Коронавірус привів до зростання споживання фруктів, особливо цитрусових і яблук
Економіст інвестиційного центру Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак проаналізував для видання «Коментарі» основні цінові тенденції на плодоовочеву продукцію, які продемонстрував корона-кризовий рік
"На ринку овочів і фруктів взагалі завжди дуже багато змін і ніколи не буває нудно. Якщо в категорії commodities (біржовий товар - товари, що активно перепродають на організованих ринках; особливістю таких товарів є стандартність споживчих властивостей, взаємозамінність, збереженність, транспортуємість, дробильність партій - ред.) зміна ціни на 30-50% - це абсолютний форс-мажор, то в овочах і фруктах за тиждень зміни можуть бути вище, а в один і той же день різних років оптові ціни можуть відрізнятися навіть на 2000%. Так, на 2 тисячі відсотків.
Якщо говорити про вплив саме коронавіруса, то він привів до зростання споживання фруктів, особливо цитрусових і яблук в Європі. Також зросло споживання ягід. У той же час споживання горіхів трохи знизилося.
Однак ще не пройшов повний "коронавірусний рік", а порівняння цін в цьому сегменті коректно лише дата в дату. Тому що є ще і сезонність.
В основному на рівень цін в Україні впливали зміни в обсягах виробництва.
Якщо порівнювати з кінцем листопада 2019 року, то зараз оптові ціни на огірки та помідори приблизно знаходяться на тому ж рівні, що і роком раніше. Аналогічно, абсолютно не відрізняються від минулорічних і оптові ціни на моркву і буряк.
Лук коштує майже вдвічі дешевше (в середньому на 40%). В середньому на стільки ж дешевше зараз стоїть капуста білокачанна. Ціни на картоплю знизилися на 15-20%.
Ціни на яблуко знаходяться приблизно на тому ж рівні, що в кінці листопада 2019 року. Груші подешевшали на 15-30%. Все лимони і банани коштують стільки ж, як і роком раніше. Апельсин - на 8% дорожче, а мандарин - на 15% дорожче.
Потрібно також врахувати, що за рік українська гривня девальвувала на 39,3% по відношенню до євро і на 19,3% по відношенню до долара. Тому, де-факто, тому що ми не вирощуємо банани та цитрусові, вони подешевшали в порівнянні з минулим роком.
До речі, можна стверджувати те ж саме про яблуко, адже ми є експортерами, тому внутрішня ціна залежить також і від можливостей експорту. Якщо експортна ціна зростає і попит високий, то ціни теж ростуть".