Головна Новини Політика ЦВК зареєструвала Шарія та Клюєва на вибори: що думають політологи
commentss НОВИНИ Всі новини

ЦВК зареєструвала Шарія та Клюєва на вибори: що думають політологи

Верховний Суд виявився до одіозних кандидатів лояльним

2 липня 2019, 17:58
Поділіться публікацією:
ЦВК зареєструвала Шарія та Клюєва на вибори: що думають політологи

Колишній "регіонал" Андрій Клюєв через суд домігся права бути зареєстрованим в Центральній Виборчій комісії в якості кандидата на позачергових виборах. Також ЦВК не змогла відмовити одіозному блогеру Анатолію Шарію, який спеціально створив політичну партію.

Про прохання нашого видання, експерти оцінили рішення Центральної виборчої комісії зареєструвати кандидатами в народні депутати Андрія Клюєва (екс-глава АП часів президентства Віктора Януковича, нібито проживає з 2014 року в Донецьку) і блогера Анатолія Шарія, який має намір балотуватися в український парламент від своєї політсили "Партія Шарія".

"Рішення Верховного суду, на підставі якого приймала рішення ЦВК, стало можливим багато в чому тому що в Україні за останні роки не відбулося системних змін. Тих самих, які не допустили б відкату до гірших практик української політики. Раніше ситуація була "під сукном", а тепер відкрилося вікно можливостей, щоб стався реванш. Рішення абсолютно закономірно ситуації і очікуванням. Чому не стає прийнятним і викликає обурення ", — - вважає політолог Олег Саакян.

Експерт підкреслює, що стосовно Клюєва і Шарія є можливість встановити — перебували вони протягом останніх п'яти років в Україні чи ні (що є обов'язковим для кандидатів в депутати).

"Але очевидно, що цього робити не стали, — продовжила Саакян. — Зрозуміло, що рішення було обумовлено не правовою позицією, а можливістю його прийняття. А можливість в тому, що верховенство права в подібних питаннях в Україні так і не досягнуто. На руку це рішення не тільки самим кандидатам, на користь яких ухвалено, але і — олігархічним суб'єктам, які стоять за цими прізвище. А ще — Росії, для пропаганди якій це хороша можливість використати ситуацію для деморалізації нашого суспільства та дискредитації української держави як такої ".

Виконавчий директор в Центрі прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов також звертає увагу на нехтування правової норми про проживання кандидата на території України протягом останніх п'яти років перед балотуванням.

"Якщо по Клюєву рішення, що він нібито жив у непідконтрольних Донецьку, ще можна якимось чином зрозуміти (судді чіпляли за якісь правові норми), то Шарій весь цей час прожив за кордоном, є офіційна реєстрація. Очевидно, що це рішення жодного відношення до законності не має ", — позначив він.

На думку Леонова, так можна зареєструвати в потенційні нардепи кого завгодно з втекли з України прихильників Януковича.

"Це просто руйнування правового поля. Ми бачимо, що судова система сама ж ігнорує норми закону. Лиха біда початок. Та й не таке вже це початок, якщо подивитися на багато скандальні судові рішення останніх місяців. Це, зрозуміло, не підвищує і без того низька довіра до судової системи, а також створює небезпечні прецеденти ігнорування нею закону ", — підкреслює експерт.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!