Україна втрачає політичну незалежність і набуває енергетичну залежність

Які енергетичні ризики стоять перед Україною, яку ще й внутрішньо штормить? Своєю думкою з виданням «Коментарі» поділився експерт ринку нафтопродуктів, гендиректора ТД «SunOil» (мережа АЗС) Леонід Косянчук

"Якщо говорити про Україну, основними проблемами в нашій енергетичній галузі є відсутність розуміння факторів енергетичної безпеки держави у нинішніх чиновників, втрата контролю на монополістами в цій галузі (в першу чергу - НАК "Нафтогаз України") і не адекватна система оподаткування. Все це загрожує подальшим зубожінням населення і, як наслідок, зниженням купівельної спроможності споживача з неминучою в такому випадку втратою частини вітчизняного виробництва.

Таким чином, поряд з втратою політичної незалежності, Україна все більше набуває і імпортну енергетичну залежність. На жаль, цієї реальної загрози не розуміють в нинішніх владних кабінетах - і час від часу вносять до Верховної Ради різні законопроекти, які, по суті, лобіюють інтереси окремих олігархічних кланів.

Не можна також не згадати і нелегальний "сірий" сегмент паливного ринку в країні: замість 10 закритих "бродячих" АЗС з'являється 20 нових "наливайок", які торгують без касових апаратів паливом сумнівної якості. Важко переоцінити ступінь негативного впливу цього фактора і на держбюджет, і на споживачів і на результат роботи сумлінних гравців роздрібного бізнесу".

***

Раніше Леонід Косянчук розповів, яким чином нові локдауни через другої хвилі пандемії в Європі, а також американські вибори можуть вплинути на ціни на нафту.

Читайте также