Головна Новини Політика Експерти розповіли, що потрібно зробити для відновлення Донбасу
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти розповіли, що потрібно зробити для відновлення Донбасу

Експерти вважають, що перш, ніж почати відбудову Донбасу після бойових дій, необхідно розставити пріоритети і зупинити війну, а потім вже озвучувати цифри

3 липня 2019, 15:25
Поділіться публікацією:
Експерти розповіли, що потрібно зробити для відновлення Донбасу

Президент України Володимир Зеленський на конференції в Торонто з питань реформ в Україні заявив, що на відновлення зруйнованого в результаті бойових дій Донбасу необхідно понад 10 млрд євро. Наскільки реальна ця цифра, "Коментарі" поцікавилися в експертів.

"Цифра, озвучена президентом України, взята з довідника "Стеля", – вважає фінансовий експерт Олексій Кущ. – Президент повинен був концептуально окреслити, про що йде мова, а вона може йти про одну з трьох складових або про їх варіації".

Експерт зазначає, є програма реіндустріалізації і модернізації інфраструктури підконтрольних територій.

"Це – одна програма й одна цифра. Тут можна підрахувати приблизну кошторис: програма відновлення регіональної економіки, сума інфраструктурних інвестицій. Проблем немає. Але цього не зроблено досі", – підкреслює експерт.

Друга складова відновлення Донбасу – модернізація і повернення в нормальне соціально-економічне життя територій, які знаходяться на лінії дотику.

"Тут інша історія: необхідно системне, беззастережне, довгострокове припинення вогню з двох сторін, – пояснює Кущ. – Відновлювати інфраструктуру там, де завтра вона може бути зруйнована новими обстрілами – безглуздо".

Третя складова – реінтеграцація, відновлення інфраструктури окупованих територій.

"Це взагалі чистий аркуш паперу. Ми не маємо доступу туди, не можемо оцінити масштаб руйнувань, інфраструктурну деградацію, не розуміємо, скільки потрібно для відновлення грошей, – продовжує експерт. – І цей проект може бути запущений лише після політичного рішення – реінтеграції тимчасово непідконтрольних територій в Україну".

Кожна з цих складових має свою кошторис і свої умови реалізації відновлення регіону.

"Про яку з трьох складових казав Зеленський, ми не розуміємо, – говорить експерт. – Чого зараз точно не треба робити з Донбасом, так це проводити холості політико-економічні постріли у вигляді того ж форуму зарубіжних інвесторів, який Зеленський анонсував восени в Маріуполі. Спочатку потрібно вирішити питання припинення війни, а потім вже залучати інвесторів. Тому що, якщо щось піде не так, вони просто наступного разу не приїдуть. До того ж, важливо створити модель залучення інвесторів – відповідну правову, законодавчу матрицю, якої поки немає".

В водночас голова "Інституту регіональної політики" Енріке Менендес, називає досить приблизну цифру на відбудову Донбасу в 10 млрд євро, яку озвучив президент на форумі в Канаді.

"Абсолютно незрозуміло, з яких компонентів вона складається. Але вона досить схожа на ті цифри, що я чув у багатьох інших обговореннях, в яких я брав участь, у тому числі на Заході", – говорить експерт.

За словами Менендеса, є дві головні складові відновлення Донбасу: перша – відновлення того, що було зруйновано, друга – перезапуск економіки.

"Потрібно розуміти, що 2013 рік повернутися буде досить проблематично, якщо не неможливо, – наголошує голова "Інституту регіональної політики". – Донбас втратив не тільки в конкретних фізичних руйнуваннях, але і в людському капіталі. Якісь зв'язки, в тому числі промислові, були порушені. Відновити їх деколи неможливо, та й недоцільно. Потрібно думати про те, щоб регіон отримав нову ідентичність і нове обличчя. Це не означає відмовитися від усього старого і робити абсолютно все нове. Але якісь нові економічні моделі на Донбасі і потрібно, і можна буде застосувати".

За словами Менендеса, виникає питання про те, що саме можна зробити на Донбасі з великим ефектом, що може послужити каталізатором, щоб перезавантажити цей регіон та його економіку, повернути людей, зробити Донбас життєздатним і благополучним?

"Я думаю, що Володимир Зеленський зараз говорив про цифру безпосередніх руйнувань. Але також думаю, що у нього немає достатньо адекватних даних щодо приводу непідконтрольної території, – підкреслює експерт. – Наскільки сильні руйнування там, думаю, в Україні мало хто знає і мало хто розуміє. Надійних серйозних даних з цього приводу немає. Але те, що розмова про відновлення Донбасу почався – дуже хороший симптом. Я дуже сподіваюся, що він буде продовжуватися і ми будемо знати більше конкретики", – сказав експерт.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!