Головна Новини Політика Розведення сил в Донбасі може бути початком до припинення війни - експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Розведення сил в Донбасі може бути початком до припинення війни - експерти

2 липня відбудеться чергове засідання Тристоронньої контактної групи

2 липня 2019, 12:45
Поділіться публікацією:
Розведення сил в Донбасі може бути початком до припинення війни - експерти

Експерти розповіли своє бачення того, якою може бути ситуація на Сході України після розведення сил в зоні ООС.

Аналітик і політтехнолог Олександр Кочетков для видання "Коментарі" проаналізував ситуацію, що склалася в зоні проведення операції Об'єднаних сил напередодні зустрічі парламентерів по Донбасу в Мінську.

"Розведення сил і засобів в Станиці Луганській (Луганська область) закінчилось 30 червня. Це підтвердили в Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ. Президент України Володимир Зеленський у вчорашньому зверненні висловив надію, що це розведення стане першим кроком до стабільного припинення вогню на Донбасі.

За його словами, зміна президента України активізувала мирний процес на Донбасі, активізувала з двох сторін — української і російської. Але до міцного миру ще дуже далеко", — сказав він.

Експерт підкреслив, що є усталена світова практика: “Першим пунктом має йти припинення вогню. Потім розведення сторін на відстань 30-50 км, щоб не добивало легке озброєння. Ось цей алгоритм і намагаються зараз запустити на Донбасі під контролем ОБСЄ".

Також він зазначив, що, точки для розведення військ були намічені ще восени 2016 року. В районі Петровського на Донеччині це було зроблено 1 жовтня 2016-го, в районі Золотого на Луганщині — 7 жовтня того ж року. Спроби відвести сили та озброєння у районі Станиці Луганської виявлялися безрезультатними.

"Станиця-Луганська — одна з найбільш очевидних точок для розведення: там необхідно відновлювати важливий для населення міст, і відхід від позицій становить всього один кілометр. Тобто, з точки зору бойових дій такий відхід практично нічого не вирішує, — продовжує Кочетков. - Це нічия ні перемога, ні поразка. Характерно, що з обох сторін вже піднімається хвиля щодо "зради", "здачі завойованих позицій" і іншого. У нас за п'ять років було стільки, м'яко кажучи, сумнівних рішень влади", що тепер нічого не приймається з довірою. А з того боку вистачає "псів війни", які нічого, окрім як воювати, не вміють і не хочуть. Так що треба чекати і провокацій, і скандальних заяв і спроб зірвати припинення вогню. Що ми і побачили 1 липня, коли був розстріляний санітарний автомобіль. Це — чітка спроба зірвати мирний процес. Причому у мене відчуття, що це навіть не керівництво бойовиків або їх російські куратори відпрацювали. Всередині воюючих на тій стороні людей є величезна кількість тих, нічого іншого не вміє і не хоче. Вони заробляють на війні. І ось цей прошарок реально хоче збрехати спроби запустити реальний процес перемир'я".

За словами експерта, з української сторони в Мінську, безумовно, будуть обурення щодо спроби зриву домовленостей, тим більше, що сьогодні, імовірно, сторони повинні прийти до спільної думки з текстом спільного заяви про перемир'я.

"Представники "Л-ДНР" традиційно будуть відмовлятися. Мовляв, це не ми, а якісь "марсіани". Представники РФ будуть традиційно посміхатися і говорити щось в стилі: а ми до цього взагалі не маємо відношення, "настамнет". Між тим, єдиний метод реального припинення обстрілів – це припинення поставок боєприпасів, озброєння і найманців з РФ. А також припинення виплат бойовикам зарплати – вони просто самі тоді розбіжаться... Вважають, що від нашої делегації зараз буде потрібно максимальна дипломатичне мистецтво, що повернути ситуацію в русло конструктивного діалогу. Важливо вимагати від протилежної сторони негайно розслідування вчорашнього інциденту з обов'язковим покаранням винних. По-іншому напруження, яке виникло в суспільстві, зняти буде складно", — резюмував він.

Водночас політолог Олексій Якубін впевнений, що сьогодні в Мінську буде піднято ряд важливих питань.

"Швидше за все, будуть говорити про планування нових місць розведення збройних сил — в контексті того, що сталося розведення у Станиці Луганській, чого не могли зробити з 2016 року, — зазначив експерт. – Враховуючи, що паралельно з цим відбулися резонансні обстріли, можливі звинувачення в свідомих провокацій з метою зірвати намічений процес розведення сил і коштів. Так що буде такий собі "розбір польотів" і пошук винних у спробі "обнулити" мирні зрушення. При цьому спробують укласти "хлібне перемир'я" під певні гарантії".

Також Якубін вважає, що буде обговорюватися звільнення полонених, у тому числі в ракурсі недавнього визволення чотирьох українців за участі Медведчука.

"Ми бачимо, що ряд опозиційних політиків говорять про необхідність вести прямі переговори з Донецьком і Луганськом. Президент Зеленський такий варіант відкидає, як під час недавньої зустрічі з президентом Франції Макроном в Парижі. Але сам мінський формат передбачає, що такі переговори де-факто ведуться, адже в підгрупах там беруть участь представники ОРДЛО", — сказав він.

Можливо підняття питань, пов'язаних з інфраструктурою Донбасу. Для регіону виділялися величезні кошти, але мало що було зроблено. Про це нещодавно, приміром, заявив глава РНБО Данилюк. Так що питання виділення засобів, їх ефективного використання – теж можуть стати частиною переговорів", — зазначає Якубін.

А ось зняття економічних обмеження (блокади) поки "підвисло". І не факт, що це тему сьогодні торкнуться.

"Не виключено, що представники України спробують обкатати у Мінську алгоритми виконання угод. Адже їм потрібно щось представити до 12 липня, коли відбудеться зустріч експертів в "нормандському форматі". У цьому сенсі цікава також проанонсована зустріч президента Володимира Зеленського, перебуває зараз з візитом в Канаді, з спецпредставником Держдепартаменту США питань України Куртом Волкером. Ймовірно, Волкер передасть Зеленському певні меседжі за підсумками зустрічі глава США і РФ в Осаці".

У свою чергу політолог Кирило Молчанов впевнений, що в Мінську обговорять дві новини: успішне розведення сил біля Станиці Луганської як пілотний проект, і обстріл санітарного автомобіля в Донецькій області.

"Не виключаю, що обговорять нові майданчики для відводу сил на Донецькому напрямку. Можливо, піднімуть питання обміну полоненими. Але до виборів чекати якогось ефективного процесу від Кучми не варто, — підкреслив експерт Коментарям. - Взагалі до зустрічі Зеленський-Путін або в нормандському форматі або у двосторонньому очікувати на глобальний прогрес не стоїть. Подібна зустріч може відбутися не раніше осені, коли Зеленський сформує коаліцію у новій Раді і візьме вже все кермо правління, включаючи всю повноту відповідальності",- сказав політолог Кирило Молчанов.

Як повідомляли "Коментарі", 1 липня близько 10:50 при евакуації пораненого в районі Водяного на Донбасі бойовики обстріляли санітарний автомобіль підрозділу Об'єднаних сил. В результаті обстрілу один військовий загинув на місці, в госпіталі від поранень померла медик.

Секретар РНБО Олександр Данилюк повідомив, що в рамках засідання Тристоронньої контактної групи по Донбасу буде розглянуто питання обстрілу бойовиками санітарного автомобіля поблизу селища Водяне.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!