Маємо дві хороші новини для грального бізнесу в Україні

Голова Гемблінг Асоціації України (гральна індустрія) Антон Кучухідзе розповів виданню «Коментарі» про два позитивні моменти, пов'язані з формуванням ринку азартних ігор. Але зазначив, що є і проблема

Перший позитивний момент - прийняття B2B ліцензій (англ. "Business-to-business" - "бізнес для бізнесу", скорочено вимовляється "бі ту бі"; суть в тому, що програмне забезпечення має бути сертифіковане, купуватися у ліцензованого постачальника, що відкриває доступ для розробників програмного забезпечення до широкого ринку азартних ігор - ред.) для компаній, які надають послуги для сфери азартних ігор.

Більшою мірою це компанії, які продають контент операторам азартних ігор. Їх досить багато в світі. Є навіть так звана "вісімка найбільших". У половини з них точно є інтерес до українського ринку.

Днями прем'єр-міністр Денис Шмигаль підписав ліцензійні умови, які були прийняті 31 березня. Всі чекають публікації, після чого це буде вже діючий нормативно-правовий акт, який дозволяє компаніям офіційно, легально співпрацювати з найбільшими компаніями в цьому сегменті.

У деяких компаній умовної "великої вісімки" є навіть IT-департаменти в Україні. Тобто, для них ми більш-менш знайомий ринок. Ліцензія на такий вид послуг - додаткові гроші в бюджет. Йдеться про суму в 1,8 млн грн.

Хороший посил, що західний інвестор починає функціонувати і працювати на українському ринку. Зайде один, підтягнутися інші. Важливий психологічний момент.

Другий позитив - пройшло узгодження на всіх рівнях Кабміну списку обладнання, яке підлягає сертифікації. Тепер всі чекають юстирування в Мін'юсті даного рішення. І у операторів, які вже отримали ліцензії, з'явиться право подавати сертифікати в Комісію з регулювання азартних ігор і лотерей, підтверджувати справжність обладнання. Після чого можна приступати до реальної діяльності - запуску бізнесу.

Паралельно видаються дозволи. У березні видані ліцензії на наземні казино в Одесі і Львові. У квітні посилено пішли зали ігрових автоматів. Так що практично всі сегменти азартні ігор, які були легалізовані, сьогодні отримують ліцензії.

Ринок запускається.

Так, у бізнесу є якісь хвилювання. Головне проблемне питання зараз - дотиснути податковий законопроект 2713-д. Та податкова система, яка прописана на даний момент, стимулює відхід у тіньовий ринок. Сподіваюся, коли Верховна Рада повноцінно почне працювати після локдауна, питання буде розглянуто. Наскільки мені відомо, політична воля для прийняття потрібних рішень є.

Читайте также