Головна Статті Політика Новий глава Служби зовнішньої розвідки України: чому призначення викликає подив
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий глава Служби зовнішньої розвідки України: чому призначення викликає подив

Призначення главою СЗР Владислава Бухарєва викликало бурю критики

12 червня 2019, 08:35
Поділіться публікацією:
Новий глава Служби зовнішньої розвідки України: чому призначення викликає подив

Чергове кадрове призначення президента України Володимира Зеленського викликало критику в суспільстві. Мова про нового керівника Служби зовнішньої розвідки України (СЗР), яким 11 червня став нардеп Владислав Бухарєв.

Новий глава СЗР: історія, завдання і Семочко

Служба зовнішньої розвідки України була створена в 2004 році на базі розвідувальних підрозділів Служби безпеки України (раніше існували Департамент розвідки, Головне управління розвідки СБУ). Рік потому її вивели з-під "протекторату" СБУ, закріпивши на законодавчому рівні правовий статус зовнішньої розвідки як самостійного державного органу України.

Втім, СБУ і СЗР більш ніж тісно співпрацюють і навіть обмінюються кадрами. Досить згадати, що скандально відомий тепер вже колишній заступник голови СЗР Сергій Семочко до приходу на цю посаду був заступник голови СБУ. Нагадаємо, що Семочко звинувачували в приховуванні наявності російського громадянства у його цивільної дружини (в інтерв'ю він запевняв, що це не так, хоч контррозвідка СБУ підтвердила наявність такого громадянства) і корупції (в тому числі стягненні "відкатів" з медицини, зборі "данини" з дитсадків і автостоянок, незаконному збагаченні).

П'ятий президент України Петро Порошенко з йому відомих причин (є версія, що руками Сергія Семочко він видавлював з України став незручним Михайло Саакашвілі) не звільняв одіозного заступника голови СЗР. Зробив це лише в квітні, після першого туру виборів, коли занадто пізно зрозумів, чим загрожує ігнорування запитів суспільства. Семочко намагався поновитися на посаді. Але Верховний суд України йому в цьому відмовив.

Повертаючись власне до СЗР, а не ганебних її персоналій, варто відзначити, що серед завдань Служби:

- розвіддіяльність у політичній, економічній, військово-технічній, науково-технічній, інформаційній та екологічній сферах;
— участь у боротьбі з міжнародною організованою злочинністю, тероризмом;
— забезпечення безпеки установ та громадян України за кордоном.

Загальне керівництво СЗР здійснює президент, який призначає голову Служби. За час функціонування СЗР очолювали вісім осіб. Найбільший "стаж" у генерала армії Миколи Маломужа, що стояв біля керма зовнішньої розвідки більше п'яти років: з 3 квітня 2005 року по 18 червня 2010 року.

Два останні роки СЗР очолював Єгор Божок, з 16 березня 2019 року т. в. о. глави був Андрій Алексєєнко. А 11 червня з'явився указ президента Володимира Зеленського про призначення керівником Служби зовнішньої розвідки України народного депутата (фракція "Батьківщина") Владислава Бухарєва.

Лідер ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко вітала це призначення, підкресливши: "Призначати на відповідальні посади в державі справжніх фахівців з досвідом і чітким планом дій – це правильний шлях".

Новий глава СЗР: що про нього відомо

Владиславу Бухарєву 50 років. Він народився у місті Лебедин Сумської області, почесним громадянином якого є в даний час.

Навчався в Одеському електротехнічному інституті зв'язку ім. Попова. Потім були київське вище військове інженерне училище зв'язку (кваліфікація – інженер-зв'язківець), інститут підготовки кадрів СБУ, Сумський державний університет (2018, кваліфікація – юрист). Є кандидатом юридичних наук. Має військове звання генерал-лейтенант і спеціальне звання – генерал-лейтенант податкової міліції.

З червня 1992 року працював в СБУ. До грудня 2007 року служив на оперативних і керівних посадах, потім подався до податкової, де по березень 2010 року обіймав посаду першого заступника голови Державної податкової служби України (начальник податкової міліції).

Після Революції Гідності повернувся в СБУ, де працював першим заступником голови – начальником Головного управління по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю (з березня по липень 2014 року) та офіцером з особливих доручень голови Служби безпеки України (за жовтень-2014).

У листопаді 2014 року безпартійний Бухарєв був обраний по одномандатному 162-му виборчому округу на рідній Сумщині. У парламенті став членом фракції "Батьківщина". Є членом колегії при МВС, раніше входив до конкурсної комісії з відбору членів Державного бюро розслідувань (ДБР).

З 25 грудня 2018 року включений до списку санкцій Росії.

Є активним користувачем соцмережі Facebook: близько 4000 друзів, а на його сторінку підписано понад 3000 осіб.

Активно мусувалися чутки, що Бухарєв стане наступним главою СБУ. Але його відправили в СЗР.

Новий глава СЗР: претензії до Бухарєва

Критики призначення Владислава Бухарєва на пост глави СЗР висувають йому ряд претензій, одна з якихотримання ним медалі ФСБ Росії "За бойову Співдружність".

Варто відзначити, що нагороду від ФСБ Бухарєв отримав ще до російської агресії. Як пояснив восени 2014 року, балотуючись до ВР, "приблизно 10 років тому брав участь у проведенні міжнародної операції щодо запобігання перекидання великої партії наркотиків з країн Латинської Америки в Європу".

За словами Бухарєва, у цій операції були задіяні представники спецслужб і правоохоронних органів різних країн, у тому числі зі США, Росії, Європи, Нікарагуа. У результаті було ліквідовано "ряд наркокомбінатів, викрито та задокументовано раніше невідомі засоби доставки і приховування наркотиків, заарештовано членів і ватажків наркоугруповань, з незаконного міжнародного обігу наркотиків вилучено сотні кілограм кокаїну".

Пояснюючи факт згадки про цю нагороду в своїх агітаційних листівках, Бухарєв зазначив: "Я не хвалюся цією нагородою, але вважаю неправильним приховувати такі факти від людей".

Здавалося б, зізнався. Але, як зазначає ветеран війни на Донбасі, громадський активіст, блогер Роман Кулик, внесення Бухарєвым цієї медалі в перелік своїх досягнень на агітпродукцію в окрузі, частина якого межує з кордоном РФ (восени 2014 року, коли Донбас вже палав), це – з питань морально-етичної площини.

До нового голови СЗР також є питання щодо декларування майна. Сам він перебуває на держслужбі і отримував до депутатства (згідно з офіційними даними) зовсім не золоті гори. Дружина – викладач. Торік Бухарєв-депутат задекларував 395 тис. грн. доходів і ще 91 тисячу, яку заробила дружина. При цьому сім'я володіє двома квартирами в столиці – (106,1 кв. м і 219,1 кв. м, будинком площею понад 700 кв. м в Київській області, а також земельною ділянкою в 2,5 тис. кв. м. Ще Бухарєв вніс у декларацію грошові заощадження: 409 тис. дол. і 88 тис. євро.

Також родина задекларувала чотири автомобілі: Lexus LX 570 (2008 року випуску), Lexus RX 350 (2011 року випуску), Toyota Land Cruiser (2012 року випуску) і Volkswagen Multivan (2017года випуску).

Як пише журналістка Христина Бердинських, у 2018 році Бухарєв презентував доньці студентці Юлії подарунок, оцінений в 14,5 млн грн. (швидше за все, мова йде про квартиру в столиці). А потім ще один – на 950 тис. грн. "Тобто, нардеп зміг подарувати доньці подарунків на 15 млн грн. при річному доході в 818 тис. грн. А ви говорите, в Раді зарплати маленькі", – пише Бердинський, нагадуючи, що до ВР новий глава СЗР працював у СБУ і податковій.

Журналісти Telegram-каналу The_Newsroom звернули увагу на нерухомість Олени Бухарєвої – дружини новопризначеного глави СЗР – в анексованому Криму. За даними видання, їй належить квартира в елітному будинку в Лівадії. Цікаво, що апартаменти в цьому ж будинку в 2013 році придбала дружина нинішнього президента України Володимира Зеленського – у екс-депутата і власника "Брокбізнесбанку" Олександра Буряка.

Глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін нагадує, що в якості нардепа Бухарєв не голосував:

- за дозвіл на арешт побіжного тепер вже екс-депутата Олександра Онищенка, який разом з соратниками в результаті махінацій з "Укргазвидобуванням" завдали державі збитків на суму понад 1,6 млрд грн.; нардепів Максима Полякова (фігурант "бурштинової справи", якого НАБУ звинувачувало в хабарництві), Борислава Розенблатта (фігуранта "бурштинової справи", якого НАБУ звинувачувало в отриманні 285 тис. дол. хабаря), Андрія Лозового (Генпрокуратура звинувачувала в несплаті 1,7 млн грн. податок);
— за зняття імунітету з нардепів Станіслава Березкіна (холдинг якого заволодів 20 млн дол.), Олександра Вілкула (який, крім усього іншого, знищив, за даними Шабуніна, частину землі сільськогосподарського призначення і завдав державі збитків на понад 5 млн грн.), Сергія Дунаєва (підозрюють в декларуванні недостовірної інформації), Євгенія Дейдея (Генпрокуратура звинувачувала в незаконному збагаченні).


"У СЗР ми отримали нового ... майже Семочко. Ну, трохи не дотягує за окремими критеріями – в сім'ї Бухарєва немає російських паспортів. Буду сміятися, якщо зараз промоніторять і знайдуть. Яке чудове нове обличчя",  – резюмує Роман Кулик.

Новий глава СЗР: питання "кумівства" і професіоналізму

Навряд чи Володимир Зеленський не розумів, що призначення викличе бурю критики. Але він позиціонує свої призначення, як обіцянку привести в політику надійні перевірені кадри.



Владислав Бухарєв давній знайомий Володимира Зеленського. Артист неодноразово виступав у Сумській області, в тому числі у виборчому окрузі Бухарєва. За деякими даними, Бухарєв – кум Євгена Кошового, першого помічника Зеленського в "95 Кварталі". Дружина Бухарєва в 2013 році організовувала в столичній гімназії, де викладає російську мову і світову літературу, концерт до річниці співака Володимира Висоцького. Участь у ньому брав все той же "95 Квартал". Ще Олену Бухарєву називали "ідейним натхненником" дитячого благодійного спектаклю "Той самий Андерсон", який в 2015 році показали учні все тієї ж столичної гімназії разом з івент-агентством "кварталівців" – Gagarins brothers event agency.

Політолог Юрій Романенко називає дружину Бухарєва сценаристом "95 кварталу" і жартома проводить аналогії з фільмами про розвідників ("Схоже, що за "95 кварталом" стоїть змова розвідників і силовиків, які писали сценарій виборів 2019 року разом з "95 кварталом", спочатку обкатавши його у фільмі").

Але насправді все зовсім не смішно. І спроби пояснити, що Зеленський поставив на чолі СЗР "більш менш профі із галузі", виглядають притягнутими за вуха.

Колишній голова СЗР Микола Маломуж, відзначаючи, що Бухарєв зарекомендував себе, як професіонал в боротьбі з наркотрафіком, підкреслює, що він навряд чи зможе ефективно керувати розвідкою. "При всій повазі до Бухарєва, я сьогодні кажу: він не розвідник, він не має напрацювань, не має потужної команди", – вважає Маломуж, пояснюючи, що розвідники, розвідувальні товариства формуються десятиліттями. "І співробітники розвідки, сам голова і заступники, є вищими розвідниками агентуристами, – зазначає екс-глава СЗР – У них агентура вищого класу, світового рівня. Зрозуміло, що якщо приходить Керівник, просто як чиновник, навіть який мав колись відношення до безпеки, а тим більше такого формату як боротьба з оргзлочинністю, то це далеко від розвідки".

Враховуючи, що ми знаходимося в стані війни (хоч і не оголошеної), подібні кадрові рішення точно не підсилюють позиції України.

"Незважаючи на 15 років стажу в СБУ і податкової, Бухарєв не є професійним розвідником. Специфіка СЗР – не та ж, що в податковій і СБУ. Це – інші напрямки, – зазначає для "Коментарів" співголова Громадської ініціативи "Права Справа", історик, юрист Дмитро Снєгирьов. – На жаль, це призначення в чергове продемонструвало нерозуміння владою сутності Служби зовнішньої розвідки. Таке враження, що для президентів СЗР, що валіза без ручки – нести незручно, а кинути шкода. При цьому, у порівнянні з тим же Божко, який очолював СЗР до цього, не кажучи вже про Семочко, Бухарєв виглядає не так погано. Але принцип "гірше не буде" – все ж не той критерій, який повинен домінувати при подібних призначеннях".

Коментуючи суєту навколо медалі від ФСБ, Снєгирьов зазначив, що та була отримана ще до початку російської агресії – в операції з протидії міжнародному наркотрафіку. При цьому критики якось не спромагаються згадати, що тоді ж Бухарєв отримав нагороду від США. Так що подібні "наскоки" виглядають як елемент "чорного піару".

"Що стосується питань про доходи, то цим повинні займатися відповідні служби, включаючи антикорупційні, – підкреслює Снєгирьов. – Перед призначенням на такий пост обов'язково повинна бути спецперевірка, яка дала б відповіді на багато питань. Проходив її Бухарєв? Думаю, питання риторичне, як і у випадку з Семочко, у якого виявилося стільки "скелетів у шафі", про яких "не знали" наші спецслужби...".

Журналіст Сергій Іванов, який відмовився балотуватися за мажоритаркою від пропрезидентської партії "Слуга народу", в контексті останніх звільнень-призначень завив: "Я не знаю, хто так наполегливо веде Зеленського по граблях, забутих на Банковій Порошенко, але бажано як можна швидше зрозуміти, хто ця людина, які мотиви ним керують і терміново розірвати відносини. Адже натхненники в цій країні ніколи не сідають. Сідають надихаючі".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!