Головна Новини Політика Україна відзначає День Конституції
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна відзначає День Конституції

У зв'язку зі святом в українців три вихідних поспіль

28 червня 2019, 11:45
Поділіться публікацією:
Україна відзначає День Конституції

В Україні сьогодні відзначають День Конституції .

Цей день в Україні щорічно святкують 28 червня. День Конституції України — єдине державне свято, закріплене в КУ (ст. 161). Свято було встановлено в 1996 році разом з прийняттям у цей день цього документа.

Ніч з 27 на 28 червня стала історичною — Верховна Рада, незважаючи на всі суперечності, приступила до обговорення та прийняття Основного закону, розглядаючи одну статтю за іншою. Головний доповідач Михайло Сирота провів на парламентській трибуні 23 години. О 9 годині 18 хвилин 28 червня Конституція України була прийнята — в її підтримку проголосував 321 депутат, при 45 голосах проти і 12 утрималися.

Цей день був оголошений в Україні вихідним. В цей день по всій країні проводяться офіційні урочисті заходи. У зв'язку з цим святом, у українців в 2019 році три вихідних поспіль.

Зазначимо, що Конституція, яка є основним законом будь-якої країни, викладає головні принципи функціонування економіки, права і політики в суверенній країні. У цьому документі закріплені принципи територіальної цілісності та суверенітету держави. Саме Конституція стверджує права і свободи громадян, фіксує основи роботи державних органів.

Як повідомляли "Коментарі",  5 квітня 1710 року документ "Пакти і конституції законів і вольностей Війська Запорізького" був написаний гетьманом Пилипом Орликом. Цей документ вважається першою українською і, до речі, першою в світі державної Конституцією. Вона не тільки проголошувала незалежну Українську державу, але і закріплювала найбільш прогресивні для того часу ідеї про державну житті. Конституція закладала основи принципу поділу влади на законодавчу, виконавчу і судову влади, а також вводила виборність посад.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!