Головна Статті Політика Списки партій: у парламент України ведуть старих і нових, перспективних і одіозних
commentss НОВИНИ Всі новини

Списки партій: у парламент України ведуть старих і нових, перспективних і одіозних

Партії представили свої списки

13 червня 2019, 09:32
Поділіться публікацією:
Списки партій: у парламент України ведуть старих і нових, перспективних і одіозних

Усі партії, які мають намір взяти участь у парламентських виборах, провели з'їзди і відкрили списки. Принцип формування був різний, залежно від ідеології. Коментарі проаналізували партійні списки політсил, у яких є шанс пройти до Верховної Ради IX скликання.

Списки партій на дострокових парламентських виборах: версія "Слуги народу"

Дві нові партії у тій чи іншій мірі задовольнили запит суспільства на нові обличчя. Це провладна "Слуга народу" (голова партії – спікер штабу Володимира Зеленського під час президентської кампанії – Дмитро Разумков) і "Голос" лідера групи "Океан Ельзи", громадського діяча Святослава Вакарчука.

Обидві партії продумали своєрідне "сито" для бажаючих балотуватися в парламент під їх прапорами. У списках практично немає представників "старої влади". Як запевняють партійні лідери, "добропорядність ставилася в главу кута".

Ще одна особливість цих політсил – вони не просто представили перші десятки, а й відкрили списки.

Перша десятка від Слуги народу виглядає наступним чином:

1. Дмитро Разумков – голова партії "Слуга народу";
2. Руслан Стефанчук – доктор юридичних наук, представник президента у Верховній Раді, головний ідеолог партії;
3. Ірина Венедиктова – експерт з реформи судової системи;
4. Давид Арахамія (Браун) – підприємець, волонтер;
5. Галина Янченко – експерт з питань антикорупційної політики;
6. Михайло Федоров – керівник діджитал-напрямку партії "Слуга народу";
7. Олександр Корнієнко – керівник передвиборчого штабу партії;
8. Анастасія Красносільська – експерт в галузі податкового та антикорупційного законодавства;
9. Олександр Ткаченко – медіаменеджер, гендиректор 1+1;
10. Жан Беленюк – спортсмен, борець греко-римського стилю, призер Олімпійськи ігор.

Журналіст і волонтер Роман Бокчкала зазначає, що Володимир Зеленський дотримав слова: у списку Слуги народу – жодного чинного політика. "Але якість кандидатів переважно посередня. І це майже стовідсотково майбутня більшість, – каже Бочкала. – Жаби, змії, циніки і романтики під одним куполом. Радує, що негідників має стати менше. Може в цьому і полягає місія наступної Верховної Ради. Раз і назавжди залишити в минулому старі правила гри. Створити передумови для якісних змін. Щоб парламент, який замінить наступне скликання, зібрав дійсно професійних людей".

Волонтер Роман Доник зазначає, що насторожує наявність у списку партії "Слуга народу" досить багатьох людей, пов'язаних із Зеленським по професійній лінії (співробітники студії "Квартал 95", друзі, близькі юристи, тощо).

Нардеп, координатор групи "Інформаційний Спротив" Дмитро Тимчук закликає звернути увагу на Юрія Гусєва (№41 у списку Слуги народу). М'яко кажучи, не найновіше обличчя: екс-заступник Міністра оборони (2014-2016 рр.), працював у сумнозвісному Держагентстві з інвестицій Владислава Каськіва за часів Віктора Януковича. Підозрюється в завищенні ціни при закупівлі палива для армії (плюс 6 тис. грн. до ринкової ціни на тонну, загальна переплата склала 130 млн грн.).


Активіст повітряної розвідки Юрій Касьянов висловлює претензії четвертому номеру списку Слуги народу Давиду Арахамія (Брауну). За його словами, "з початком війни і наближенню до президента Петру Порошенку миколаївського земляка Давида Брауна Юрія Бірюкова, у Брауна "з'явився особистий фонд допомоги фронту, запущений "Волонтерський десант", запустився "волонтерський" проект People's Project, з якого, зокрема, зросла компанія "Укрспецсистемс", що почала продавати безпілотники Міністерству оборони тоді, коли ми їх на коліні ліпили і не вилазили з передової".

Вже заявив про те, що не піде на вибори раніше заявлений 33-м номером у списку Слуги народу керівник платформи "Національна стратегія розвитку" Дмитро Співак (колишній депутат Одеської міськради, блогер і ведучий на телеканалі NewsОne), кандидатуру якого громадськість не сприйняла. Коментуючи такий поворот, фінансовий аналітик Сергій Фурса зазначив: "Зворотний зв'язок працює, спасибі демократії".

До речі, у Слузі народу пообіцяли "постпраймеріз": якщо громадськість (активісти, журналісти, блогери) переконають партію, що хтось з її кандидатів не досить порядний, такого можуть відкликати.

Директор Центру прикладних політичних досліджень " Пента" Олександр Леонов в коментарі Коментарям зазначив, що в слузі народу більше людей бізнесу, ніж в "Голосі".

"У "Слуги народу" прямо і опосередковано присутні люди Коломойського (гендиректор телеканалу "1+1" Олександр Ткаченко, експерт з питань енергетики Андрій Герус), Авакова (Денис Монастирський, який є помічником Антона Геращенка, представники Інституту майбутнього, функціонування якого пов'язують з главою МВС). До того ж, у списку Слуги народу чимало пристосуванців, у тому числі тих, хто намагався в 2014 році зайти в Раду за допомогою БПП, – говорить виконавчий директор ЦППД "Пента". – Очевидно, що політсила Зеленського набуде рис класичної партії влади, де є гідні люди, так і всякого роду "червоточинки" – пристосуванці-прилипали. Такий собі "вінегрет", де щось може подобатися, а щось – ні".

Списки партій на дострокових парламентських виборах: "Голос" Святослава Вакарчука

Після того, як Святослав Вакарчук заявив, що йде в політику, почала набирати силу його кампанія. Згідно з останніми дослідженнями, вона здатна подолати п'ятивідсотковий бар'єр. І кожна нова новина від "Голосу " швидше додає новій політсилі балів, ніж зменшує.

Так, в "плюс" спрацювала Заява відомого українського шоумена і волонтера Сергія Притули, що він балотуватиметься до Верховної Ради за списком партії "Голос". Він підкреслив, що в списку даної політсили немає колишніх нардепів або лобістів олігархів. "Там знайшлося місце для волонтерів, громадських діячів, кадрових офіцерів і добровольців. Я вперше за майже 38 років готовий поставити свою репутацію на чашу ваг. З цією командою я впевнений, що моє бачення розвитку країни можна реалізувати", – заявив Притула. Він також зізнався, що його звали в першу десятку. Однак сам шоумен попросив поставити його в списку на 30-е місце. І пояснив, що для його проходження в парламент партія повинна набрати трохи більше 10%. Такий ось стимул для всіх шанувальників Притули.

"Це дуже потужне посилення партії Вакарчука медійним обличчям, які мають високу впізнаваність і неповторну харизму (як на мене, більше, ніж у Вакарчука – нехай лідер партії не ображається), – прокоментував хід Притули політичний оглядач Олексій Мінаков. – А ще Притула є патріотичним громадянином і займає чітку громадянську позицію щодо війни з Росією, що не може не викликати симпатій".

З'їзд "Голосу" пройшов 8 червня на Старокиївській горі. У першу десятку увійшли:

1. Святослав Вакарчук – співак, громадський діяч, лідер партії;
2. Юлія Клименко – екс-заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України;
3. Кіра Рудик – голова IT-компанії Ring Ukraine;
4. Ярослав Железняк – радник прем'єр-міністра з парламентських відносин;
5. Олександра Устінова – член правління "Центру протидії корупції";
6. Олег Макаров – депутат Київради, партнер юридичної фірми "Василь Кісіль і Партнери";
7. Ярослав Юрчишин – виконавчий директор Transparency International Ukraine;
8. Сергій Рахманін – журналіст, заступник головного редактора "Дзеркала тижня";
9. Соломія Бобровська – екс-в. о. голови Одеської ОДА після Михайла Саакашвілі; була членом команди лідера "Громадянської позиції" Анатолія Гриценка;
10. Ольга Стефанишина – колишня заступник в. о. голови МОЗ Уляни Супрун.

Як і Слуга народу, "Голос" представив весь список. І там, за першою десяткою, теж багато дійсно яскравих і правильних людей. Включно зи громадськими діячами, правозахисниками, антикорупціонерами, юристами, воїнами АТО.

За Вакарчуком деякі бачать тінь зятя екс-президента Леоніда Кучми – олігарха і мецената Віктора Пінчука, а також західні інтереси. Але лідер "Голосу" запевняє, що він – абсолютно самостійна фігура.

Волонтер Роман Доник зазначає: "Я, правда, не знаю, хто стоїть за Вакарчуком і його партією. Але це, крім ЄС ("Європейська солідарність" Петра Порошенка – колишня БПП "Солідарність" – прим. ред.), поки єдина партія, в списках якої є явно проукраїнські люди в якійсь кількості. Хоча списків ЄС, теж поки ніхто не бачив. На тлі об'єднання всіх опоблоківців і рускомірівців, можливо це єдині союзники ЄС".

Економіст Олександр Гончаров зазначає: "І на Заході і у нас в країні всі розуміють, що в партії Вакарчука зібрані, можливо, патріотично налаштовані, але некомпетентні молоді люди, які абсолютно не знають, як витягувати з такої глибокої рецесії і боргова трясовини економіку України. Що робити? Запропонував би їм негайно, буквально вихоплювати з рук будь-які розумні, перш за все, орієнтовані на довгострокову перспективу пропозиції у місцевих підприємців та експертів. Більш того, вже має стояти черга з членів нової партії для пошуку висококласних аналітиків, які запропонують, зокрема, нові інвестиційні ідеї із залученням іноземного капіталу".

За словами Гончарова, кандидати в український парламент повинні зрозуміти: сьогодні більш радикальна і значно важче ситуація, ніж та, що була в 2014 році.

"З моєї точки зору, найбільш технологічна десятка, і навіть двадцятка – у "Голосу". Нагадує список "Самопомочі" в 2014 році, тільки з великим ухилом не до військових, а до активістів. Просто змінився суспільний запит, – пояснює політолог Олександр Леонов. – Велика частина зі списку партії Вакарчука не має парламентського досвіду, але має певний досвід роботи у третьому секторі, в підготовці законопроектів. Якщо порівнювати зі "Слугою народу", то багато представників одних і тих самих ГО. Таким чином, підтверджується теза, що "Голос" в значній мірі буде боротися зі Слугою народу на одному електоральному полі".

Втім, дістанеться від "Голосу" і "Європейській солідарності" п'ятого президента. "Приємне враження від списку Вакарчука. Він відповідає іміджу самого Святослава і очікуванням його (і не тільки) виборців. Ризикну припустити, що за підсумками парламентських виборів "Голос" обійде партію Порошенка", – вважає політолог Володимир Фесенко.

Списки партій на дострокових парламентських виборах: гібридні ігри

Дві партії можна умовно зарахувати до тих, хто справив гібридне оновлення. Але якщо у випадку з "Європейської солідарністю" це скоріше плюс (як такого оновлення від партії Порошенко особливо не чекали), то "Сила і честь" Ігоря Смешко могла б, на думку експертів, уявити більш якісний список кандидатів.

Перша десятка ЄС виглядає наступним чином:

1. Петро Порошенко – п'ятий президент України, голова партії;
2. Андрій Парубій – спікер Верховної Ради, куди пройшов у лавах "Народного фронту";
3. Ірина Геращенко – перша віце-спікер ВР, донедавна представляла українську сторону в гуманітарній підгрупі на переговорах по Донбасу в Мінську;
4. Михайло Забродський – командир 98-ї окремої аеромобільної бригади, колишній командувач АТО, Герой України;
5. Софія Федина – громадська активістка, співачка і телеведуча;
6. Мустафа Джемілєв – лідер кримськотатарського народу;
7. Яна Зінкевич – командир медичного батальйону "Госпітальєри";
8. Олег Синютка – колишній голова Львівської ОДА;
9. Ахтем Чийгоз – заступник голови Меджлісу, який пройшов російську в'язницю;
10. Іванна Климпуш-Цинцадзе – віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Аналітик Олеся Яхно-Бєлковська нагадує, що партія Порошенка очистилася від фігур, які викликали найбільше роздратування виборців (Кононеко, Грановський). І це вже добре. Як і те, що четверо з першої десятки (Федина, Зінкович, Чийгоз, Забродський) ніколи не були в політиці.

Політолог Олександр Леонов зазначає, що перша десятка "Європейської солідарності" йому подобається. Як і відносний ребрединг, зроблений політсилою Порошенко.

"Військовий, волонтер, лідер кримських татар, діючі політики – всі вони для того электоратного поля, на якому грає ЄС (як прихильників Порошенка, так і вагається) демонструють, чому треба голосувати саме за них. Той же спікер Ради Андрій Парубій, з якого люблять сміятися в таборі Зеленського, користується величезним авторитетом на Західній Україні. І може стати тим, хто підтягне чималу частину електорату до партії п'ятого президента", – вважає експерт.

Блогер Сергій Марченко припускає, що якби Петро Порошенко вів у Верховну Раду список, як у "Голосу", можна було б сказати, що він зробив висновки з поразки на президентських виборах і оновився, але цього не сталося.

"Екс-президент веде в Раду перевірених соратників. І це, з одного боку, благородно – розраховувати на тих, хто давно поруч і віддячити за вірність. З іншого боку, у нас демократія. І коли виборці хочуть змін, то ти або прислухаєшся до них, або за тебе не голосують. Порошенко вибрав свою команду і проігнорував виборців. Мені здається, він вже пропустив ту розвилку, де ще можна було переконати широкі маси, що висновки з президентської зроблено і він здатний на зміни. Тепер йому не світить нічого більше, ніж ядро переконаних прихильників, яке складе 7-10%", – упевнений Марченко.

Якщо до гібридного оновлення партії Порошенко експерти поставилися не без скептицизму, але в цілому позитивно, то екс-глава СБУ Ігор Смєшко, несподівано для багатьох посів шосте місце у першому турі президентських виборів (31 березня його підтримали 6,04%), першою десяткою відверто розчарував. Не допоміг і журналіст Дмитро Гордон, який очолив передвиборний штаб партії "Сила і честь", попередивши, що у ВР не має наміру балотуватися.

Перша десятка "від Смешко" виглядає так:

1. Ігор Смешко – голова партії "Сила і честь";
2. Олена Сотник – народний депутат від фракції "Самопоміч", юрист;
3. Рефат Чубаров – голова Меджлісу кримськотатарського народу, нардеп від БПП;
4. Іван Мірошниченко – нардеп від фракції "Самопоміч", аграрний бізнесмен;
5. Володимир Замана – колишній голова Генерального штабу, затриманий 25 лютого 2019 року за підозрою в державній зраді і розвал української армії; публічно звинувачував керівництво України, яке допустило в 2014 році здачу Криму; після приходу до влади президента Володимира Зеленського вийшов з-під варти;
6. Ольга Романюк – екс-заступник міністра ЖКГ, кандидат економічних наук;
7. Андрій Гайдук – заступник голови Фонду держмайна, доктор економічних наук, експерт з міграційної політики та грошовим переказам;
8. Ірина Сисоєнко – нардеп від фракції "Самопоміч", юрист;
9. Володимир Тимошенко – колишній перший заступник голови СБУ – 2001-2003рр. і 2005-2007 рр.;
10. Анатолій Макаренко – голова Державної митної служби в 2009-2010 рр.

За даними експертів, в списках "СіЧ" також опинилися сімейний дует співаків Світлана і Віталій Білоножко, колишній представник прем'єр-міністра Володимира Гройсмана в парламенті Вадим Денисенко.

Політолог Олександр Леонов назвав список, презентований політсилою Смешко, одним з головних розчарувань. "Можна було попрацювати над списком у бік оновлення. А вони обрали варіант пізнього Кучми – є Митник, генерал ЗСУ, СБУ, економіст, юрист, як екзотика-дует співаків (Білоножко). Наприкінці 90-х-майже всі партії формували списки за такими "лекалами". Думаю, що шанси пройти у ВР у Смешко тепер знизилися", – ділиться Леонов.

Списки партій на дострокових парламентських виборах: стара гвардія

Без сюрпризів – так можна коротко охарактеризувати списки, презентовані ще двома політсилами, що проходять, згідно з соцопитуваннями, у парламент нового скликання.

Самий засекречений список поки у "Батьківщини". На з'їзді 10 червня була представлена лише перша п'ятірка. З чого можна зробити висновок, що за інші місця йдуть активні торги:

1. Юрія Тимошенко – екс-прем'єр, лідер ВО "Батьківщина";
2. Сергій Тарута – лідер партії "Основа", позафракційний депутат, бізнесмен, екс-губернатор Донецької області;
3. Валентин Наливайченко-колишній глава СБУ, лідер партії "Справедливість";
4. Сергій Соболєв – заступник голови фракції "Батьківщина";
5. Олена Кондратюк – нардеп від "Батьківщини", дружина генпродюсера телеканалу ICTV Олександра Богуцького.

Тимошенко запевняє, що на вибори "Батьківщина" йде перемагати. Але судячи з невпевнених рейтингів (7-8%) перемогти буде дуже непросто. Хіба що саме проходження до ВР вважати перемогою.

"Навіщо напружуватися й імітувати оновлення, якщо ядерний електорат все одно проголосує за Юлю. Їм байдуже, хто там ще, крім неї. Головне – це лідер, не допустить зубожіння і зупинить геноцид селян. Все інше – дрібниці", – іронічно коментує списки від Тимошенко політичний оглядач Олексій Мінаков.

Імовірно, у списках можуть виявитися нардеп Євген Рибчинський (вийшов з "Волі народу"), колишній глава МінЖКГ Олексій Кучеренко, нардеп і колишній голова Херсонської ОДА Юрій Одарченко, нардепи Григорій Немиря, Сергій Власенко, Рябчин Олексій, Анжеліка Лабунська, голова незалежної профспілки гірників Михайло Волинець.

"Вічно стабільна "Батьківщина" ЮВ, яка сидить строго в сільсько-популістській ніші і напередодні виборів незмінно обіцяє більше солодощів, ніж насправді отримає" (цитата – Михайло Подоляк), щосили намагається домовитися про коаліцію зі "Слугою народу", що набирає, згідно з опитуванням, понад 40%. І цим, схоже, в партії Тимошенко зайняті куди більше, ніж навіть косметичним ребредингом. Який цієї політсили, можливо, і не потрібен.

Аналітик Олеся Яхно-Бєлковська пояснює, що "Батьківщина" – класична партія лідерського типу. Тому ніякого оновлення, очікувати не варто. До того ж, підкреслює, Яхно- Бєлковська, Тимошенко робить акцент, перш за все, на прем'єрство, а не на парламентській роботі. І в цьому сенсі, і список, і сама кампанія – прогнозовані.

На думку політолога Олександра Леонова, "Батьківщина" своїм списком показала, чому за неї голосувати не потрібно. "Знаходження того ж Тарути в першій п'ятірці списку партії Тимошенко відлякає частину виборців. Як це було під час президентської кампанії, коли приєднання Тарути до Тимошенко швидше завдало їй шкоди, ніж допомогло. У лідера "Громадянської позиції" Гриценка, як і у Тимошенко, перша п'ятірка-десятка – якийсь клуб "збитих льотчиків". Незрозуміло, навіщо цим людям давати черговий шанс зробити наше життя кращим, якщо раніше вони з цим завданням неодноразово не впоралися", – зазначає Леонов.

Анатолій Гриценко, дійсно, нічого особливо не запропонував. Перша десятка ГП виглядає так:

1. Анатолій Гриценко, колишній міністр оборони України, лідер "Громадянської позиції";
2. Дмитро Добродомов – лідер партії "Народний контроль", нардеп;
3. Микола Томенко – лідер партії "Рідна країна", нардеп IV-VIII скликань, в 2005 році був віце-прем'єром України з гуманітарних питань в уряді Юлії Тимошенко;
4. Микола Катеринчук, лідер Європейської партії України, юрист;
5. Марина Соловйова, адвокат, громадський діяч;
6. Анатолій Забарило – секретар Львівської міськради;
7. Петро Ландяк – голова громадської організації "Асоціація споживачів ЖКП", депутат Тернопільської міськради;
8. Микола Ладовський-депутат Ради Заболотівського селищного товариства;
9. Єгор Фірсов – народний депутат VII-VIII скликань;
10. Віктор Трепак – генерал-майор, колишній перший заступник голови СБУ.


Шанси партії Гриценка подолати 5-відсотковий бар'єр виглядають все менш реальними.

Ще більш "древніх" політиків введе під своїми прапорами на штурм парламенту "Опозиційна платформа – За життя". Їх список зазнав найбільшої критики, так як тут зібралися, мабуть, найбільш одіозні персонажі, які не приховують проросійських настроїв.

Перша десятка ОПЗЖ:

1. Юрій Бойко – нардеп, лідер партії;
2. Вадим Рабинович – нардеп, бізнесмен, лідер партії;
3. Віктор Медведчук – глава політради ОПЗЖ, лідер громадського руху "Український вибір", кум президента РФ, фактичний керівник ОПЗЖ;
4. Наталія Королевська – нардеп;
5. Сергій Льовочкін – нардеп;
6. Василь Німченко – нардеп;
7. Нестор Шуфрич – нардеп;
8. Сергій Ларін – нардеп;
9. Сергій Дунаєв – нардеп;
10. Тарас Козак – нардеп.

За словами Медведчука, виборчий список формували згідно з принципами прихильності ідеології, викладеної в програмі ОПЗЖ. Програма там вся рясніє тезами Кремля про позаблоковість, розворот у бік РФ і необхідності вести прямі переговори з російськими маріонетками в Донецьку і Луганську.

У списках ОПЗЖ є чимало "яскравих" персон. Наприклад, Скорик, Папієв, Суркіс, Кузьмін, Столар, Ківа (31-е місце, лідер Соціалістичної партії України і екс-соратник глави МВС Арсена Авакова), Штепа (екс-мер Слов'янська, що знаходить під слідством), Йоффе (йому 80 років).

"У списку з 30 осіб жодної нової особи, жодного свіжого імені, – зазначає блогер Денис Казанський. – І найдивовижніше – їх електорат раз по раз це проковтує. Як так? Ну адже очевидно, що ця компанія невдах і зрадників, програвши все, що тільки можна, не запропонує нічого нового".

"Там все зрозуміло, крім Ківи, який свого часу навіть активно розшукувався каналом "Інтер" в якості злочинця. Схоже, знайшли, – іронізує політолог Олександр Леонов, коментуючи списки ОПЗЖ. – А так – чітке позиціонування себе як проросійської політичної сили. І те, що Медведчук з Бойком на наступний день після з'їзду були вже в РФ (в Санкт-Петербурзі спілкувалися з газпромівцями") в черговий раз демонструє, на кого зробив офіційну ставку Кремль".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!