Головна Новини Політика Топ-5 подій тижня: Зеленський проти Клімкіна і Україна проти ПАРЄ
commentss НОВИНИ Всі новини

Топ-5 подій тижня: Зеленський проти Клімкіна і Україна проти ПАРЄ

Російська Федерація повернулася в ПАРЄ і поставила українську делегацію у складне становище, Савченко домоглася проміжної перемоги у кримінальній справі проти себе, а Зеленський зізнався, що дізнається про деяких діях Міністерства закордонних справ України з інтернету. Видання "Коментарі" підвело підсумки тижня, що минає, виділяючи найбільш значущі події напружених політичних буднів

29 червня 2019, 16:32
Поділіться публікацією:
Топ-5 подій тижня: Зеленський проти Клімкіна і Україна проти ПАРЄ

Повернення РФ в ПАРЄ


Тиждень стартував з вкрай неприємних звісток зі стін Парламентської асамблеї Ради Європи в Страсбурзі. У ніч на 25 червня ПАРЄ прийняла резолюцію про зміну характеру санкційного механізму, яка дозволили Російській Федерації повернутися в асамблею. Українська делегація очікувано відреагувала на те, що відбувається і подала більше 200 правок до резолюції. Але депутати підтримали лише одну правку.

Вже у вівторок ПАРЄ в повному обсязі відновила повноваження делегації Росії. За відповідну резолюцію 26 червня проголосувало 116 осіб, проти — 62, 15 делегатів утрималися. Таким чином РФ повернула свої повноваження через більш ніж п'ять років після того, як в квітні 2014 року, відразу після анексії Криму і початку бойових дій на Донбасі, її позбавили права голосу в ПАРЄ. У 2017 році Росія зупинила сплату внесків до бюджету Ради Європи (близько €33 млн на рік), що призвело до фінансової кризи в організації. У підсумковому тексті резолюції не міститься ніяких термінів, протягом яких повноваження росіян можуть бути переглянуті.

В результаті такого рішення ПАРЄ, сім національних делегацій оголосили демарш. Українська делегація прийняла рішення призупинити свою діяльність в організації. "Припинити участь в роботі сесії ПАРЄ, крім питань, пов'язаних з позбавленням повноважень російської делегації", — повідомив рішення української делегації її голова Володимир Ар'єв у своєму Facebook.

Крім того, делегація звернулася до Верховної Ради щодо необхідності терміново розглянути питання зупинення участі України в ПАРЄ в подальшому.

КСУ підтримав Савченко і визнав неконституційним рішення про її арешт


Конституційний суд України прийняв важливе рішення в історії з арештом Надії Савченко. Суд визнав неконституційним положення Кримінально-процесуального кодексу, на підставі якого нардепа затримали і відправили в СІЗО. Йдеться про статтю 176 КПК, згідно з якою до підозрюваного в тероризмі не може бути застосована більш м'який запобіжний захід, ніж утримання під вартою. Суд цю норму скасував.

Варто відзначити, що відповідну скаргу Савченко подала в КСУ ще в середині травня.

Зеленський затвердив Положення про свій Офіс і звільнив Богдана


У вівторок Президент Володимир Зеленський підписав указ "Про Положення про Офіс президента". Як сказано в документі, основними завданнями Офісу є організаційне, правове, консультативне, інформаційне, експертно-аналітичне та інше забезпечення здійснення Президентом України визначених Конституцією України повноважень.

Крім того, Зеленський звільнив Андрія Богдана та інших високопоставлених чиновників з Адміністрації президента і призначив їх на аналогічні посади в Офіс президента.

Нацбанк ввів купюру в 1000 гривень


У середу Національний банк України анонсував випуск банкноти нового номіналу в 1000 гривень. За даними НБУ, вступити в обіг нова банкнота повинна з 25 жовтня цього року. Як пояснив Центробанк, випуск нової банкноти в готівковий обіг не означає збільшення грошей в економіці. Зміниться тільки структура готівки в обігу. Зокрема, банкноти номіналом 1000 гривень замінять в обігу частиною банкнот номіналами 100, 200 і 500 гривень. Ніякого впливу на інфляцію при цьому не буде, запевняє регулятор.

Розмірковуючи про можливий вплив купюри нового номіналу на українську економіку, експерти відзначають, що про ризик підвищення інфляції в зв'язку з цим мова дійсно не йде. При цьому доцільність такого кроку регулятора викликає сумнів. Так, на думку відомого економіста Андрія Новака, випуск купюри в 1000 грн — велика помилка Нацбанку.

"Випуск купюри в 1000 гривень може спровокувати негативні очікування в Україні, на зразок можливості знецінення гривні. Крок Нацбанку — недоречний, і штучно штовхати Україну в ситуацію, схожу на ту, що була в Венесуелі, не потрібно. Фінансових і економічних підстав для цього немає", — переконаний Новак.

Зеленський vs Клімкін: публічна догана від Президента


У четвер Володимир Зеленський скликав терміновий брифінг, на якому публічно розкритикував міністра закордонних справи Павла Клімкіна. Виступ глави держави був коротким, але надзвичайно емоційним. Гарант висловив невдоволення тим, що нота МЗС України з приводу звільнення українських моряків з російського полону була направлена до Москви без узгодження з ним. Варто відзначити, що нота не містила нічого незвичайного. МЗС висловив черговий протест у зв'язку з невиконанням Росією рішення Міжнародного трибуналу з морського права, згідно з яким РФ має відпустити 24 військовополонених українських моряків і повернути три захоплених судна. Подібні ноти міністерство направляє в Москву регулярно.

Але Зеленського, в очевидь, обурив сам факт того, що Клімкін його про це не повідомив.

"Я, як президент України, дізнаюся наші міжнародні кроки по інтернету... Я, президент України, нагадую всім, особливо пану Климкіну, що в очі не бачив нашу відповідь на ноту РФ. Бо пан Клімкін не вважає за необхідне обговорювати такі питання з президентом України... Мені кажуть фахівці, помічники і дипломати, що такі дії можуть поставити під загрозу повернення наших моряків", — підкреслив глава держави.

Резюмуючи свою заяву, глава держави запропонував МЗС і, зокрема, міністру направити ноту батькам моряків.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!