ДУМКИ

Олена Рихальска : Від депресії є ліки - чим лікуватися і як рятуватися

09-10-2020 10:10

0

Олена Рихальска

засновник Соціально-психологічного центру "Розвиток", психолог-консультант в ряді телепроектів

Осінь - традиційна пора депресій. Зараз на це нашаровується ще й друга хвиля пандемії, передвиборна нервова атмосфера, кризові явища в економіці та загальна невизначеність в стилі «як жити далі?». Як не піддатися занепадницьким настроям? Своєю думкою з виданням «Коментарі» поділилася засновник Соціально-психологічного центру "Розвиток", психолог-консультант в ряді телепроектів Олена Рихальська

"Раніше мова б йшла про те, що це - звичайна осіння депресія. Вона щороку буває. Це не депресія в психологічному розумінні, а - реакція нашого організму на вплив погодних факторів.

Зміна літнього періоду на осінній в нашому регіоні передбачає різкі дощі, пропадає сонце, ми позбавляємося отримання вітаміну D, який формує гормони позитиву, в тому числі. Люди одягаються в темні тони, що також впливає на формування депресії.

Але зараз на цю осінню депресію нашаровується ще й наша об'єктивна реальність. Сьогодні в більшій мірі, ніж раніше, підвищилися негативні явища в суспільстві, трагічні ситуації. Це пов'язано з тим, що люди відчувають себе невпевнено. З кожним місяцем все більше. Багато хто залишився без роботи, пандемія набирає обертів, не вистачає грошей на їжу і ліки. А влада зайнята виборами. Про реабілітаційні програми мови не йде. Тривожність в суспільстві досягає піку. І це - об'єктивна реальність.

Як психологічно всьому цьому протистояти? Які є ліки від депресії? Перш за все, це - ми і наше оточення.

Необхідно створювати власний мікросвіт. У сім'ї, у відносинах, в родинних зв'язках. Якщо живете одні - то кішечка, собачка, друзі. Потрібно частіше радувати самих себе. Шукати позитив, а не зосереджуватися на негативі.

Важливо організовувати дозвілля, на яке раніше не було часу. Говорити один одному більше хороших слів, йти від стресових ситуацій. Вчитися стримуватися. Щоб не увійшли в психологічно негативне напруження.

Рекомендую більше яскравих забарвлень. Помаранчеву парасольку, одяг в теплих, яскравих тонах.

Більше рухатися. Депресія вона ж і в м'язах - м'язові затиски формуються.

Тягне спати, але не можна з цим перегинати. 7-8 годин - досить. Лягати краще до 23.00, а вставати - не пізніш 7 ранку.

Знаходьте радості. Не треба економити на них, особливо в цей складний період. Мова не про те, щоб витрачати гроші, яких і так мало. Потрібно просто більше піклуватися про себе. Адже є маленькі радості, не дорогі в сенсі грошей, але такі, що роблять наше життя яскравішим, світлішим".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!