Кадрові перестановки Володимира Зеленського: хто з силовиків "піде" до виборів

З перших днів свого президентства новий глава держави Володимир Зеленський активно зайнявся кадровою політикою. Багато призначень президента викликали неоднозначну реакцію суспільства.

Кадрові перестановки Володимира Зеленського: беззмінний Арсен Аваков

Безсумнівно, самим потужним силовим ресурсом в правоохоронній системі володіє міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, позиція якого, на думку експертів, багато в чому допомогла уникнути порушень на виборах президента.

Хоча напередодні виборів, за даними ЗМІ, міністр внутрішніх справ орієнтувався скоріше на лідера "Батьківщини" Юлію Тимошенко, її поразка в першому турі змусила главу МВС змінити пріоритети.

Як би там не було, вже на початку травня в ході своїх інтерв'ю ЗМІ олігарх Ігор Коломойський, якого пов'язують з новообраним президентом, називав Арсена Авакова людиною, з якою він разом "вболівав" за перемогу Володимира Зеленського. Згодом Коломойський ще більш утішно висловився про керывника МВС, назвавши його "самим професійним міністром за всі 5 років" і навіть заявив про можливість призначення Арсена Авакова прем'єр-міністром.

Втім, смерть 5-річного Кирила Тлявова з Переяслава-Хмельницького, який помер через 3 дні після поранення в голову, отриманого в результаті стрілянини п'яних поліцейських, принесе чимало неприємних хвилин міністру внутрішніх справ. Ще 2 червня на сайті президента України з'явилася петиція про відсторонення Арсена Авакова від обов'язків глави МВС, а 4 червня того ж вимагали учасники мітингу під будівлею Міністерства внутрішніх справ.

Однак, в цілому немає підстав очікувати відставки Арсена Авакова з посади міністра внутрішніх справ, тим більше, він вже заявив про відсутність власних політичних амбіцій на майбутніх парламентських виборах і небажання балотуватися в народні депутати.

досудового слідства щодо Петра Порошенка за підозрою в держзраді, а 3 червня голова Бюро Роман Труба заявив, що в цьому розслідуванні є "судова перспектива".

Того ж дня, 3 червня, Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо Романа Труби за заявою голови Ради громадського контролю при ДБР Максима Болдіна та секретаря цієї Ради Надії Корінний. Своєю постановою від 19 квітня той самий Солом'янський суд зобов'язав ГПУ розпочати розслідування.

У перерві між цими двома подіями ДБР відкрило кримінальне провадження ще й щодо директора НАБУ Артема Ситника за підозрою у незаконному збагаченні: голова антикорупційного органу регулярно відпочивав за рахунок друзів у мисливському угідді "Поліське-Сарни" Рівненської області.

На думку політолога Руслана Бізяєва, президент Володимир Зеленський справить перезапуск антикорупційних органів, звільнивши Артема Ситника з посади директора НАБУ, але залишить главу САП Назара Холодницького.

Кадрові перестановки Володимира Зеленського: битва за антикорупціонерів

За словами політичного експерта Руслана Бортника, зараз у правоохоронній сфері триває протистояння між командами "старого" і "нового" президентів.

"Під контролем "старої" команди залишається Генеральна прокуратура України, у нових – контроль над МВС і СБУ. В даний момент йде боротьба за вплив на антикорупційні органи: варто було очільнику ДБР Роману Трубі побачити перспективу у розгляді справ проти Петра Порошенка – ГПУ тут же відкриває на Трубу кримінальне провадження", – оцінює поточний стан у правоохоронній сфері України експерт для видання "Коментарі".

Втім, як вважає Бортник, якихось глобальних змін і кадрових призначень до правоохоронних та антикорупційних органів, чекати до виборів у Верховну Раду все ж не варто.

Як повідомила прес-служба глави держави, 31 травня Володимир Зеленський зустрівся з керівниками НАБУ і САП пообіцявши гарантувати незалежність і захист антикорупційних органів від втручань. Зі свого ж боку гарант Конституції чекає від антикорупційних органів "відчутних результатів у розслідуванні резонансних корупційних злочинів протягом трьох місяців".