ДУМКИ

Наталія Землянська : Про казки влади, показові цифри і вбивчі тарифи

26-01-2021 09:01

0

Наталія Землянська

голова Всеукраїнської профспілки виробничників і підприємців

Про тарифний геноцид українців і вимоги до влади розповіла виданню «Коментарі» голова Всеукраїнської профспілки виробничників і підприємців Наталія Землянська

Можна безкінечно довго дивитись - як тече вода, як палає вогонь та зростають тарифи на комуналку в Україні.

На початку січня 2021 року країною прокотилися протести проти значного зростання цін на газ, електрику, опалення та воду. #СтопТарифнийГеноцид – це гасло впевнено захоплює соцмережі та увагу людей. Вони гуртуються в групи за територіальною ознакою, публікують платіжки із захмарними цифрами й міркують "що далі".

Рішення Уряду про газ по 6,99 українці вже охрестили "подачкою". І не випадково.  Тому що є дуже показові цифри.

За підсумками виробничої діяльності в січні – березні 2019 року АТ Укргазвидобування збільшило  виробничо – технологічні втрати природнього газу до 60% в порівнянні із 2018 роком! Підприємства з видобутку не обладнані лічильниками, відсутнє відеоспостереження, облік ведеться вручну в журналах, дані коригуються методом "зі стелі", як наслідок -  крадіжки йдуть в промислових масштабах.

І це ж маємо Наглядову раду та купу високовартісних її членів (й не тільки вітчизняних), які вимагають високі гонорари нібито через боротьбу з корупцією та створення ринкових відносин.

Так у 2018 році собівартість реалізованої продукції Укргазвидобування склала 40,6 млрд грн при чистому доході від реалізації – 78,98 млрд грн. Таке собі "соціальне" спрямування – маржинальність майже у 2 рази. За оперативними даними, видобуток за 2018 рік становить 15,5 млрд куб. м, що є рекордним показником річного видобутку за останні 25 років і собівартість 1 куб.м є 2 грн 60 коп.

Згідно звіту за 2019 рік:  собівартість 2 грн 80 коп. Звіт за 9 місяців 2020 року: собівартість 2 грн 70 коп.

Підвищення тарифів автоматично потягне здорожчання товарів і послуг при щомісячному падінні купівельної спроможності українців. Слід визнати, що той ринок, який нам пропонували – це велика профанація.

Профспілки висувають ряд вимог до влади:

- відновити державне регулювання цін для населення як на ринку природного газу, так і на ринку електроенергії щонайменше до моменту стабілізації економіки і внести відповідні зміни до законодавства;

- невідкладно заслухати звіт Уряду в порядку парламентського контролю;

-  переглянути державну політику ціноутворення в енергетичному секторі економіки країни;

- прийняти рішення про посилення соціального захисту населення в умовах запровадження  енергоринку;

- переглянути засади створення і діяльності наглядових рад державних підприємств і організацій.

Також у Профспілках попередили, що у разі невиконання владою вимог до 1 лютого ц.р. вони мобілізують свої сили і вдадуться до масових протестних дій. Досвід вже є - 6 липня 2016 року під стукіт козацьких тулумбасів, профспілки мобілізували на протест у Києві понад 50 тис учасників.

Не слід забувати, що саме 5-ий президент Порошенко і екс-прем’єр Яценюк, затягуючи паски на простих українцях, запропонували МВФ як гарантування повернення кредиту – підвищення для населення комунальних тарифів в рази. І вже потім залунало - "це вимога МВФ". Навіть зараз цю "казочку – відмазочку" не знімають з  ефірів вже "нові обличчя" української влади.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!