Переговори по Донбасу: про камені спотикання і ризик ескалації

Сьогодні, 19 квітня, заплановано черговий раунд переговорів в «нормандської форматі» на рівні політичних радників. Минулого тижня в Парижі його анонсував президент України Володимир Зеленський. Думкою про те, чому переговори в глухому куті і що буде, якщо на сьогоднішній зустрічі ні до чого не домовляться, з виданням «Коментарі» поділилася народний депутат Верховної України IХ скликання Вікторія Гриб

Планується, що під час зустрічі політичних радників глав держав нормандського формату (Україна, Німеччина, Франція, Росія) сторони обговорять пропозиції Франції та Німеччини, а також українські доповнення до них щодо покрокового виконання мінських домовленостей (так звані кластери).

У ситуації, яка сьогодні склалася на сході, необхідно вживати термінових заходів для припинення вогню. З початку цього року на Донбасі загинуло вже тридцять військових.

Камінь спотикання - вибори на непідконтрольною території. "Мінськ-2" передбачає їх проведення без повного контролю кордону Україною. На цьому пункті наполягає РФ. Київ - категорично проти.

Якщо сьогодні сторони домовляться, значить, питання частково закрите (знову-таки, яким чином?). Якщо ж ні - ризик ескалації залишається надмірно високим.

Через два тижні Великдень. Хороший привід, щоб почати, нарешті, думати про людей на лінії розмежування!

Ось тільки чи буде толк від сьогоднішніх переговорів? Адже, по суті, розмова триває вже сім років, а ми застрягли на виконанні першого пункту мінських угод, а це, як відомо, - негайне і всеосяжне припинення вогню.

Читайте также