Українська економіка в новому році - чого чекати і чому

Що і чому чекає українську економіку в 2021 році? Своєю думкою з виданням "Коментарі" поділився президент Інвестиційної групи "УНІВЕР" Тарас Козак

"В залежності від ряду факторів, ситуація буде розвиватися за оптимістичним або песимістичним сценарієм. Десь між ними - базовий сценарій. По якому, ймовірно, все і піде.

Перший фактор - тривалість захворюваності коронавірусом і супутні цьому карантинні заходи, включаючи локдаун. Все це точно буде в першій половині 2021-го. І, швидше за все, до кінця року. Це означає, що протягом нового року чекати те зростання ВВП, яке прописане в урядових планах (4,6%) - досить самовпевнено. Частина економіки буде обмежена в своїй діяльності - транспортна логістика, готельний, ресторанний бізнес. Авіасполучення в новому році повністю точно не вийде на рівень 2019-го.

Другий фактор - фінансування дефіциту бюджету. В цьому році дивом уряду вдалося залучити величезну кількість коштів в грудні і вискочити з пастки. Близько 130 мрд грн отримали за два тижні. Було зрозуміло, що МВФ в 2020-му грошей вже не дасть - по ряду причин. Але він дав сигнал, що з Україною можна співпрацювати. Це максимум, на що ми могли розраховувати. Сигнал почули наші західні партнери. Ми отримали гроші від ЄС, від Світового банку. Близько 50 мільярдів, а потім ще 22, вдалося отримати від розміщення ОВДП всередині країни. Це дозволило Мінфіну закрити діру в бюджеті, яка становила понад 100 млрд грн.

Але проблеми залишилися. У майбутньому році нам потрібно віддавати чимало зовнішніх боргів, рефінансувати внутрішній борг. І залучати додатково близько 240 млрд грн, щоб закрити дефіцит бюджету. Швидше за все, закривати дірку будуть позиками, на приватизацію надій мало.

Так що завдання - важкі. Я не заздрю міністру фінансів.

Якщо не зможуть знайти кошти на ринку, може постати питання про друкування грошей Нацбанком. Якщо мова піде про суму в 50-100 млрд грн на рік, то курс "попливе" - буде 30-32 грн за долар. Якщо вдасться обійти цей сценарій, то в оптимістичному варіанті буде 27-28 грн за дол.

Є ще додаткові чинники, які можуть серйозно відбитися на українській економіці в 2021 році. Не дай бог - посилення бойових дій на Сході. Або нова адміністрація США різко візьметься за наших корупціонерів. Демократи в цьому сенсі більш жорсткі, ніж республіканці. У Байдена є ще й особисті мотиви, тому що його сина звинувачували в корупційних діях, пов'язаних з Україною...

При оптимістичному сценарії, ми можемо отримати зростання ВВП на 5%. Але це, якщо все складеться просто ідеально.

Песимістичний сценарій (пандемія ковіда затягнеться, як і карантин, НБУ включить друкарський верстат, Захід нам не допомагатиме), ВВП може бути всього 1-2%.

Але, припускаю, ми отримаємо базовий сценарій. Коли щось складеться добре для України, а щось - ні. При такому сценарії ВВП виросте на 3%, а курс буде 28-29 грн за долар, як і записано в бюджеті".

Читайте также