В Україні потрібно залучити закордонні пенсійні фонди

Український уряд має намір в 2021 році почати експериментальне впровадження накопичувальної пенсійної системи. Ці плани проаналізував для видання "Коментарі" голова Асоціації малого і середнього бізнесу Руслан Соболь

"В Україні давно назріло питання про приватних пенсійних програм, приватних пенсійних фондів. Велосипед вигадувати не потрібно. Наша країна не в змозі сама потягнути такий досвід. Ми, на жаль, поки не можемо навіть якісно скопіювати вже існуючі програми.

У такій ситуації, як мені здається, вихід один - прийняття закону про можливість роботи приватних пенсійних програм (фондів). І на тендерній основі залучення в Україну відомих пенсійних фондів. З великою (позитивною) історією, з величезним кредитом довіри. Подібні є в Австрії, в Швейцарії, в Ліхтенштейні. Саме такі пенсійні фонди потрібно залучати в Україну, давши їм можливість якісно і спокійно тут працювати.

Таким чином, держава зніме з себе значну частину головного болю. Адже відсутність якісної пенсійної реформи висить над Україною дамокловим мечем, не даючи економіці розвиватися.

Цей гордіїв вузол потрібно розрубати. Механізм є - було б бажання".

Читайте также