ДУМКИ

Іван Федишин : Продукти восени - українці зрозуміли, що немає необхідності робити запаси

20-11-2020 19:11

0

Іван Федишин

директор ринку "Шувар", м. Львів

Директор ринку "Шувар" (м.Львів) Іван Федишин розповів виданню «Коментарі», як і чому змінилися в листопаді ціни на ринках

"На нашому ринку ціни формуються шляхом природної конкуренції. У нас майже 1000 торгових точок, які конкурують між собою. І на ціни впливає не бажання продавців заробити, підвищивши ціну, а попит.

Для прикладу, якщо сьогодні попит на картоплю зростає швидше, ніж її пропозиція, ми бачимо поступове підвищення ціни. А от щодо цибулі та капусти навпаки - пропозиція є значно більшою від потреби покупців, відповідно це сприяє зниження цін. Втім суттєвих цінових перепадів, як це було у березні 2020, коли починалась перша хвиля COVID-19, сьогодні ми не бачимо. Така стабільність є результатом стриманої закупівельної активності українців, адже статки більшості наших громадян за цей рік не зросли.

Водночас українці зрозуміли, що немає потреби робити запаси. Тому ціни на всі види м’яса та риби на нашому ринку відповідають рівню цін попереднього року - і тенденції до зростання немає.

На ринку овочів, якщо не брати до уваги сезонного зростання ціни на салатні овочі, можна відзначити тільки зростання ціни на картоплю – українські фермери не поспішають реалізовувати наявні запаси. Цим користуються імпортери, картоплю почали вже завозити з країн ЄС та Білорусії.

На ринку фруктів у листопаді ми зафіксували просідання ціни на вітчизняну продукцію - яблука та груші. Це пов’язано із сезонним збільшенням пропозиції. Українські фермери зазвичай не зберігають грушу, тому її пропозиція суттєво збільшилась у листопаді.

Також зростає пропозиція і знижуються ціни на яблука зимових сортів, які аграрії не планують зберігати. Помітно збільшилась пропозиція "шкільного" яблука і через це знизилась мінімальна ціна. Сьогодні на Шуварі всі популярні сорти яблука можна купити від 7 грн/кг".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!