Україна разом з союзниками повинна виробити жорстку тактику дій в ПАРЄ, - експерти

Демарш у ПАРЄ зробить гірше Україні, тут потрібні інші заходи

Політичні експерти прокоментували ситуацію з ПАРЄ, а також дали свої рекомендації, як варто було б вчинити у цій ситуації.

Політолог Руслан Бортник розповів про те, яке бачення ситуації у його брюссельських колег: "Тиждень тому я спілкувався зі своїм брюссельським колегою. Він сказав, що проблема України полягає в тому, що в її міжнародній політиці відсутній національний інтерес".

За його словами, якщо ми вибудовуємо глуху оборону, яка допоможе змусити Росію за все вибачитися, виплатити компенсацію, повернути Крим і Донбас. Це не реально.

Також Бортник зазначив, що його колега вважає, що Україна, не висуває свого національного інтересу і своїх вимог, які були б реальними, досяжними і яких спільними зусиллями Європейських партнерів і України можна було б домагатися від Росії.

"Тому на Заході вважають, що в Україні відсутній національний інтерес. А саме позиція, яка полягає в тому, щоб використовувати захід у протистоянні з Росією, передусім на внутрішньополітичному фоні і введення якоїсь інформаційної компанії всередині України. Тому ми програли в ПАРЄ, але це може бути лише початком цього програшу. Потрібно формувати раціональні позиції. Наприклад, якщо Росія не повертає території, це зрозуміло, значить вона повинна звільнити осіб, яких вона утримує. Це пропозиція необхідно виносити на міжнародну платформу і там домовлятися, підписувати якісь угоди. Ми повинні сьогодні постійно пропонувати компроміс", – зазначає експерт.

Говорячи про пропозицію МЗС, Бортник зазначає, що вони просто борються з новим президентом Зеленським.

"МЗС очолює представник колишньої команди, який все робить для того, щоб нашкодити виборчій компанії нового президента. А також це спроба зірвати можливе звільнення українських моряків та вступити в конфлікт з міжнародною політикою нового президента", – сказав він.

Щодо присутності делегації ПАРЄ на українських вибори експерт зазначив, що це означає низький рівень легітимності цих виборів.

"Потрібні жорсткі санкції щодо ПАРЄ, але ми не можемо зробити нічого жорсткого. Ми можемо тільки зробити гірше для себе, самі себе ізолювати і погіршити наші міжнародні позиції. ПАРЄ може брати участь на виборах в Україні, в якості спостерігачів, але на умовах, що там не будуть присутні представники з РФ", – зазначив він.

Також експерт вважає, що і новообраному президенту не вистачає досвіду, Але Павло Клімкін сказав, що це було запрограмовано, і по суті, в незалежності від того, хто був президентом, це б сталося.

"Питання в іншому, що ми ще отримаємо, отримаємо якусь компенсацію, в результаті цього програшу. Ми нічого не отримаємо. В тому числі, і через не раціональну позицію нашої делегації", – зазначив він.

У свою чергу політичний експерт Володимир Фесенко вважає, що правильно в цій ситуації виробити активну жорстку тактику дій в ПАРЄ разом з нашими союзниками, а саме представниками депутатського корпусу країн Балтії, Польщі, Швеції, Великобританії та інших Європейських країн, які підтримали Україну в ПАРЄ.

"Зараз необхідно активно протидіяти, постійно ставити питання, які відповідають нашим інтересам, і максимально створювати дискомфорт російської делегації. Ось це було б правильно", – говорить експерт.

За його словами, ситуація для України ускладнилася, але вона не є катастрофічною. Просто тепер необхідно перебудувати тактику. Тимчасовий демарш, тимчасове припинення участь в ПАРЄ, крім тих питань, які для нас є значущими, це теж необхідно для того, щоб показати наше крайню незгоду з тим, що сталося. Демарш необхідний, але він повинен бути тимчасовим.

Говорячи про недопущення для спостереження делегації ПАРЄ на парламентських виборах в Україні, експерт відзначив, що тут теж необхідно проявляти гнучкість.

"Відмова приймати делегацію ПАРЄ – це конфлікт, який може створювати проблеми. Ми можемо продумати ряд інших жорстких дій по відношенню до ПАРЄ. Ставити умови щодо неприпустимості участі в роботі депутатів від Криму, також принципова умова по Криму. Якщо ці умови не виконуватимуться, ми можемо зробити теж саме, що і росіяни – призупинити виплату внеску в ПАРЄ. Над цим треба подумати, це така делікатна річ, але при цьому – це один з варіантів жорсткого реагування на нову ситуацію в Парламентській асамблеї", – зазначає експерт.

За його словами, великою помилкою був би повний вихід України зі складу Парламентської асамблеї Ради Європи. "Не потрібно йти на крайнощі. Повний вихід, я думаю, буде великою помилкою. Бо Україна тоді сама прирече себе на самоізоляцію, залишить поле бою", – резюмував він.

Як повідомляли "Коментарі", 26 червня 2019 року ПАРЄ відновила повноваження російської делегації в повному обсязі. Після цього українська делегація покинула засідання. Разом з делегацією України представники Польщі, Литви, Латвії, Словаччини, Естонії та Грузії заявили, що їдуть додому для консультацій.

1 липня комітет Верховної Ради рекомендував парламенту призупинити участь постійної делегації України в роботі ПАРЄ до отримання висновків Венеціанської комісії.