Боротьба з російською пропагандою не повинна обмежувати свободу слова в Україні

В ході візиту української делегації на чолі з президентом Зеленським в США відбулася зустріч міністра цифровий трансформації Федорова з віце-президентом Google. Головною темою переговорів стало модерування інтернет-контенту для українських громадян. Ситуацію проаналізував для видання «Коментарі» народний депутат Верховної Ради України IХ скликання Сергій Магера

Під час зустрічі міністра цифровий трансформації України з віце-президентом Google в США були порушені такі питання, як відкриття представництв Google і YouTube в Україні, наповнення офісів цих компаній українськими модераторами, які знають національне інформпростір і вміють протистояти російській пропаганді. Також обговорювалося питання залучення до роботи незалежних українських редакторів, які будуть відповідати за підбір контенту для українського YouTube Music і YouTube.

Протидія російській пропаганді і дезінформації - важлива складова інформаційної безпеки України. Влада вже зробила ряд кроків у цьому напрямку. Так, при РНБОУ був створений Центр протидії дезінформації, при Міністерстві культури був створений центр інформаційної безпеки. Але будь-яких результатів їх роботи поки не видно.

Дуже важливо, щоб під благими намірами протидії зовнішній пропаганді українська влада не скотилася в тотальний контроль національного інформаційного простору. Не можна допустити необґрунтованої цензури і обмеження свободи слова в Україні. При цьому історія з забороною сайту strana.ua показує, що влада відчуває серйозні труднощі з контролем інтернет-простору і соціальних мереж.

Не можна також забувати, що національна креативна індустрія чекає від влада не заборон і обмежень, а створення зрозумілих і прозорих правил гри. Влада повинна стимулювати учасників ринку створювати якісний контент, а не штучно обмежувати конкуренцію.

Маю велику надію, що розширення співробітництва між Україною, Google і YouTube не закінчиться посиленням цензури і боротьбою з політичною опозицією.

Читайте также