Чим Україна лякає інвесторів

Заступник голови Федерації профспілок України, кандидат економічних наук, магістр міжнародного права Олександр Шубін розповів виданню «Коментарі», чому інвестори обходять Україну стороною

"Одна з основних проблем інвестицій в Україну - це загальна нестабільність. І політичної системи, і податкової. Плюс - відсутність нормальної судової системи. І, звичайно, висока корупція, яка пронизує всі ці сфери.

Щоб інвестор впевнено приходив на якийсь ринок, важливо щоб там себе впевнено почували пов'язані з ним банк, юридична та страхова компанії. Юрист готовий працювати там, де немає наскрізь корумпованих судів. Банк - де стабільні оподаткування та фінансова ситуація. А страхова компанія готова страхувати ризики там, де уряд послідовний, де при зміні політичного режиму не змінюються загальні правила гри.

У нас же в протягом одного фінансового року можуть кілька разів поміняти правила оподаткування. Зараз уряд готовий знову міняти податки. Причому навіть парламентський Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики виступає проти цього. Правоохоронцям вже полегшили доступ до банківської таємниці, тепер хочуть надати це право і податківцям - виключно за письмовим запитом (а не через суд, як зараз).

Йдучи в український суд, ти не знаєш, чи буде прийнято рішення згідно із законом, а не корупційним чином змодельоване на користь компанії-конкурента.

Точок докладання інвестицій у нас досить багато і потенційний прибуток досить високий. Але те, що немає стабільності, передбачуваності, що ми міняємо правила гри швидше, ніж інвестор готовий до них пристосуватися - величезна і головна проблема".

Читайте также