Головна Статті Політика Підсумки травня-2019 у зоні ООС: відбулися перестановки, просування і дивний полон
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки травня-2019 у зоні ООС: відбулися перестановки, просування і дивний полон

Президентські вибори в Україні наклали відбиток на ситуацію на Донбасі

3 червня 2019, 14:30
Поділіться публікацією:
Підсумки травня-2019 у зоні ООС: відбулися перестановки, просування і дивний полон

Президентські вибори в Україні наклали відбиток на ситуацію на Донбасі. Відбулися кадрові перестановки, верховні головнокомандувачі відвідували прифронтову зону, їх команди робили гучні заяви щодо того, що може змінити на краще ситуацію в регіоні, але ситуація залишається напруженою.

Травень-2019 у зоні ООС: нові кадри

Новим командувачем операцією об'єднаних сил на Донбасі 6 травня став генерал-лейтенант Олександр Сирський, який змінив Сергія Наєва. Ця заміна була плановою, тому особливого ажіотажу вона не викликала.

Набагато більше пересудів було з приводу призначення Володимиром Зеленським нового глави Генштабу, головкому ЗСУ. Ним, згідно з підписаним 21 травня Указом, став генерал-лейтенант Руслан Хомчак, який змінив на посаді Віктора Муженка.

Руслана Хомчака критикували за трагедію під Іловайськом, де в серпні 2014 року окупанти розстріляли колону захисників України, що проходила по "зеленому коридору". Втім, на думку експертів, провини Хомчака, який тоді командував сектором "Б" у зоні АТО, в тому, що сталося не було. І питання слід адресувати тодішнім главі Міноборони Валерію Гелетею, керівнику Генштабу Віктору Муженку і верховному Головнокомандувачу Петру Порошенку.

Цікаво, що новий командувач ОС Олександр Сирський у званні генерал-майора був начальником штабу АТО, коли в ніч на 16 лютого 2015 року отримав наказ "на забезпечення виходу угруповання з Дебальцеве". Українські військові тоді з боями зуміли прорватися з міста, яке було фактично в кільці.

Зазначимо, що втрата Іловайська та Дебальцеве (як втрати, які понесли там українські військові) – одні з "чорних сторінок" для України в цій гібридній війні.

Травень-2019 у зоні ООС: фронтові візити та необережні заяви

І Петро Порошенко в статусі президента (6 травня), і Володимир Зеленський у цьому ж статусі (27 травня) відвідували позиції українських військовослужбовців на Донбаському фронті. Порошенко побував в районі Авдіївки (Донецька область), де роздавав нагороди і доручення про підвищення доплат грошового утримання бійцям підрозділів, що знаходяться на першій лінії ООС.

Новий президент оглянув позиції військових у Станиці Луганській та Щасті, Луганської області.

Зрозуміло, що в цих поїздках була своя частка піару. З іншого боку, якби не з'явилися Порошенко і Зеленський на Донбасі, їх би лаяли і за це.

Від команди старої влади в травні звучали резонансні заяви про можливий вихід України з Мінських угод (якби делегацію РФ повернули в ПАРЄ).

Команда нової влади піддалася критиці за ідею про референдум щодо миру з Росією.

Травень-2019 у зоні ООС: загальна картина

Під вогнем середнього ступеня інтенсивності в останній місяць весни була практично вся лінія розмежування. У зведеннях групи "Інформаційне Спротив", Міноборони та прес-центру ООС повідомлялося, що російсько-окупаційні війська найчастіше використовують автоматичне стрілецьке озброєння, великокаліберні кулемети, ручні і станкові гранатомети, ПТРК, штатне озброєння бойових броньованих машин (ББМ). Епізодично в хід йшли зенітки, міномети (82-мм і 120-мм), а також 122-мм ствольна артилерія. Іноді гримів і 152-мм калібр.

Найчастіше, зазначають в ІС, обстріли носили провокаційний характер (мета – спровокувати передові оборонці підрозділу ОС на "відповідь", відкривши, таким чином, їх систему організації та ведення вогню). Але фіксувалися і випадки цілеспрямовані обстрілів, за допомогою яких противник прагнув завдати максимальної шкоди передовим підрозділам ОС.

  

Військовий оглядач Кирило Данильченко так описує травневі битви в донбаських степах: "Зіткнення йдуть на звичними ділянках: на Бахмутці по дорозі до Жолобу і до Калинового поблизу Попасної; на Світлодарській дузі; на посадах навколо Горлівки, як біля териконів, так і біля приватного сектору; Авдіївка, трикутник у Донецька; Мар'їнка і Докучаєвськ; у Приазов'ї у напрямку до Лебединскому і Широкіно. Нічого виходить за рамки роботи СПГ і мінометів, бортового зброї бронемашин з закритих позицій, вкрай епізодичних виїздів танків "каруселлю" і чергових батарей – у минулій війні це називалося б боями місцевого значення".

Кількість обстрілів у травні-2019 перевищила 380. У квітні, нагадаємо, було зафіксовано близько 350 обстрілів, а ось у травні-2018 – 1340 порушень режиму тиші.

"Найгучнішим" минулого місяця стало 7 травня, коли противник здійснив 25 обстрілів (тоді один захисник України загинув, троє отримали поранення). Тихіше було 26 травня (три обстріли, доба минула без втрат).

Всього шість травневих днів (5, 6, 9, 15, 25, 26) пройшли без втрат (ні вбитих, ні поранених). У квітні таких днів було десять.

Травень-2019 у зоні ООС: втрати

У травневих зведеннях прес-центру ООС значаться шість загиблих. Але їх насправді було більше. Хтось помер від ран, чиєсь тіло виявили вже після виходу відповідного зведення. Волонтер Ян Осока пише про дев'ять героїв, полеглих у травні. За його даними:

- 1 травня в бою біля села Миколаївка Волноваського району Донецької області загинув 31-річний морпіх Денис Козьма (позивний дід) і отримав смертельне поранення 24-річний морпіх Іван Сакаль (позивний Бродяга);
— 7 травня від кульового поранення в груди районі н. п. Южне (Травневе) Донецької області загинув старший солдат, командир бойової машини-командир відділення 2-го взводу 2-ї роти 24-го окремого штурмового батальйону "Айдар" 53-ї окремої механізованої бригади 32-річний Сергій Дрогін (позивний Скіф);
— 8 травня від смертельного кульового поранення під час обстрілу позицій ОС в районі села Павлопіль Донецькій області загинув 51-річний Володимир Коваль – старшина, командир десантно-штурмового відділення 79-ї окремої десантно-штурмової бригади;
— 14 травня в районі села Новозвановка Попаснянського району Луганської області російський снайпер убив 25-річного солдата, гранатометника 2-ї штурмової роти 46-го окремого батальйону спеціального призначення "Донбас-Україна" 54-ї ОМБр Антона Безверхнього (позивні Пітбуль, Піт);
— 16 травня від смертельного осколкового поранення, яке отримав у результаті мінометного обстрілу наших позицій поблизу селища Водяне Волноваського району Донецької області, загинув 44-річний Василь Джус – прапорщик, військовослужбовець батальйону зв'язку 114-ї бригади тактичної авіації повітряного командування "Захід", відряджений на посаду навідника в 79-ту окрему десантно-штурмову бригаду;
— в ніч з 17 на 18 травня біля населеного пункту Жолобок Слов'яносербського району Луганської області під час бою з найманцями РФ отримав смертельне вогнепальне наскрізне поранення в голову 48-річний Роман Досяк – солдат, стрілець-помічник гранатометника 1-го взводу 2-ї роти 109-го окремого гірсько-штурмового батальйону 10-ї окремої гірничо-штурмової бригади;
— 24 травня під час обстрілу позицій ОС в районі Торецька (Донецька область) з 82-мм мінометів смертельне осколкове поранення отримав 36-річний Олександр Пузіков – старшина, старший стрілець 1-ї роти 24-го окремого штурмового батальйону "Айдар" 53-ї ОМБр;
— 27 травня загинув 34-річний сапер 1-го відділення інженерно-саперного взводу 2-го батальйону 54-ї окремої механізованої бригади Борис Степанченко, який у складі групи саперів в районі населеного пункту Попасна (Луганська область) виконував бойове завдання по перевірці мінно-вибухових загороджень і потрапив у засідку диверсійно-розвідувальної групи противника.

У травні-2018 кількість загиблих, за різними даними, становила від 10 до 17, в квітні-2019 – від 14 до 18.

Що стосується санітарних втрат (поранені і травмовані), то в травні-2019 їх було більше 40, як і місяцем раніше. А ось у травні-2018 ці втрати склали понад 90 осіб.

Офіцер ЗСУ Анатолій Штефан (Штірліц) запевняє, що окупанти зазнали більш значних втрат.

"За підсумками травня в підрозділах російсько-окупаційних військ "ЛДНР" були ліквідовані близько 54 окупантів і близько 82 окупантів отримали поранення різного ступеня тяжкості", – підкреслює офіцер. – Небойові втрати склали 11 окупантів (порушення заходів безпеки, смерть в результаті хвороби, ДТП), і 10 отримали поранення. Дана цифра може відрізнятися в більшу сторону у зв'язку з постійним приховуванням лідерами бойовиків і російськими військовими втрат".

Травень-2019 у зоні ООС: просування та знищення

Завдяки черговим успішним операціям, українські військові не тільки прорідили ряди противника, а й просунулися вперед на Донбасі.

Так, командир батальйону ЗСУ "Донбас-Україна" В'ячеслав Власенко (позивний "Філін") заявив, що в районі Новозванівки в Луганській області наші військові 2 травня "в результаті успішно проведеної операції просунулися вперед на 1 км і зайняли вигідні рубежі, отримавши перевагу над супротивником".

Пізніше він розповів, що окупанти 13 годин "прасували" захисників України з 120 мм мінометів, ПТКР, гаубиць, танків. "Втрималися! І не тільки втримали свої позиції, а ще й надали потужну вогневу відповідь противнику", – зазначав Власенко.

Журналіст Андрій Цаплієнко повідомив, що це просування сталося в районі н. п. Калинове, де позиції і техніку окупантів наші воїни перетворили "в будівельне сміття і металобрухт".

Про вдалі операції захисників України в районі Горлівки, на Світлодарській дузі, біля Первомайська (були знищені або виведені з ладу техніка і жива сила противника) повідомляли в травні волонтер Юрій Мисягін і офіцер ЗСУ Анатолій Штефан (Штірліц).

Травень-2019 в зоні ООС: вісім воїнів заїхали в полон

22 травня сталася НП: вісім військовослужбовців ЗСУ, рухаючись на вантажному автомобілі в районі населеного пункту Новотроїцьке, "відхилилися від визначеного маршруту та потрапили на тимчасово-окуповану територію, де були затримані бойовиками збройних формувань Російської Федерації". Таку версію наводить прес-центр ОС.

У квазіутворенні "ДНР" назвали полонених "диверсантами", запевняючи, що у них вилучені "форма, автомобільні номерні знаки і документа зразка НМ, а також вибухові речовини".

"Немає контролю хоча б за дорогами. А як же "лінія фронту"? – дивується активіст військової розвідки Юрій Касьянов. – Виходить, і до нас можуть точно так само заїхати ДРГ противника. Військовослужбовці не знають карти району бойових дій. Старшого або не було взагалі, або він такий же бовдур. Військовослужбовці переміщуються в зоні бойових дій без зброї. У будь-якому випадку це обурливо і неприпустимо; ситуація вимагає детального розслідування і жорстокого покарання винних".

Редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов впевнений, що "здача в полон 8 українських військових, які самі заїхали в руки ворога – це демонстрація кадрових проблем армії на шостому році війни". Він також уточнює, що мотопіхотний батальйон 53-ї механізований бригади, військовослужбовці якого опинилися в полоні, дислоковано в районі Мангуша. А головні сили бригади і штаб – ще далі. І щоб виконати бюрократичні питання, треба їхати в Костянтинівку. Як і Касьянов, Бутусов обурюється тим, що військові їхали без зброї і без продуманого маршруту. І вважає, що має бути проведено службове розслідування.

У 53-му ОМБр запевняють, що сталася "помилка в орієнтуванні", внаслідок чого "автомобіль з військовослужбовцями перетнув лінію бойового зіткнення в районі н. п. Новотроїцьке і потрапив на тимчасово окуповану територію".

Президент України Володимир Зеленський обіцяє вжити оперативні дії для звільнення восьми полонених бійців 53-ї бригади. Про це повідомляє прес-служба АП, підкреслюючи, що "службове розслідування цього інциденту, яке проводиться за наказом командувача Операцією об'єднаних сил, факту державної зради не встановило".

З командування батальйону і 53-ї ОМБр обіцяли зробити "управлінські та дисциплінарні висновки".

"Людей треба рятувати, їх життя найважливіше, але, на жаль, наших полонених ворог швидко не віддає, як показує практика. Не можна допустити повторення таких же сумних випадків", – резюмує Бутусов.

Травень-2019 в зоні ООС: обстріли цивільних тривають

Ще одна сумна новина травня – безперервні обстріли мирних населених пунктів по обидві сторони лінії розмежування.

На непідконтрольної території Луганської області неодноразово "прилітало" н. п. Золоте-5 (Михайлівка). Представники СММ публікували звіти про те, що в зазначеному населеному пункті свіжими обстрілами пошкоджені стіни і дахи будинків, вибиті шибки. Дісталося навіть будівлі школи. Наприкінці травня під удар потрапив н. п. Сентянівка (кол. Фрунзе; непідконтрольна уряду, 44 км на захід від Луганська), де спостерігачі виявили пошкодження шести будинків.

Що стосується нібито обстрілу українськими воїнами окупованого бойовиками Первомайська, то співголова Громадської ініціативи "Права Справа" Дмитро Снєгирьов запевняє, що "головорізи "ЛНР" самі ведуть обстріл з цього міста". Зокрема, з території Первомайського індустріально-педагогічного технікуму (колишнє ПТУ № 31). За даними Снєгірьова, окупанти "повернулися до тактики військового протистояння, коли основний акцент перенесено на обстріли бойовиками позицій ВСУ з житлових кварталів окупованих міст і селищ".

Біля непідконтрольної частині Донецької області від обстрілів страждали околиці Донецька і Горлівки (в цих міста навіть були поранені мирні жителі), Докучаєвська, Пикуз (кол. Комінтернове), Ясинуватої.

На околиці, дійсно, прилітає. З тієї причини, що там, як правило, розташовані частини окупантів, що ведуть обстріли.

Міста, села і селища в підконтрольній уряду частині Донбасу теж страждали від цілеспрямованих або випадкових (відомо, що на Сході України складають іспити зі стрільби російські курсанти) ударів.

На початку травня здригнулося м. Авдіївка, яку відносно давно не обстрілювали. Глава військово-цивільної адміністрації прифронтового міста Павло Малихін повідомляв, що поруч з місцем обстрілу перебували діти. На щастя, обійшлося без жертв. Але були пошкоджені два житлових будинки.

Пізніше відео наслідків цих обстрілів опублікувала 93-а ОМБр "Холодний Яр", воїни якої тримають позиції в районі Авдіївки.

Бойовики також наносили удари по житлових кварталах Мар'їнки (були пошкоджені будинки і машини), Троїцького (снаряд бойовиків розірвався біля сільської школи в той момент, коли діти були на заняттях), Травневого, Золотого, Верхньоторецького (горіли будинки).




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!