Головна Статті Політика Зеленський має намір посилити боротьбу з корупцією: чи варто чекати гучних кримінальних переслідувань
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський має намір посилити боротьбу з корупцією: чи варто чекати гучних кримінальних переслідувань

4 червня 2019, 12:12
Поділіться публікацією:
Зеленський має намір посилити боротьбу з корупцією: чи варто чекати гучних кримінальних переслідувань

Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з директором Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артемом Ситником і керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назаром Холодницьким закликав їх найближчим часом продемонструвати відчутні результати у розслідуванні резонансних корупційних злочинів". Наскільки реальні гучні "посадки" і чому їх не було раніше, з'ясовували "Коментарі".

Боротьба з корупцією від Зеленського: важливі зміни

Ще до зустрічі з Артемом Ситником та Назаром Холодницьким президент Володимир Зеленський зробив важливий хід у боротьбі з корупцією. Здійснювати міжнародне співробітництво і пряму комунікацію з антикорупційними органами іноземних держав "здійснювати міжнародне співробітництво і пряму комунікацію з антикорупційними органами іноземних держав".

Глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін запевняє, що Порошенко блокував це рішення три роки. Раніше НАБУ могло отримувати докази від зарубіжних колег не безпосередньо, а тільки через Генпрокуратуру, якою керує Юрій Луценко – "людина Порошенка". В результаті ГПУ, Шабунін запевняє, всіляко блокувало таку роботу і навіть попереджало фігурантів справ НАБУ.

У самому НАБУ вітали рішення нової влади, підкресливши, що домагалися цього кроку від попередньої влади з кінця 2015 року. Тепер же нібито з'явилася можливість посилити здатність в розкритті корупційних схем, за якими гроші державних компаній і бюджету виводилися за кордон.

Ще одним важливим кроком стало оновлення складу контролерів НАБУ – громадської ради. З 15 осіб сімучасники бойових дій на Донбасі.

Боротьба з корупцією від Зеленського: зустріч "у верхах"

Під час зустрічі Зеленського з Холодницьким і Ситником, яка відбулася 31 травня, глава держави гарантував директор НАБУ і керівнику САП незалежність антикорупційних інституцій і захист від втручання в їх діяльність.

Все ж натиснув і трохи. Він нагадав, що українці вимагають покарання для корупціонерів. Тому, Зеленський зазначив, якісним показником здатності САП і НАБУ стануть результати розслідування резонансних корупційних злочинів протягом найближчих трьох місяців.

Назар Холодницький пізніше так прокоментував побажання Володимира Зеленського: "Кращий оцінювач ефективності НАБУ і САП – це суд, який виносить вироки у наших справах". Він підкреслив, що говорив президенту про необхідність якнайшвидшого запуску антикорупційного суду. "Саме його запуск і робота, його перші постанови, Його перші рішення, перші вироки будуть кращим аудитором нашої трирічної роботи, – упевнений глава САП. – Ми б дуже не хотіли перетворювати слідство на шоу. Я сподіваюся, що пан Ситник прислухається до цього теж, і ми разом покажемо результат. Але це має бути законно".

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов називає зустріч Володимира Зеленського з Артемом Ситником та Назаром Холодницьким "ритуальною", підкреслюючи, що таким чином глава держави з одного боку показав підтримку антикорупційних органів, з іншого – картинку для своїх виборців, вимагають зрушень на фронті боротьби з корупцією.

"Є думка, що попередній президент конфліктував з главами НАБУ і САП. Ось новий і намагається створити фон співпраці, допомоги. Хотілося б, щоб це був не тільки фон. Але поки виглядає як піар-хід, який навряд чи додасть прискорення розслідуванням", – пояснює Леонов.

Політексперт Тарас Загородній вважає, що Володимиру зЗеленському потрібні перемоги і бажано перед виборами. Так що він буде педалювати тему, щоб показати електорату "скальпи ворогів". Але поки наші антиркорупціонери демонструють вкрай низьку ефективність. З 2016 року фактично зрушень немає. І питання тут не в судах.

Боротьба з корупцією від Зеленського: керівники НАБУ і САП

На думку ряду українських експертів, неефективність НАБУ і САП багато в чому спровокована глибоким конфліктом між Артемом Ситником і Назаром Холодницьким. І поки вони будуть продовжувати внутрішні війни, а не бити корупціонерів власне, ніякого результату не буде. Як не буде його і якщо не вивести нібито незалежні НАБУ і САП з-під політичного впливу.

В одному з інтерв'ю 2018 року одіозний нардеп від БПП Олександр Грановський, який нещодавно заявив, що покидає політсилу Петра Порошенка, так прокоментував нічні зустрічі президента і глави НАБУ: "Чи може президент запропонувати будь-якому чиновнику, в тому числі директору НАБУ, зустрітися і поговорити? В першу чергу про те, чим же допомогти НАБУ. Я думаю, що може. Може Ситник в такій ситуації відмовитися від зустрічі? Я не бачу ніяких підстав, які б його змусили це зробити".

Він також не виключив, що Порошенко і Ситник "проводили консультації" з приводу антикорупційних законів. Ситник Сам же запевняв, що Грановський кілька разів приїжджав до нього "як комунікатор від влади" для узгодження питання антикорупційного суду.

Також Грановський, якого експерти називали відповідає за зв'язки Банкової часів Порошенка з силовиками, правоохоронцями, прокуратурою, за деякими даними відповідав за те, щоб "вирішувати" питання з главою САП Холодницьким. Сам нардеп, втім, це передбачувано заперечує.

"Ситник і Холодницький валять провину один на одного, це цілком влаштовує корупціонерів. Але не влаштовує Зеленського. Який звільнити керівників НАБУ і САП не може – там особлива процедура. Проти них може працювати Державне бюро розслідувань (ДБР), але в ньому самому не все гладко", – зазначає Тарас Загородній.

Олександр Леонов також вважає, що конфлікт між керівництвом САП і НАБУ триватиме, поки один з них не піде у відставку. Або обидва.

"Незважаючи на конкурсні відбори, поки НАБУ не порадувало жодною гучною справою, яку довели б до вироку, – зазначає Леонов. – Незабаром має запрацювати Вищий антикорупційний суд – і тоді вже відмовки, що це судді не приймають справи, не пройдуть".

Віце-президент Світового юридичного альянсу, старший партнер Адвокатської компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець в ітерв'ю виданню "Коментарі" підкреслює: "По-перше, не в компетенції президента втручатися у діяльність правоохоронних органів, включаючи антикорупційні. По-друге, судячи із заяв Зеленського під час цієї зустрічі (і за її підсумками), він не розуміє глибину проблеми. Суть в тому, що без заміни глав НАБУ і САП, без серйозної "прополки" там, ми не отримаємо реальної боротьби з корупцією. До того ж, я впевнений, що з початком роботи Вищого антикорупційного суду ми побачимо масу упереджених рішень, які потім будуть скасовуватися Європейським судом з прав людини. Я вважають, що при відборі суддів у ВАС професіоналізм стояв на останньому місці. А на першому – лояльність до влади, абсолютна несамостійність, підконтрольність і здатність безмовно підкорятися".

Кравець вважає, що за час своєї роботи вітчизняні антикорупційні органи підтвердили вірність не стільки в Україні, скільки США.

"Їх робота була спрямована не на боротьбу з нашою корупцією, а на лобіювання інтересів міжнародних корпорацій (в першу чергу американських) та посилення політичного впливу США в Україні. Очевидне підтвердження цього – залучення України в битву між демократами і республіканцями, – пояснює юрист. – Що ми бачимо в останні роки? Руйнування української інфраструктури, медицини, освіти, промисловості – під виглядом реформ і боротьби з корупцією. При цьому до відповідальності притягують дрібних сошок, ніхто з "корупційних китів" не постраждав. І питання тут в не компетенції (некомпетенції) слідчих, а в тому, що спочатку не було метою побороти корупцію. Завдання – заблокувати розвиток української економіки і науки, лобіюючи інтереси Заходу. І в цьому сенсі будь-який "рух" нової влади в бік боротьби з корупцією – ні про що. Зеленський чи то ще не зрозумів цього, чи то зрозумів, але не бажає цього показувати. І всі його заяви в стилі "проти всього поганого – за все хороше" дають можливість нашим "антикорупціонерам" і далі працювати не стільки на процвітання України, скільки проти цього. Тепер ще й прикриваючись ручним Антикорупційним судом".

Експерт з питань сектору оборони та безпеки, полковник СБУ у відставці Олег Стариков звинувачує в неефективності боротьби з корупцією кадрові прорахунки при формуванні НАБУ.

"Особисті моральні та професійні якості Ситника не відповідають займаному посту, – вважає Стариков. – Я критикую саме НАБУ, тому що сам працював в оперативному підрозділі і розумію, що потрібно шукати, копати, а не чекати, що тобі принесуть в зубах щось... На такій посаді має бути людина з відповідним світоглядом, оперативний начальник. У нас спочатку були допущені серйозні помилки при підборі кадрів, сформовані неправильно оперативні підрозділи. І якщо оперативний підрозділ, керовані прокурором Ситником, не можуть добути потрібні матеріали, нічого не може зробити і САП".

Тим часом продовжує розкручуватися скандал з "відпочинком" Ситника в Рівненській області. За "спонсорські" кошти. І з великим розмахом. Справою займається ДБР. І найближчим часом його можуть передати в суд, про що нагадують політологи Андрій Золотарьов та Олексій Голобуцький.

Боротьба з корупцією від Зеленського: реальні перспективи

Аналітик Олександр Кочетков вважає, що якщо не буде антикорупційних розслідувань (голосних і результативних, з посадками і конфіскаціями), то у нас не буде президента Володимира Зеленського.

"Тому що народ миттєво в ньому розчарується, а олігархічна система влади зможе взяти реванш, – пояснює Кочетков. – Володимир Зеленський це якщо не розуміє, то відчуває. Крім того, він знає, що без повернення з тіні капіталів нам з боргами не розплатитися і помітного зростання економіки не забезпечити. Те, що Президент не має наміру втручатися в розслідування НАБУ, САП, ДБР та інших силовиків – це чудово. В даний момент йому і нема чого втручатися – ніхто з близьких йому людей ні в яких схемах не взяв участь і бюджету не розпиляв. Адже не обов'язково втручатися самому президенту – в АП завжди вистачало впливових людей. Але навіть якщо втручання і телефонного права дійсно не буде, то не факт, що у антикорупціонерів вистачить професіоналізму для результативних розслідувань. Досі вони його не демонстрували".

Так що однієї, навіть змістовної зустрічі президента з антикорупціонерами для вирішення проблем буде недостатньо. Доведеться займатися цією сферою всерйоз, системно і нікому її не передовіряючи, впевнений Кочетков.

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик також упевнений, що справи з посадками є основним фундаментом стійкості образу і позиції самого Зеленського.

"Якщо не буде в найближчі півроку "посадок", то рейтинг почне провисати із загрозливою швидкістю, – зазначає Кулик. – Адже Зеленський переміг, в тому числі, тому що говорив, що буде садити корупціонерів.  І удари повинні сипати не тільки по колишній владі, але і по групі, інтереси якої нібито знаходять навколо Зеленського. То як зараз формується список партії і йде висунення мажоритарників, показується, що всередині оточення президента йде серйозна боротьба. Якщо він зуміє абстрагуватися від "тіні Бені", то є шанс і у нього, і у реальної боротьби з корупцією. Але я поки налаштований скептично, дивлячись на кадрові призначення, в тому числі в Адміністрації президента".

Щодо НАБУ і САП, то як-небудь впливати на них президент не може, нагадує Кулик.

"Він здатний лише шукати точки дотику, але не він їх призначає. Навіть ініціюючи аудит, навіть маючи допомогу ГПУ, нічого з САП і НАБУ президент вдіяти не може. Держдеп США виступає за незалежність українських антикорупційних органів. І саме американські архітектори налагоджують і контролюють цю систему. Думаю, вже після парламентських виборів і формування нового уряду, після зміни гепрокурора і глави СБУ, антикорупційні механіхми почнуть давати результат. Тому ж Ситнику для самозбереження потрібні гучні посадки. І він може почути президента Зеленського, принісши йому подарунок під вибори: почавши виїмку певної документації та затримання топ-чиновників, які працювали при Порошенко. Правда, потім справи можуть розвалитися, а затримані вийти під заставу (як у нас не раз бувало). Але, думаю, Зеленський засвоїв, що гучні затримання і "посадки" – це різні речі. Для нього, як і для його виборців, важливі будуть саме "посадки". Наскільки він готовий "відпустити віжки" і відкрити сезон полювання на корупціонерів, незважаючи на їх належність навіть до свого кола, ми скоро дізнаємося".

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Стариков впевнений, що боротьба з корупцією – це багато в чому політична воля керівництва України.

"Ця воля була позначена під час зустрічі Зеленського з керівниками НАБУ і САП, – вважає Стариков. – Головні корупціонери у нас завжди були в Раді і Кабміні. Якщо ми будемо боротися не зі слідством, а з причиною, то при наявності політичної волі (а вона є) є шанси з цим соціальним явищем поборотися. Результати виборів покажуть, буде парламент антикорупційним, або залишиться корупційним з черговими новими особами. Коли почнуть прийматися закони, важливі не для лобістів, а для економіки України в цілому, коли призначення за професійною ознакою, а не за кумівським розподілом грошових потоків, тоді і почнеться реальна боротьба з корупцією".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!