Після відходу Путіна глобальних змін чекати не варто

Ветеран російсько-української війни, директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко прокоментував чутки, що 68-річний президент РФ Володимир Путін через проблеми зі здоров'ям може достроково покинути свій пост

"З приводу чуток про здоров'я Путіна. Російська влада, політична еліта давно визначила концепцію, що для народу його правителі повинні мати ореол таємничості. Путін або не Путін? Двійник або двійники? Путін поза часом і поза простором, він не старий і не молодий. Якийсь - вічний. Для малоосвічених і злиденних верств населення РФ, яке є основною цільовою аудиторією, цей концепт непогано працює.

Так що я б не надавав особливого значення чуткам про те, що здоров'я Путіна нібито похитнулося - і як наслідок про можливі перестановки в російській верхівці.

Так, у Кремля багато веж, є групи, які жорстко конкурують. Але після відходу Путіна глобальних змін чекати не варто - ні Україні, не світові. Ми персоніфікували всі ті горе і біль, які зазнали з початку російської агресії, на Путіна. Але Путін - лише виразник російської політики, а не її формувач. Він - лише відповідь на суспільний запит росіян в стилі "яку країну розвалили". Втілення постімперських мрій про "збирання земель".

І всі злочини, які здійснювала Росія під його керівництвом, це - не тільки Путін. Була і є ціла маса виконавців, які з радістю виконають чергові окупації - і після його відходу. Так що наївно вважати, що всі наші біди зав'язані на Путіні. Мова про постімперський синдром, який підхопили російські еліти - і будуть максимально використовувати для утримання корупційної влади.

Думаю, що той, хто буде після Путіна, продовжить робити те ж саме - з невеликими косметичними змінами".

Читайте также