Україну врятує молодь. Як допомогти їй залишитися?

Депутат Верховної Ради VIII, IX скликань, заступник голови партії ВО "Батьківщина" Вадим Івченко впевнений, що влада повинна негайно вирішувати питання з міграцією молоді та людей працездатного віку

"Нещодавно прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що вже через 15 років пенсіонери не будуть отримувати пенсії, адже грошей на це не буде. Він бачить вихід тільки в створенні накопичувальної пенсійної системи на додаток до існуючої солідарної. Так, це теж обов'язково потрібно робити. Але, в першу чергу, негайно потрібно вирішувати питання з міграцією молоді та людей працездатного віку.

Що робиться для цього? НІЧОГО!

Не стимулюється розвиток бізнесу, не створюються робочі місця, не відбувається боротьба з корупцією, не вводяться відповідні стимули для зростання народжуваності.

Молоді люди, починаючи своє доросле життя, отримують значно меншу заробітну плату, оскільки не мають досвіду і стажу роботи. Отже, не в змозі купити власне житло і отримати інші матеріальні блага. Молоді нема за що "зачепитися" в країні ...

Саме відсутність власного житла є однією з вагомих причин багатьох розлучень і зниження народжуваності в молодих сім'ях, і, звичайно, зовнішньої міграції найбільш працездатного населення країни.

Закон зобов'язує державу сприяти молодіжному житловому будівництву, створенню молодіжних житлових комплексів, тощо. Згідно з Державною програмою забезпечення молоді житлом на 2013-2020 роки, затвердженої постановою КМУ в 2012 році, гарантувалося бюджетне фінансування пільгових довгострокових кредитів молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла. Але з 2015 року гроші в бюджеті на це не передбачалися взагалі!

Крім того, реалізація зазначеної Держпрограми відбувалася в умовах банкрутства забудовників і банків. А це призвело до заморожування будівництва об'єктів і втрати коштів Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву (як виконавця зазначеної програми) і самими позичальниками - молодими громадянами.

Всупереч яскравим виборчим обіцянкам, як і в попередні роки, проектом держбюджету-2021 не передбачені витрати на фінансування державних житлових програм.

Така політика виштовхує молодь з країни. А пенсіонери, цілком ймовірно, вже через 15 років стануть жебраками.

Майбутнє України великою мірою залежить від того, чи зрозуміють чиновники, що забезпечення молоді житлом є пріоритетним напрямком державної політики! І якщо у влади понад 5 років в держбюджеті немає коштів, зокрема, на пільгове молодіжне кредитування, то не варто займатися популізмом. Адже всі розуміють, звідки беруться проблемами старіння нації, нелегальної зайнятості, трудової міграції, тощо!"

Читайте также