Чому ростуть ціни на продукти і як уряд їх стримує
Не дивлячись на війну, інфляція в Україні в 2022 році співставна з інфляцією в Прибалтиці, де війни немає
Продовольчі товари - це елементи споживчого ринку відповідно ціни визначаються балансом попиту і
пропозиції. З початку війни Уряд прийняв низку важливих рішень для того, щоб
обмежити експорт продукції за кордон і зберегти об’єм пропозиції всередині
країни і саме такі обмеження призводять до того, що зростання споживчих цін на
продовольчі товари було меншим, ніж загальний рівень інфляції. Якщо
накопичувально інфляція за рік у нас за останніми розрахунками 28 відсотків, то
максимальне здорожчання вітчизняного виробництва - 21 відсоток. Другий фактор -
з самого початку війни ми почали державну програму централізованого замовлення,
ми розуміли що через війну будуть розірвані логістичні ланцюги і роздрібна
мережа може не замовити ті чи інші продукти. Тобто ми визначили перелік
критично важливих продовольчих товарів і дозволили обласним військовим
адміністраціям розміщувати замовлення на заводах виробників для того, щоб
підтримати пропозицію. Така
програма успішно працювала перший місяць, ми змогли подолати шок війни, не
допустили зниження темпів виробництва і відповідно забезпечили ринок. В Україні
майже 80 відсотків того, що споживається, виробляється в середині країни.
Третій фактор - це обмеження роздрібної цінової надбавки. Тобто торгова мережа
має право на визначений перелік соціально важливих товарів встановлювати
націнку не більше 10 відсотків. Це стримує зростання цін, тому що роздрібна
мережа контролює націнку з боку виробника, а Уряд контролює максимальну націнку
з боку рітейлера.
Імпортована продукція подорожчала більше, але тут Уряд має політику фіксованого обмінного курсу. Щоб запобігти зростанню інфляції ми приймаємо заходи розширення пропозиції, тобто щоб виробники виробляли більше товарів. Для цього Уряд запустив в липні минулого року програму грантів на
розвиток переробної промисловості і три чверті грантів, які видані призначені
для розвитку переробки саме в харчовій промисловості. Держава компенсує до 8
мільйонів гривень на переробне обладнання, а решту проєкту оплачує підприємець.
Другий напрямок - Національний банк продовжує політику фіксованого
ціноутворення і, відповідно, ми стримуємо інфляцію пов’язану з обміном курсом.
Третє, ми зберігаємо фіксовану граничну надбавку на продовольчі товари. Важливо
зазначити що Уряд зробив багато, щоб нівелювати зростання цін на нафтопродукти,
адже нафтопродукти є ключовою витратою в логістиці, а логістика може складати
від 10 до 30 відсотків собівартості. Коли Уряд на початку війни стримав ціну на
нафтопродукти через регульовану граничну націнку, і пізніше знизив ПДВ на
нафтопродукти і скасував акциз, то це теж сприяло уповільненню темпів інфляції.
Акциз ми змушені були повернути, бо він фінансує дорожній фонд, а інших джерел для
ремонта доріг просто не було. Українська економіка адаптувалася до війни,
українські підприємці переформатували бізнес-процеси і сьогодні ми не очікуємо
значних цінових коливань.