Головна Статті Політика Замість адміністративного суду столиці районний суд області: нові резонансні рішення судів
commentss НОВИНИ Всі новини

Замість адміністративного суду столиці районний суд області: нові резонансні рішення судів

Останнім часом до судової системи України виникає все більше питань

20 червня 2019, 14:10
Поділіться публікацією:
Замість адміністративного суду столиці районний суд області: нові резонансні рішення судів

Робота судової системи України викликає масу питань, в тому числі щодо того, які суди і які рішення можуть виносити. Так, нещодавно районний суд, який знаходиться в селищі з 10 тис. жителів заборонив роботу великої авіакомпанії і зняв з посади заступника голови Національного банку України.

Суди в Україні: заборона працювати SkyUp Airlines

11 червня інформаційні стрічки країни облетіла звістка про те, що Баришівський районний суд Київської області зупинив дію ліцензії на здійснення авіаперевезень пасажирів авіакомпанії SkyUp Airlines. Втім, сама постанова була винесена ще 24 травня, проте відомо про це стало пізніше.

Як з'ясувалося, рішення було прийняте судом у рамках розгляду позову  громадянки Оксани Пасенко, яка поскаржилася на "системне невиконання зобов'язань авіакомпанії перед клієнтами, затримку рейсів і відсутність контролю за виконанням норм авіаційної безпеки з боку авіакомпанії". Одним із заходів забезпечення позову якраз і стало призупинення ліцензії.

Хоча SkyUp Airlines і є молодою компанією, яка лише в травні відзначила першу річницю своєї роботи, вона вже встигла зайняти міцні позиції на ринку, будучи основним перевізником туроператора – компанії "JoinUP!" і до того ж першим українським лоукостером. Не дивно, що в ситуацію втрутився прем'єр-міністр Володимир Гройсман і доручив главі Міністерства інфраструктури Володимиру Омеляну в правовому полі дозволити роботу авіакомпанії.

У самій SkyUp Airlines поспішили заспокоїти клієнтів, заявивши, що рішення є незаконним і вже оскаржено в Київському Апеляційному суді з 5 червня, і ситуація ніяк не вплине на здійснення авіарейсів. У компанії також підкреслили, що позивач ніколи не купував авіаквитків в SkyUp Airlines, що ще раз підкреслює незаконність рішення суду, яке буде скасовано, як неправомірне.

Суди в Україні: Катерина Рожкова

Ще більш резонансною стала постанова Баришівського райсуду від 11 червня, якою заборонено заступнику голови Національного банку України Катерині Рожковій брати участь у засіданнях правління та виконувати покладені на неї посадові обов'язки.

У НБУ відразу ж заявили про намір оскаржити цю постанову, назвали її незаконною і порушенням з боку судді, оскільки дана постанова була прийнята без участі представників банку, заочно. Також в НБУ підкреслили, що ініціали позивача збігаються з ініціалами одного з ймовірних учасників якоїсь судової справи.

Також в НБУ нагадали, що це вже не перша спроба перешкодити Катерині Рожковій виконувати свої обов'язки. Попередні датуються 2018 роком – перемога в Апеляційному суді міста Києва за позовом нардепа Ігоря Луценка. У тому ж році Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області відмовився розглядати позов іншого парламентаря – Олександра Дубініна.

З недавніх спроб у банку нагадали позов іншого нардепа Юрія Савчука в Окружний адміністративний суд Києва також із забороною для Катерини Рожкової виконувати обов'язки заступника голови НБУ. Парламентарій просив його в якості забезпечення за власним позовом про незаконне сприяння третім особам у сфері валютного регулювання та нагляду.

Нарешті, 14 червня в НБУ подав у Баришівський районний суд Київської області клопотання про скасування прийнятих ухвалою суду від 11 червня заходів забезпечення позову проти Катерини Рожкової.

Втім, сама заступник голови НБУ постанову суду просто проігнорувала, 13 червня на своїй сторінці в Facebook у відеозверненні заявила, що буде продовжувати працювати, а постанову суду НБУ буде оскаржувати. Також Рожкова спростувала чутки і повідомлення ЗМІ про те, що вона залишилася у США, пояснивши, що 12 червня звідти полетіла в Лондон, і лише потім повернулася в Україну.

Суди в Україні: атака невідомого

Якщо для Катерини Рожкової спроби відсторонити її від посади стали вже звичними, то для власників авіакомпанії SkyUp Airlines це був перший досвід, хоча сама авіакомпанія вже засвітилася в торішньому скандалі із затримкою в аеропортах сотень українських туристів.

Так, один із власників компанії Олександр Альт на своїй сторінці в Facebook розмістив пост, в якому заявив про атаку на власний бізнес шляхом:

- фейкової заяви до суду і постанови останнього;
— брудної інформаційної компанії у вигляді створення фейкового сайту з відгуками, атаки ботів або брехливі відеозвернення від журналіста одного з головних каналів;
— шість одночасних перевірок в групі компаній і безпідставні депутатські звернення.

"За нашою інформацією, це спланована атака на бізнес, який намагається чесно конкурувати в Україні", – резюмував Альт, не вказавши кого він підозрює в організації подібної атаки.

Відразу ж з'явилася версія, що за проблемами SkyUp Airlines стоїть олігарх Ігор Коломойський – спосіб атаки дуже схожий на звичну тактику бізнесмена "недружніх поглинань" або рейдерства, які часто використовуються підприємцем. Та й конкуренція, яку компанія створювала авіакомпанії бізнесмена МАУ, робила роботу останньою, по суті, збитковою. Про це говорить фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян також кулуарно звинуватив Ігоря Коломойського, запропонувавши президентові Володимиру Зеленському "набрати відомий номер і запитати – "якого біса" і коли в Дніпро буде дешево літати".

Втім, за версією вітчизняних ЗМІ, бізнесмен зайнятий більш масштабними справами і за проблемами SkyUp Airlines може стояти авіакомпанія "YanAir", для якої Державіаслужба України зупинила сертифікат експлуатанта. Власником компанії є громадянин РФ Олександр Янчук, якого суд ОАЕ підозрює у вбивстві свого партнера по авіакомпанії "Eastok Avia" Євгена Храпова.

Однак, після чергової постанови Баришівського райсуду щодо Катерини Рожкової версія про причетність до судової епопеї районного суду саме Ігоря Коломойського знайшла все більше прихильників.

Суди в Україні: Катерина Рожкова vs Ігор Коломойський

Складні відносини між заступником голови НБУ і екс-власником "Приватбанку" не є секретом і тягнуться мінімум з весни 2017 року. Саме Катерина Рожкова озвучила звинувачення Ігорю Коломойському в тому, що він роздавав десятки мільярдів гривень банківських коштів власним фірмам, які після націоналізації припинили обслуговувати кредити. А згодом неодноразово звинувачувала екс-власника у виведенні з фінустанови 5,5 млрд дол.

Наявність періодично повторюваних позовів щодо усунення Катерини Рожкової вихідних від парламентаріїв, говорить про наявність у неї недоброзичливців і кінець травня це тільки підтвердив.

Так, слідом за повідомленням про позов нардепа Юрія Савчука до Окружного адміністративного суду Києва від 29 травня щодо Катерини Рожкової з'явилися повідомлення в соцмережах, які звинувачували її у фінансових махінаціях на своїй посаді. Наприклад, зняття санкцій з банку "Михайлівський", що дозволило його власнику вивести активи з банку, привласнення активів проблемних банків, тощо.

Власне, ці ж звинувачення лунали і в позові нардепа Юрія Савчука від 29 травня, який як заявили в НБУ вони не отримували і будь-які законні підстави для відсторонення Рожкової – відсутні. Схоже в Нацрегуляторі онічого не знали про існування Баришівського районного суду Київської області.

Проте, сама Катерина Рожкова в інтерв'ю заявила про відсутність у неї будь-яких особистих протиріч з Ігорем Коломойським, з яким вона не бачилася з осені 2016 року. Правда заступник голови НБУ зазначила, що її робота і вимоги щодо докапіталізації "ПриватБанку" могли вплинути на їх відносини.

Сам Ігор Коломойський в одному з травневих інтерв'ю заявив, що Катерина Рожкова "заплямувала себе" і її треба звільнити, а краще було "посадити ще до "Приватбанку", тобто його націоналізації. При цьому, за словами олігарха, він з нею у відмінних стосунках.

У самому "Приватбанку" заявили, що Ігор Коломойський і пов'язані з ним особи заборгували фінустанові 212 млрд грн., а з урахуванням штрафів – 240 млрд грн.

Суди в Україні: ставлення до дефолту

На думку Сергія Фурси за останніми рішеннями Баришівського райсуду однозначно стоїть Ігор Коломойський, і якщо у випадку зі SkyUp Airlines олігарх захищає свою авіакомпанію, то відсторонення Рожкової має на меті взяти під контроль НБУ, позбавивши його незалежності.

"Незалежність НБУ – чіткий маркер для інвесторів, які тільки заспокоїлися після заяви Коломойського про дефолт і почали купувати. Якщо НБУ втратить свою незалежність – то ми втратимо програму МВФ. З усіма наслідками, що випливають звідси", – пише експерт на своїй сторінці в соцмережі.

Цікаво, що в тому самому інтерв'ю про добрі стосунки з Ігорем Коломойським, Катерина Рожкова говорить про негативний вплив перегляду результатів націоналізації "Приватбанку", що стало каменем спотикання в хороших відносинах з Коломойським, на взаємовідносини України з Міжнародним валютним фондом. Останній, за словами заступника голови НБУ, отримає "червону лінію", перекреслює все, що вже зробила або взялася зробити Україна і при песимістичному прогнозі може викликати відмову МВФ співпрацювати надалі з Україною.

Про те ж попереджає і Сергій Фурса, за словами якого в кінці року Україну очікує "фінансова діра" в 3 млрд дол. і без МВФ є ризики дефолту, чого так жадає Ігор Коломойський.

Втім, для олігарха, який вже відзначився "порадою" президенту оголосити дефолт, що буде вигідно для України, подібне рішення може зіграти тільки на руку і те, що його порада була відхилена президентом, можливо стало стимулом для спроби домогтися свого іншим шляхом. Наприклад, через Баришівський районний суд.

Втім, як вважають експерти Національної академії правових наук України, які провели для НБУ експертизу, постанови є перевищенням повноважень суду та порушує статтю 19 Конституції України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!