Як держава фінансово допомагає людям, які залишилися без роботи на тимчасово окупованих територіях України

Усі соціальні виплати, гарантовані державою: зарплати бюджетникам, пенсії, соціальна допомога громадянам України здійснюються у повному обсязі та у строк. Але зараз є проблеми з отриманням виплат на тимчасово окупованих територіях.

Значною проблемою є зняття коштів у банкоматах чи розрахунок через термінал. Окупанти просто блокують інтернет-сигнал або змушують підприємців не використовувати безготівковий розрахунок. На цих територіях з'являються "підприємці", які за певний відсоток переводять у готівку ці кошти. Для пенсіонерів цей відсоток є значною втратою.

Отримати гроші через "Укрпошту" можна лише якщо виїхати на підконтрольну Україні територію. Останнім часом окупант блокує будь-яку можливість виїзду.

Разом з Ощадбанком було створено спеціальну програму. Вся сума пенсії чи соціальної допомоги зараховуватиметься та накопичується на рахунках, відкритих у цьому банку, яку громадяни можуть отримати у будь-якому відділенні на підконтрольній території.

Багато людей, які були офіційно працевлаштовані, на окупованих територіях оформили допомогу за програмою "єПідтримка" та отримали разово по 6500 тис. грн.

Нещодавно з'явилася нова можливість у додатку "Дія" – набуття чи продовження статусу безробітного без візиту до органів соціального захисту, що зараз важливо для тих людей, які втратили джерело доходу на окупованих територіях.

Читайте также