ДУМКИ

Віктор Скаршевський : Як з «пиріжка» бюджету «відкусити» на підтримку економіки

09-09-2020 15:09

0

Віктор Скаршевський

віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців

Які важливі для економіки країни моменти слід передбачити в головному фінансовому документі-2021, робота над яким зараз йде? Думкою з цього приводу з виданням «Коментарі» поділився віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Віктор Скаршевський

"Бюджет є відображенням ситуації в економіці. Якщо економіка зростає, все ефективно, то і бюджет наповнюється. На жаль, це не наш випадок. Думаю, в проект бюджету-2021 закладуть доходи в районі 1,1 трлн грн. Для України з населенням приблизно в 40 млн чоловік - це мізер. Стільки ж складають річні доходи одного Берліна, де живе 3,7 млн. чоловік.

У нас - мізерний бюджет, мізерний ресурс - відповідно і мізерна підтримка економіки, мізерні соцстандарти. Без збільшення бюджетного пирога їх не збільшити. Але у нас зараз бюджет - це не пиріг, а пиріжок. І той без начинки. При цьому від нього ще й примудряються уривати свої шматочки різні сили через різні схеми.

Як при такому стані речей стимулювати економіку? Без радикальних змін - ніяк. Поки у нас бюджет, що Тришкин каптан - щоб залатати одну дірку, потрібно шматочок з іншої частини одягу відірвати. Але це не означає, що нічого не треба робити.

Потрібно максимально використовувати убогий ресурс для розвитку української економіки. Питання - як?

З моєї точки зору, слід розвивати регіони через індустріальні парки. А для цього - максимально передбачити кошти через держфонд регіонального розвитку. Переформатувати все так, щоб кошти йшли на інвестиції, на розвиток, а не на заміну вікон і утеплення стін садків. Це теж правильно, теж потрібно. Але не з цього фонду, сенс якого так нівелюється.

Також слід передбачити кошти для Експортно-кредитного агентства, яке створене ще в 2017 році, але практично не фінансується. В результаті експорт вискотехнологічної продукції за допомогою цього агентства не підтримується. Експорту високотехнологічної продукції необхідно забезпечити дешеве і довгострокове кредитування - на пільгових умовах. При цьому бюджет може підключитися до компенсації кредитних ставок - мало не під 0%, як це робиться не тільки в розвинених країнах (США, Німеччина), але також і в Білорусі.

Крім того, потрібно навести порядок з держзакупівлями, стимулюючи з їх допомогою національного виробника. Необхідно тендера проводити з такими умовами, щоб максимально використовувалася продукція українського виробництва. Законопроект про локалізацію, який стосується машинобудування, це добре. Необхідно буде передбачити подібні умови і для інших галузей промисловості. Це дасть стимул для створення нових робочих місць, що особливо актуально з огляду на високе безробіття після тотального карантину.

Щоб те ж "Велике будівництво" давало максимальний ефект, повинні працювати не імпортні робочі на закордонній же техніці і за допомогою завезених з-за кордону матеріалів. Залучатися повинні, перш за все, українські компанії - на нашій техніці і з нашим матеріалом. А то ми навіть щебінь і бітум імпортуємо. Потрібно переходити на бетонні дороги, адже виробничих потужностей по бетону у нас в надлишку.

Важлива також лояльна до українського бізнесу грошово-кредитна політика, щоб уряд міг запускати держпрограми, отримуючи фінансування від українських банків і в гривні".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!