Головна Новини Політика Гройсман має намір зайняти крісло прем'єра вдруге
commentss НОВИНИ Всі новини

Гройсман має намір зайняти крісло прем'єра вдруге

Українські політологи дали оцінку амбіціям Володимира Гройсмана

2 липня 2019, 14:43
Поділіться публікацією:
Гройсман має намір зайняти крісло прем'єра вдруге

У разі проходження у Верховну Раду Володимир Гройсман готуй знову претендувати на посаду глави уряду для того, щоб продовжити розпочаті реформи.

Про це він сам написав у себе в Twitter.

Політолог Руслан Бортник, коментуючи для видання "Коментарі" заяви Гройсмана, назвав їх демонстрацією амбіцій і спробою надихнути членів своєї партії, а також її спонсорів.

"Це звучало приблизно як "я — перспективний, птах високого польоту, навіть в наступному політичному циклі". При цьому потрібно розуміти, що реальних шансів у Гройсмана стати прем'єром після створення нової коаліції практично немає. Навіть потраплння його партії в парламент – під величезним сумнівом, — підкреслює Бортник. – Допомогти могли б якісь реальні дії: підвищення доходів населення, зниження тарифів. Але залишилося дуже мало часу. З моєї точки зору, Гройсман був найбільш перспективним членом команди Порошенка. Але втратив політичні перспективи, не зумівши дистанціюватися в певний час. Спроби були, особливо, коли розгорнулася боротьба за Державну фіскальну службу. Але коли з поста глави ГФС був знятий людина Гройсмана – Продано, та ще і подальшим порушенням проти екс-глави ГФС кримінальної справи, політичний запал у прем'єра, як мені здається, зник. Це стало тим самим Рубіконом з знаком "мінус" після якого Гройсман засунув свої політично амбіції. В підсумку розділив з Порошенком антирейтинг колишньої влади".

У свою чергу, інший політолог у розмові з виданням "Коментарі" висловив з цього приводу більше оптимізму, оцінивши партію Гройсмана як таку, чий рейтинг постійно зростає.

"У період передвиборчої кампанії ніхто себе мінусувати не буде. І Гройсман, який, згідно з опитуваннями, входить в шорт-лист можливих прем'єрів (поряд з Бойко і Тимошенко), цілком логічно демонструє певні амбіції, — заявив виданню "Коментарі" політолог Андрій Золотарьов. – Амбіції у нього є, особливо на тлі того, що за останні два тижні рейтинг його "Української стратегії" пішов в зростання. Він забирає зараз ту частину своїх прихильників, яких "позичив" у нього Порошенко під час президентської кампанії, коли присвоїв собі всі економічно успіхи уряду. Тепер Гройман повертає ту частину електорату, яка бачить у ньому міцного господарника".

За словами Золотарьова, поки низка політиків "копіпастять" стратегію Зеленського і Смєшко, залишається запит саме на людей справи, на тих самих "міцних господарників".

"Коли Гройсман сідає на синій пуфик на свіжому повітрі, як Зеленський, це точно не його. А коли він заводить розмову про дорогах, децентралізації – це зовсім інше справа, — продовжує політексперт. – Він може і повинен діяти у сфері господарських рішень. Такі можливості у нього є. І він їх має демонструвати. Так само як упевненість у своїй перемозі. Гройсману вже вдалося зробити цікаві ходи щодо зниження ЖКГ-тарифів. Варто і далі продовжувати в тому ж дусі".

Поганий справа, підкреслює Золотарьов, що поствиборна ситуація складається так, що "Слуга народу" націлена на монопартійний більшість. І ні з ким не хоче ділитися владою.

"Шанси Гройсмана на прем'єрство після виборів виглядають куди менше, ніж у тієї ж Тимошенко, програма партії якої в певних моментах збігається з тим, що пропонує пропрезидентська політсила. Інше справа, що Тимошенко в СН обґрунтовано побоюються: одного ранку може виявитися, що Зеленський працює президентом під керівництвом прем'єра-Тимошенко, — говорить Золотарьов. – Але в сформованій ситуації Гройсману потрібно продовжувати демонструвати оптимізм. Що він і робить".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!