Головна Новини Політика Філарет пояснив, у чому причина його конфлікту з Епіфанієм
commentss НОВИНИ Всі новини

Філарет пояснив, у чому причина його конфлікту з Епіфанієм

За словами Філарета, він готовий був очолити ПЦУ сам, але Константинополь поставив умову, згідно з яким Патріарх повинен був залишитися в стороні

26 червня 2019, 17:34
Поділіться публікацією:
Філарет пояснив, у чому причина його конфлікту з Епіфанієм

Кандидатуру митрополита Епіфанія на пост предстоятеля Православної Церкви України запропонував сам Патріарх Філарет. Згідно з його пропозицією, Епіфаній повинен був представляти церкву в православному світі, керувати ж церквою в Україні буде Філарет. Про це сам почесний Патріарх ПЦУ розповів в інтерв'ю виданню "Коментарі".

За його словами, ніхто кандидатуру Єпіфанія йому не навязвал.

"Я його запропонував президенту, коли йшла підготовка до об'єднавчого Собору 15 грудня 2018 року. Але було умова, що Епіфаній стане предстоятелем, а фактично керувати церквою в Україні буде Патріарх Філарет. А митрополит Епіфаній буде представляти українську церкву ззовні — у православному світі. Це була моя домовленість з президентом і з Епіфанієм. Ми не підписували жодного угоди, вірили слово, але виявилося, що на слово вірити не можна", — сказав Філарет.

За його словами, він готовий був очолити ПЦУ сам, але Константинополь поставив умову, згідно з яким Філарет повинен був залишитися в стороні.

"Тобто порушувалися мої права. Я мав право висувати свою кандидатуру, але Константинополь поставив умову, що якщо я не відмовлюся, то Собору не буде. І Томосу не буде. Так що я повинен був робити? Я заради Томосу, заради автокефалії, пішов на цей крок. Але знаю, що домовленість була наша така: я хоч і відмовився, але я залишаюся. Було сказано: коли ви отримаєте Томос, то ви — Автокефальна церква, робіть, що хочете", — розповів Філарет.

Відповідаючи на питання, чому між ним і Епіфаній виник конфлікт, Патріарх відповів, що причиною стала залежність ПЦУ від Константинополя.

"І це послужило причиною того, що Київський Патріархат не може бути у підпорядкуванні другого центру. Ми від Москви відійшли тому, що хотіли мати свою незалежну церкву, а тепер, коли ми побачили, що ми від однієї залежності, потрапили в іншу залежність, то від другої залежності відмовилися. І заявили, що ми Київський Патріархат — незалежна українська церква, яка не підпорядковується ні Москві, ні Константинополю", — підкреслив Філарет.

Як раніше писали "Коментарі" з посиланням на інтерв'ю Філарета, екс-президент України Петро Порошенко і Константинопольський Патріарх Варфоломій підписали таємну угоду, згідно з яким Константинопольському Патріархати було передано ряд українських монастирів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!