Головна Статті Політика Український військово-промисловий комплекс: від озброєння ЗСУ до експорту закордон
commentss НОВИНИ Всі новини

Український військово-промисловий комплекс: від озброєння ЗСУ до експорту закордон

Україна успадкувала від СРСР добре розвинений військово-промисловий комплекс, але через 28 років від нього мало що залишилося.

27 червня 2019, 10:12
Поділіться публікацією:
Український військово-промисловий комплекс: від озброєння ЗСУ до експорту закордон

Крім арсеналу військової техніки і боєприпасів Україна успадкувала від СРСР і розвинений військово-промисловий комплекс, здатний виготовляти найбільш технологічну військову продукцію: танки, літаки і кораблі. У той же час, конфлікт на Донбасі протягом останніх п'яти років, а також пожежі на складах боєприпасів значно скоротили запаси нашої країни. Разом з цим Україна нарощує закупівлі озброєнь за кордоном і втрачає місця в рейтингу світових торговців зброєю. Так, за підсумками 2018 року країна втратила дві позиції і опустилася на 12 місце.

Від боєприпасів до ракет і літаків: що виробляє український ВПК

10 червня з Литви в Україну надійшла партія з майже мільйона боєприпасів, які не використовуються Збройними силами Литовської республіки і в рамках прийнятого раніше рішення про підтримку нашої країни передається ВСУ. Власне, це не перша така поставка з литовського боку, яка вже передала сотні тонн боєприпасів, десятки великокаліберних кулеметів КПВТ і ДШК, міномети та інше озброєння – "зайве" для литовської армії.

Звідси може скластися враження про гостру нестачу у ЗСУ військового спорядження для ведення бойових дій, однак воно виявиться хибним.

На сьогоднішній день ВПК України – це близько 300 підприємств різних форм власності: від державної, об'єднаних в рамках держконцерну "Укроборонпром" – до приватних, яких налічується близько 200.

Сучасний ВПК – це система, яка забезпечує всебічне функціонування збройних сил і крім, власне, зброї і військової техніки, веде її ремонт, обслуговування та виробництво різної ремонтної, допоміжної, спеціальної і техніки подвійного призначення.

Щодо виробництва зброї та боєприпасів, то вітчизняний ВПК може виробляти широкий спектр сучасного озброєння:

1) бронетехніка, її розробка, виробництво, модернізація та ремонт – Харківський, Житомирський, Київський бронетанковий заводи, ДП "Завод ім. Малишева" і "Харківське конструкторське бюро машинобудування ім. Морозова", ПРАТ "Науково-виробниче об'єднання "Практика";
2) вантажна та спеціальна техніка – Кременчуцький і Харківський автомобільні заводи, Київський, Львівський, Рівненський, Черкаський авторемонтні заводи;
3) артилерія і стрілецьке озброєння – КБ "Артилерійське озброєння", ДП "Науково-технічно комплекс "Завод точної механіки", НВО "Форт", ПАТ "Старокраматорський машинобудівний завод", ДП "Шепетівський ремонтний завод", завод "Маяк", науково-виробниче об'єднання "Валар";
4) суднобудування – завод "Кузня на Рибальському", Миколаївський суднобудівельний завод;
5) авіа- і ракетобудування – ПО "Південмаш", ПАТ "Моторсіч", ДП "Антонов", Одеський і Харківський авіаційні заводи, Вінницький, Миколаївський та Одеський авіаремонтні заводи;
6) радіолокаційні засоби і засоби зв'язку – Запорізький завод "Іскра", ТОВ "Телекарт-прилад", ПАТ "Чернігівський завод радіоприладів", Тернопільський завод "Оріон", "КНДІ "Гідроприладів", "Укрспецтехніка";
7) високоточне озброєння та боєприпаси – "Київське конструкторське бюро "Луч", ДАХК "Артем", НВК "Прогрес".

Незважаючи на такий великий перелік, у вітчизняному ВПК є ряд "прогалин", які підприємства всередині країни не можуть самостійно заповнити:

1) виробництво бойових літаків;
2) виробництво боєприпасів – лише в серпні 2018 року на київському заводі "Артем" було розпочато виробництво 152-мм снарядів для артилерійських знарядь "Гіацинт", проте замінити Луганський патронний завод в окупованому Луганську іншим виробництвом патронів за 5 років так і не змогли. Втім, патронів калібру 5,45 мм за запевненнями Міноборони поки достатньо на зберіганні, а для виробництва патронів 7,62 мм для кулеметів і снайперських гвинтівок у жовтні 2018 року було придбано обладнання, що дозволяє збирати 3600 таких патронів в годину;
3) виробництво артилерії і стрілецької зброї – за часів СРСР на території України не було виробництва артилерійських знарядь і тому поки вітчизняний ВПК, здатний випускати лише міномети, однак останні користуються дурною славою винуватця загибелі 13 військовослужбовців ВСУ. Аналогічна ситуація і зі стрілецькою зброєю – її виробничих потужностей після розпаду СРСР Україні не дісталося, а самостійні розробки поки так і не були запущені в серію і випускають їх лише дрібними партіями для конкретних замовників як зброю лінійки "Форт";
4) відсутність потужностей з випуску великих надводних кораблів і підводних човнів – існуючі заводи здатні виробляти лише судна класу "катер" і проводити ремонт діючих кораблів.

Український ВПК: переозброєння триває

Незважаючи на проблеми з випуском військової техніки, український ВПК може похвалитися численними власними розробками останніх років.

Символічною в цьому сенсі є інша недавня новина зі стану ВПК – прийняття на озброєння ЗСУ радіогідроакустичної системи "Ятрань" для пошуку і виявлення ворожих кораблів.

Як повідомив сайт ДК "Укроборонпром", розроблена на власні кошти "КНДІ "Радіоприладів" новинка в 2018 році пройшла заводські випробування, а після успішних державних випробувань в поточному році була прийнята на озброєння ЗСУ.

В цілому "Ятрань" стане однією з десятків успішних розробок вітчизняного ВПК за останні 5 років, щоправда, не всі з них були прийняті на озброєння.

Серед цих розробок зустрічаються і самі інноваційні, як наприклад проект безпілотного бронетранспортера "Фантом" і його модернізація "Фантом-2" та іншому бойовому роботі "Ласка", РЛС "МР-18" призначена для виявлення літаків-невидимок".


До більш традиційних розробок відносяться безпілотні літальні апарати, сімейство броньованої техніки на базі автомобілів КрАЗ: "Кугуар", "Козак", "Спартан" та інші, бойові модулі для військової техніки, легкі вертольоти української розробки, модернізовані танки Т-72АМТ, РСЗВ "Вільха", "Верба", ракетні системи оперативно-тактичного – "Сапсан" і протикорабельного – "Нептун", призначення, контрбатарейні радари і десятки інших розробок.

Минулий 2018 рік взагалі виявився на рідкість "врожайним" для ВПК України – тут і початок виробництва артилерійських снарядів калібру 152 мм на заводі "Артем" і запуск в серію українського вогнемета РПО-16. Тут продовження робіт над РСЗВ "Вільха", "Верба" з їх випробуваннями, вперше була показана перспективна колісна 155-мм САУ "Богдана", продовжували проходити випробування основний бойовий танк Т-72АМТ, і крилата ракета протикорабельного комплексу "Нептун".

Сам "Укроборонпром" за підсумками 2018 року склав ТОП-5 розробок підприємств концерну, до якого включив ракету "Нептун", високоточний 152-мм снаряд "Квітник", новий варіант модернізації 122 мм РСЗВ "Берест", високоточний приціл ОПСН-1, контрбатарейний радар 1Л220УК.

Восени нові зразки озброєння були продемонстровані тодішньому секретареві РНБО України Олександру Турчинову: легкі вертольоти "Скаут", безпілотні літальні апарати, в тому числі бойові, новий бронеавтомобіль, артилерійські снаряди й авіаційні ракети.


Український ВПК: зброя на службі армії

Державний концерн "Укроборонпром" звітує про щорічну передачу в ЗСУ кількох тисяч одиниць нової, модернізованої, відремонтованої військової техніки та озброєння. Яка частина з них є новими, а тим більше новітніх зразків, прийнятих на озброєння з 2014 року – невідомо, що в умовах війни, втім, цілком виправдано.

Судячи зі звітів "Укроборонпрому" у ВСУ головним чином йдуть протитанкові ракетні комплекси "Корсар", "Стугна" та "Бар'єр", БТР-3 і БТР-4, контрбатарейні комплекси 79К6 "Пелікан", артилерійські системи "Гвоздика", винищувачі Міг-29 і Су-27, РСЗВ "Ураган", ЗРК С-300 і багато іншого.

За підсумками 2018 року ВСУ поповнилися 2500 ПТРК, що стало закінченням великого оборонного замовлення і одночасно склало половину від 4900 зразків переданих концерну української армії.

В цілому, за даними Міноборони, з 2014 по 2018 роки в рамках оборонного замовлення ЗСУ отримали нових і модернізованих:

- літаків і вертольотів – 94 одиниці;
— малих броньованих артилерійських катерів – 6 одиниць;
— бронетанкового озброєння і техніки – 252 одиниці;
— артилерійських систем – 783 одиниці;
— протитанкового озброєння – 266 одиниць;
— стрілецької зброї в тому числі гранатометів – 3656 одиниць;
— засобів протиракетного захисту авіації-181 одиницю;
— бронеавтомобілів – 194 одиниці;
— автомобільної техніки – 2034 одиниці;
— РЛС пов'язаних з ЗРК – 71 одиниця;
— БПЛА – 110 одиниць.

За даними "Білої книги України-2018" за рік були прийняті на озброєння 16 нових зразків військової техніки (в 2017 році – 21).

Через збройні дії Міністерство оборони України не розкриває даних про кількість і типи військової техніки, що складається на озброєнні ЗСУ, яке постійно поповнюється.

Згідно з підрахунками іноземних експертів з щорічного видання Міжнародного інституту стратегічних досліджень The Military Balance-2018 на озброєнні ЗСУ складаються:

1) танки – 832 одиниці, в тому числі 710 Б-64 і його різновидів, 100 Т-72, 22 Т-80, також більше 1200 танків за даними експертів знаходяться на зберіганні і консервації, в тому числі 10 Т-84 "Оплот", 100 Т-80 і 530 Т-72;
2) легка колісна і гусенична бронетехніка – 1973 одиниці, в тому числі 890 БМП-2, 193 БМП-1, 433 БРДМ-2, 217 БТР-70, 93 БТР-80, 10 бронеавтомобілів "Козак-2" і деяку кількість нових українських БТР-3 і БТР-4 "Буцефал";
3) протитанкові засоби – представлені ПТРК різних типів, а також близько 500 протитанкових гармат МТ-12 "Рапіра";
4) артилерійські системи та міномети понад 100 мм – 1737 одиниць, в числі яких 348 РСЗВ;
5) ракетні системи – 90 одиниць типу "Точка-У" і ЗРК "Оса", "Стріла-10" і С-300, а також самохідні зенітні артилерійські комплекси калібром 23, 30 і 57 мм;
6) армійська авіація – 60 вертольотів різних типів, у тому числі 35 бойових;
7) ВМС – представлені 1 фрегатом "Гетьман Сагайдачний", 10 сторожовими кораблями, 1 мінних загороджувачів, 2 десантними кораблями і 11 кораблями постачання, морська авіація представлена 4 літаками і вертольотами 8;
8) ВПС – 125 бойових літаків, у тому числі 71 винищувач, 14 фронтових бомбардувальників, 31 штурмовик, 30 транспортних літаків і 32 навчальних, 46 бойових і транспортних вертольотів та 332 ЗРК.

У 2019 році державне оборонне замовлення складе близько 25 млрд грн.

Український ВПК: з ринку зовнішнього – на внутрішній

Особливе значення для України, її ВПК і армії мав завжди експорт зброї, який приносив країні необхідні на переозброєння армії гроші, у всякому разі, експерти відзначали, що експорт 1 Т-84 був еквівалентний модернізації 10 танків для ЗСУ.

Величезні арсенали, що залишилися після СРСР і власний ВПК дозволяли Україні стабільно входити в ТОП-10 світових експортерів зброї, а в 2005 році навіть зайняти 6 місце. Втім, 3 роки по тому Україна опинилася вже на 14 місці.

З тих пір позиції нашої країни серед світових торговців зброї слабшають і за підсумками 2014-2018 рр. Україна стала 12-ю в рейтингу SIPRI Стокгольмського міжнародного інституту дослідження миру.

Це підтверджують і дані Державної служби експортного контролю України:

- 2013 рік Україна експортувала 49 танків, 112 бойових броньованих машин (ББМ), 10 артилерійських систем великого калібру (понад 100 мм), 6 літаків, 1 вертоліт, 1 корабель і 378 пускових установок ракет до них і понад 100 тисяч одиниць стрілецької зброї;
- 2017 році ці дані були скромніше – всього 16 танків при повній відсутності іншої техніки і близько 17 тис. одиниць стрілецької зброї.

Це зазвичай пояснювалося двома причинами: зменшенням колишніх запасів, що залишилися від СРСР і переорієнтування українського ВПК на потреби ЗСУ.

Найбільш популярним видом експорту українського ВПК стали вітчизняні протитанкові ракетні комплекси "Скіф", "Стугна", "Корсар", засоби зв'язку і ППО, зокрема, в 2019 році Ізраїль купив в Україні автоматизовану станцію пасивної радіотехнічної розвідки "Кольчуга-М", а також запчастини для куплених раніше систем озброєнь і техніки: моторно-трансмісійні відділення для танків до Пакистану, запчастини до 122-мм гаубиць, РСЗВ "Град", авіадвигуни виробництва "Мотор-січ" та послуги з ремонту і модернізації військової техніки.

Продовжує купувати озброєння українського виробництва Росія, на яку за даними SIPRI, припадає до 23% вітчизняного експорту, країни Африки, Близького Сходу і Азії, зокрема:

- Нігерія, що купила в 2014-2015 роках 23 танки і 12 знарядь;
- Демократична республіка Конго – 25 танків;
- Об'єднані Арабські Емірати – 108 бронеавтомобілів БРДМ-2;
- Таїланд – 26 танків за 2016-2017 рр .. і 34 БТР-3;
- Йорданіястрілецька зброя і ПТРК.

Також стрілецьку зброю з України активно закуповують США, Туреччина, Монголія, Південний Судан та інші країни.

На світовому ринку українську зброю і військову техніку можна побачити все рідше, її стає більше всередині країни в лавах ЗСУ, що з урахуванням ведуться вже 5 років бойових дій абсолютно логічно, але все ж саме новітніх зразків зброї в лавах української армії явно бракує.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!