарплати має бути наслідком економічного зростання. Надія на те, що підвищення зарплат призведе до розвитку внутрішнього ринку - помилкова. Вже і без підвищення мінімальної зарплати зараз ми бачимо зростання роздрібної торгівлі на 8% до минулого року. Але для реального зростання економіки потрібно два інших чітких вектора: зростання інвестицій (внутрішніх і зовнішніх) і зростання експорту.

А для цього потрібно забезпечити більшу конкурентоспроможність виробництва в Україні. Підвищення мінімальної зарплати істотно підвищує навантаження на бізнес, роблячи українську продукцію менш конкурентоспроможною на зовнішніх ринках, а Україну - менш привабливою країною для інвестування.

І якщо підвищення мінімальної зарплати до 5000 грн. можна виправдати приведенням її у відповідність до прожитковому мінімуму, то заплановане в наступному році підвищення на 30% підштовхне інфляцію, змусить банки підвищувати ставки за кредитами, простимулює зростання безробіття замість виходу бізнесу з тіні.

При всьому бажанні швидше забезпечити процвітання і забезпеченість кожного українця, потрібно розуміти, що ми не можемо знову і знову проїдати наші економічні можливості. Логіка повинна бути такою: спочатку умови для економічного зростання, інвестиції, розвиток експорту, підвищення продуктивності і вже як наслідок цього - зростання мінімальної зарплати".

***

Нагадаємо, що 25 серпня, під час позачергового засідання парламенту, 326 народних депутатів підтримали підвищення мінімальної заробітної плати до 5 000 гривень з 1 вересня.

Після цього голосування Зеленського звинуватили в піарі, але за нього вступився Разумков.

Читайте также