Щодо подолання кризи в Україні

Досвід яких країн можна застосовувати в Україні для подолання кризи і як мають співпрацювати бізнес й влада за для досягнення поставлених цілей

Розглядаючи питання застосування досвіду інших країн для подолання економічної кризи треба враховувати спеціалізацію цих країн. Наприклад, якщо ми говоримо про виробництво, то я би навів приклад Польщі, так як вона схожа з нами, вона пропонує багато стимулів, вона в Європі і ми точно можемо брати їх окремі закони і втілювати в життя. Наприклад, якщо сьогодні ти у Польщі будуєш індустріальний парк, то тобі повертається ПДВ, 50% від інвестицій за рахунок прибутку.

Якщо говорити про інновації, то це Ізраїль і Америка. Ізраїль - країна номер один в світі по інноваціях та безпеці, тому ми можемо брати їх досвід і втілювати в життя. Наступна країна - Китай, яка за тридцять років зросла в рази.

Попри це все, нам не варто забувати, що ми - українці, ми інша нація, ми не гірші і не кращі, нам просто потрібен свій шлях, побудований на досвіді вже названих країн. Рухатися нам потрібно швидко, не зважаючи ні на що, бо світ змінюється швидко і нам треба наздоганяти, або ж переганяти всіх інших. При цьому дехто каже, що влада не допомагає нам, підприємцям. Але бізнес завжди вимагатиме більше, така його природа. І тут треба шукати компроміс. Наприклад, що таке “менше податків” для бізнеса? Це означає, що менше отримає держава коштів на соціальні сфери. Потрібно, щоб влада і бізнес об’єдналися, побудували стратегію. На мою думку, під час вийни, влада справляється непогано, попри те, що можливості не такі великі. Сьогодні завдання одне - перемогти однією великою командою, і я впевнений, що ми це зробимо.

Читайте также