Експерти розповіли, що потрібно зробити для відновлення Донбасу

Експерти вважають, що перш, ніж почати відбудову Донбасу після бойових дій, необхідно розставити пріоритети і зупинити війну, а потім вже озвучувати цифри

Президент України Володимир Зеленський на конференції в Торонто з питань реформ в Україні заявив, що на відновлення зруйнованого в результаті бойових дій Донбасу необхідно понад 10 млрд євро. Наскільки реальна ця цифра, "Коментарі" поцікавилися в експертів.

"Цифра, озвучена президентом України, взята з довідника "Стеля", – вважає фінансовий експерт Олексій Кущ. – Президент повинен був концептуально окреслити, про що йде мова, а вона може йти про одну з трьох складових або про їх варіації".

Експерт зазначає, є програма реіндустріалізації і модернізації інфраструктури підконтрольних територій.

"Це – одна програма й одна цифра. Тут можна підрахувати приблизну кошторис: програма відновлення регіональної економіки, сума інфраструктурних інвестицій. Проблем немає. Але цього не зроблено досі", – підкреслює експерт.

Друга складова відновлення Донбасу – модернізація і повернення в нормальне соціально-економічне життя територій, які знаходяться на лінії дотику.

"Тут інша історія: необхідно системне, беззастережне, довгострокове припинення вогню з двох сторін, – пояснює Кущ. – Відновлювати інфраструктуру там, де завтра вона може бути зруйнована новими обстрілами – безглуздо".

Третя складова – реінтеграцація, відновлення інфраструктури окупованих територій.

"Це взагалі чистий аркуш паперу. Ми не маємо доступу туди, не можемо оцінити масштаб руйнувань, інфраструктурну деградацію, не розуміємо, скільки потрібно для відновлення грошей, – продовжує експерт. – І цей проект може бути запущений лише після політичного рішення – реінтеграції тимчасово непідконтрольних територій в Україну".

Кожна з цих складових має свою кошторис і свої умови реалізації відновлення регіону.

"Про яку з трьох складових казав Зеленський, ми не розуміємо, – говорить експерт. – Чого зараз точно не треба робити з Донбасом, так це проводити холості політико-економічні постріли у вигляді того ж форуму зарубіжних інвесторів, який Зеленський анонсував восени в Маріуполі. Спочатку потрібно вирішити питання припинення війни, а потім вже залучати інвесторів. Тому що, якщо щось піде не так, вони просто наступного разу не приїдуть. До того ж, важливо створити модель залучення інвесторів – відповідну правову, законодавчу матрицю, якої поки немає".

В водночас голова "Інституту регіональної політики" Енріке Менендес, називає досить приблизну цифру на відбудову Донбасу в 10 млрд євро, яку озвучив президент на форумі в Канаді.

"Абсолютно незрозуміло, з яких компонентів вона складається. Але вона досить схожа на ті цифри, що я чув у багатьох інших обговореннях, в яких я брав участь, у тому числі на Заході", – говорить експерт.

За словами Менендеса, є дві головні складові відновлення Донбасу: перша – відновлення того, що було зруйновано, друга – перезапуск економіки.

"Потрібно розуміти, що 2013 рік повернутися буде досить проблематично, якщо не неможливо, – наголошує голова "Інституту регіональної політики". – Донбас втратив не тільки в конкретних фізичних руйнуваннях, але і в людському капіталі. Якісь зв'язки, в тому числі промислові, були порушені. Відновити їх деколи неможливо, та й недоцільно. Потрібно думати про те, щоб регіон отримав нову ідентичність і нове обличчя. Це не означає відмовитися від усього старого і робити абсолютно все нове. Але якісь нові економічні моделі на Донбасі і потрібно, і можна буде застосувати".

За словами Менендеса, виникає питання про те, що саме можна зробити на Донбасі з великим ефектом, що може послужити каталізатором, щоб перезавантажити цей регіон та його економіку, повернути людей, зробити Донбас життєздатним і благополучним?

"Я думаю, що Володимир Зеленський зараз говорив про цифру безпосередніх руйнувань. Але також думаю, що у нього немає достатньо адекватних даних щодо приводу непідконтрольної території, – підкреслює експерт. – Наскільки сильні руйнування там, думаю, в Україні мало хто знає і мало хто розуміє. Надійних серйозних даних з цього приводу немає. Але те, що розмова про відновлення Донбасу почався – дуже хороший симптом. Я дуже сподіваюся, що він буде продовжуватися і ми будемо знати більше конкретики", – сказав експерт.