Головна Новини Політика Україна може обійтися без спостерігачів ПАРЄ на виборах
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна може обійтися без спостерігачів ПАРЄ на виборах

Парламент не зобов'язаний запрошувати ПАРЄ спостерігати за виборами

4 липня 2019, 09:40
Поділіться публікацією:
Україна може обійтися без спостерігачів ПАРЄ на виборах

Спостерігати за виборами в Україні — це право ПАРЄ, однак Рада не зобов'язана запрошувати ПАРЄ, яка втрачає свій авторитет у зв'язку зі скасуванням рішень щодо російської агресії проти України. Про це заявила прес-секретар МЗС Катерина Зеленко.

"У попередні роки між Верховною Радою України і Парламентською асамблеєю Ради Європи існували дружні, партнерські відносини, які сьогодні навряд чи можна охарактеризувати так. На тому етапі, коли була довіра і взаємоповага, коли ПАРЄ користувалася авторитетом, керівництво ВР ініціативно запрошувало ПАРЄ спостерігатиме за виборами в Україні. Давайте також не забувати про те, що у міжнародної міжурядової організації, якою є Рада Європи, існують тільки два органу, рішення яких є обов'язковими до виконання: це Комітет міністрів та Європейський суду з прав людини. А ПАРЄ є дорадчим органом відповідно до Статутом Ради Європи. Україна завжди з повагою ставилася до порад і ПАРЄ виходила з важливості імплементації таких рад", — зазначила прес-секретар.

Вона зазначила, що парламент не зобов'язаний запрошувати ПАРЄ спостерігати за виборами.

"Асамблея у своїх правилах процедури зазначила, що спостерігати за виборами — це право Асамблеї. Але це зовсім не означає, що парламент зобов'язаний запрошувати ПАРЄ спостерігати за виборами", — зазначила Зеленко.

Вона додала, що на сьогоднішній день у МЗС немає ні одного звернення від цього дорадчого органу.

За її словами, Україна не порушила жодного з документів Ради Європи, обов'язкових для виконання.

"Що стосується документів дорадчого органу і міжпарламентського діалогу в цілому, нам здається, що ПАРЄ слід було б замість того, щоб емоційно реагувати на рішення керівництва Верховної Ради публічному просторі, вступити в діалог і провести консультації з делегацією України в Асамблеї", — зазначила Зеленко.

Як повідомляли "Коментарі", президент ПАРЄ Ліліан Морі Паск'є розкритикувала рішення спікера Верховної Ради Андрія Парубія відкликати запрошення спостерігачам Асамблеї на дострокові парламентські вибори в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!