ДУМКИ

Ігор Бураковський : Як провести в Україні успішну податкову амністію

24-09-2020 16:09

0

Ігор Бураковський

голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій

Як зробити закон про "нульову декларацію" (про амністію капіталів), президентський проект якого незабаром повинен з'явитися в парламенті, ефективним? Своєю думкою з виданням "Коментарі" поділився голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський

"В ідеалі "нульова декларація" може мати два бюджетні результати.

Результатом першого етапу (фактично мова йде про податкову амністію) є фіскальний ефект від разових платежів як умови легалізації відповідних коштів без передбаченого чинним законодавством покарання.

Результатом другого  етапу є збільшення фіскальних надходжень за рахунок тих, хто легалізував відповідні кошти (реалізація принципу "всі сплачують все").

В цілому вважається, що успіх податкової амністії визначається низкою умов.

По-перше, чітке визначення мети, предмету амністії – повна чи вибіркова (повна амністія вважається більш ефективною) та її механізму.

По-друге, впевненість учасників програми амністії у тому, що надана ними інформація не стане приводом для майбутніх санкцій.

По-третє, уникнення негативного впливу амністії на податкову дисципліну чесних платників податків. Адже амністія є фактично певною пільгою для амністованих.

По-четверте, спосіб визначення обсягів коштів, які підлягають амністії. Це може бути як самооцінка, так і спеціальний аудит.

І останнє. Податкова амністія має на меті стимулювати добровільне дотримання відповідних законодавчих вимог в майбутньому. І тут ми знову підходимо до проблем функціонування української податкової системи в цілому та податкового адміністрування зокрема".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!