Зроблені три важливі кроки для легальних азартних ігор в Україні

Про позитивні моменти в розвитку ринку азартних ігор в Україні порталу «Коментарі» розповів керівник Всеукраїнської Ради Гемблінгу (Ukrainian Gambling Council, UGC) Антон Кучухідзе

Літній сезон розвитку азартних ігор в Україні виходить вельми інтенсивним. В першу чергу хочу відзначити, що Верховна Рада, нарешті, проголосувала в першому читанні законопроект 2713-д, який унормовує податкову систему для сфери азартних ігор. Цього чекають як внутрішні, так і зовнішні інвестори. Даний крок держави дозволяє говорити, що вже достатня кількість західних організаторів азартних ігор виявили бажання виходити на український ринок.

Є оптимістичний сценарій, згідно з яким друге читання і прийняття законопроекту в цілому може відбутися вже у вересні. Великих зауважень до проекту від ринку не було. Є технічні нюанси, їх завжди можна відрегулювати в процесі дискусії.

Наша UGC виступила зі спільною заявою від організаторів азартних ігор, яких ми об'єднуємо, щодо підтримки даного законопроекту, який ми чекали рік.

Другий важливий момент - UGC почала розробляти Меморандум з реклами азартних ігор з упором на соціальну відповідальність організаторів такого виду бізнесу. Меморандум, що увібрав в себе кращі зарубіжні практики, жодним чином не претендує на те, щоб змінювати законодавство, вносити якісь правки і так далі. Але за допомогою такого роду документів ринок сам себе намагається регулювати. По суті, мова йде про Кодекс честі. На жаль, не всі дотримуються не те щоб закону, а принципу соціальної відповідальності, який передбачає обмеження доступу реклами до неповнолітніх. Є закони, які дозволяють обходити ці моменти. А Меморандум, Кодекс честі - це така собі джентльменська угода. Щоб оператори більш посилено виконували принцип соціальної відповідальності в сфері реклами. Так живе весь цивілізований світ.

Ну і - третє. Активізувався процес боротьби з нелегалами. Він не закінчувався, але зараз йде чергова потужна хвиля держави в цьому напрямку. Ми від UGC подавали в Комісію з регулювання азартні ігор (КРАІ) список нелегальних залів по всій Україні. КРАІ від багатьох отримала подібну інформацію, систематизувала її і передала далі. Тепер справа за силовиками.

Поступово ринок доформується, дорегулюється. Держбюджет отримав вже більше 1 млрд гривень тільки від ліцензій. Якщо ж рахувати суміжні сфери (інвестори вклалися в готелі, в покупку обладнання, в рекламні контракти, в найманих працівників), то мова йде вже про 10-20 млрд грн.

Читайте также