Головна Статті Політика Енергетичні ігри нової влади: запуск ринку електроенергії намагаються відстрочити
commentss НОВИНИ Всі новини

Енергетичні ігри нової влади: запуск ринку електроенергії намагаються відстрочити

5 червня 2019, 17:22
Поділіться публікацією:
Енергетичні ігри нової влади: запуск ринку електроенергії намагаються відстрочити

Перше засідання нової Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) присвятили питанням енергетичної галузі. І хоч цю зустріч назвали нарадою (мовляв, перше повноцінне засідання РНБО присвятять конфлікту на Донбасі), маркери, схоже, розставлені. І на чолі кута – економічні моменти у вигідному для оточення президента ракурсі.

РНБО і ринок електроенергії: трагедія як привід

О третій годині ночі 29 травня на шахті "Лісова" в селі Сліпець Сокальського району Львівської області сталася трагедія – в результаті обвалу загинули двоє гірників. Подібні ПП для українських вугільних підприємств, що працюють часто на застарілому обладнанні, на жаль, не рідкість. Традиційно повідомлялося, що спеціальна комісія розслідуватиме обставини трагедії.

Що було незвично, так це реакція офіційного Києва. У той же день в Сокальський район прибув президент Володимир Зеленський. Він відвідав шахту "Лісова", висловив співчуття сім'ям загиблих, поспілкувався з робітниками, які поскаржилися на затримки з виплатою зарплати.


Президент заявив, що найближчим часом РНБО розгляне проблеми у вугільній галузі.


"На жаль, нинішня влада за рівнем цинізму мало чим відрізняється від попередньої, – прокоментував дії керівництва країни фінансовий експерт Олексій Кущ. – Загибель шахтарів у Львівській області була використана як привід для скликання РНБО. Хоч трагедія, що сталася, – компетенція уряду і органів, які відповідають за дотримання охорони праці на виробництві. Це, безумовно, трагедія. Але вона жодним чином не пов'язана із загрозою нацбезпеці. І все ж її використовували як привід, щоб по дотичній зачепити питання ринку електроенергії".

РНБО і ринок електроенергії: при чому тут РЕЕ

Нагадаємо, що з 1 липня в Україні повинен почати діяти роздрібний ринок електричної енергії (РЕЕ). Це прописано в законі "Про ринок електроенергії", прийнятому ще в 2017 році. РЕЕ, зокрема, передбачає впровадження нової конкурентної моделі ринку і норми Третього енергетичного пакету ЄС, в тому числі в питанні поділу компаній за напрямками розподілу і передачі електроенергії.

Проте старт нового ринку електроенергії зіткнувся з опором, в тому числі, представників певних фінансово-промислових груп.

Серед тих, хто незацікавлений у запуску РЕЕ, експерти найчастіше називали Ігоря Коломойського, феросплавні заводи якого є найбільшими промисловими споживачами електроенергії в Україні. У "плюсі" ж опинявся б Рінат Ахметов, який також володіє найбільшою Українською теплоенергетичною компанією ДТЕК.

Відповідні пости з цього приводу писали аналітики Олександра Решмедилова, яка вважає, що "Ігор Валерійович шукає зручний спосіб для того, щоб забезпечувати максимально вигідні тарифи для своїх феросплавних заводів" та Олеся Яхно-Бєлковська. Політичний експерт Олексій Голобуцький також зазначає, що "СБУ вже почала працювати на Коломойського. Новопризначений перший заступник голови СБУ Іван Баканов направив офіційний лист Парубію і Гройсману, в якому написав про загрозу держбезпеки в результаті своєчасного введення нової моделі ринку електроенергії з 1 липня".

Крім Баканової в бій було кинуто і представника Володимира Зеленського в Кабміні Андрія Геруса – екс-члена НКРЕ, голову Асоціації споживачів енергетики і комунальних послуг. Він намагався продавити відстрочку запуску РЕЕ через нардепів.

"Ми бачимо і реакцію Геруса (лобіст Коломойського по заводам і електроенергії), і позицію СБУ, яка після приходу туди Баканова (людина Зеленського) різко перейнялася проблемами нацбезпеки у сфері енергетики. Очевидно, що запуск РЕЕ – це удар по інтересам людей в оточенні нового президента, – зазначає для видання "Коментарі" директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик. – І мова не тільки про Коломойського, а й про інших, що мають свій інтерес в питаннях, зав'язаних на вартості електроенергії. Адже Рее-це формули, які забезпечують ринкове ціноутворенні. З можливим підвищенням тарифів. Схоже, Зеленському важливо роздати економічні пряники своїм партнерам. Йому потрібні гроші і ресурси на парламентські вибори. Йти відкрито на непопулярні рішення, вступати в конфронтацію з партнерами (і своїми західними) і опонентами йому немає сенсу. Тому робляться не те щоб прямо президентські, але явно лобійовані ним кроки по відхиленню введення РЕЕ, по торпедуванню цієї реформи".

31 травня до цієї гри підключився і РНБО на чолі з новим секретарем Олександром Данилюком – професійним фінансистом, якого навряд чи випадково поставили на чолі держоргану.

РНБО і ринок електроенергії: про що говорили на зустрічі

Під час наради за участю членів РНБО президент нагадав, що гірники на шахтах гинуть часто, причому по обидві сторони лінії розмежування. Він також заявив, що побував минулого тижня в двох місцях, де гинуть українці. "Якщо на фронті вбивають кулі і снаряди, то в тилу – безвідповідальність, безгосподарність і корупція", – підкреслив Зеленський.

Він констатував, що протягом 2014-2018 років видобуток вугілля держпідприємствами України зменшився на 47%, українська економіка критично залежить від імпорту енергоносіїв, і дуже мало зроблено для їх отримання з різних джерел.

Також очікувано спливла тема РЕЕ. Нагадавши, що одним із зобов'язань України перед ЄС є реформування енергетичної сфери (і ключовою тут є демонополізація енергетичних ринків), Зеленський висловив думку, що з 1 липня черговий етап ринку електроенергії запрацювати не зможе. "В умовах суцільної монополізації можуть виникнути ризики і для виробників, і для споживачів, і для економіки України в цілому. Про це нас попереджають міжнародні партнери", – підкреслив президент.

Пізніше відбувся брифінг Олександра Данилюка, під час якого він озвучив наступні тези:

1. Заборона Росією поставок в Україну дизельного палива, нафти та масел, яка набирає чинності з 1 червня, може створити проблеми (близько 40% дизельного палива йде до нас з РФ). Так що потрібно диверсифікувати поставки.
2. Перше повноцінне засідання РНБО на чолі з президентом Володимиром Зеленським буде присвячене питанням війни в Донбасі.
3. У стислі терміни буде виплачена заборгованість по зарплаті Гірникам держшахт. Уряд має запровадити ефективний механізм оздоровлення ситуації в цій галузі, насамперед – посилення безпеки шахтарів. Крім того, Кабміну доручено протягом двох тижнів підготувати і впровадити рішення з проблемних питань енергоринку.
4. Буде вирішена критична ситуація з функціонуванням підприємства КП "Вода Донбасу", яке через борги енергетикам відключають від світла. В результаті зупиняється водопостачання десятків тисяч жителів Донецької області.
5. У питанні запуску РЕЕ існують дві протилежні позиції: "Регулятори говорять про те і відзначають, що "ми готові це робити", а учасники ринку і парламентарії бачать ризики", – зазначив Данилюк. Пославшись на позицію президента, він заявив, що в даному питанні необхідно сформувати єдину позицію. "Ми дамо певний час знайти компроміс, якщо ні, то це буде зроблено на майданчику РНБО", – підкреслив Данилюк.


РНБО та ринок електроенергії: осад після засідання

"Те, що перше засідання РНБО було присвячене ринку електроенергії, а не питанням конфлікту на Донбасі, вельми симптоматично. Після критики з цього приводу Данилюк почав пояснювати, що перше повноформатне засідання буде присвячене якраз таки питанням війни і миру на Донбасі. А це, мовляв, була просто нарада. Тобто, не повноцінне засідання. І все ж черговість говорить сама за себе. Чудово розуміючи, що їх цілі і наміри занадто очевидні, представники нової влади просто намагаються зберегти хорошу міну при поганій грі", – вважає фінансовий експерт Олексій Кущ.

Невідповідність теми зустрічі і завдань РНБО зазначив і блогер Карл Волох.


"Спочатку говорили, що це засідання РНБО. Потім почали говорити, що ця нарада, хоч такого формату немає. Відсутній ряд чиновників, які за Конституцією, є членами РНБО. Той же генпрокурор Юрій Луценко залишився не при справах", – зазначив для видання "Коментарі" виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов.


Також, за словами експерта, багато хто звернув увагу на те, що перше засідання було з приводу введення РЕЕ.

"Є нюанс, що цей ринок вигідний Рінату Ахметову, який контролює ряд енергокомпаній. При цьому реформа вкрай не вигідна Ігорю Коломойському, підприємства якого є серйозними споживачами електроенергії, А введення РЭЭ не дозволить в ручному режимі надавати його феросплавним активам пільги. Через таку пряму аналогію не було прийнято однозначного рішення про те, щоб відкласти запуск РЕЕ", – вважає Леонов.

РНБО і ринок електроенергії: що далі

Незважаючи на запевнення прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, що в середу, 5 червня, будуть прийняті всі рішення, щоб РЕЕ заробив, як і планувалося, з 1 липня, доля ринку все ще невизначена.


За словами аналітика Олександра Леонова, варто очікувати подальших спроб заблокувати введення РЕЕ. "Відпрацьовуватимуть альтернативні варіанти, підшукуватимуть аргументацію. Продовження слід, – упевнений експерт. – Поки ж для мене явно, що перша зустріч у форматі РНБО стосувалася інтересів одного їх олігархів, який не чужий для нового президента".

Політолог Кирило Сазонов запевняє, що перенесення запуску РЕЕ на три місяці лобісти Коломойського зараз намагаються пропхати через парламент, "зашивши" їх в законопроект по "домашнім СЕС".

"Варіант відстрочки запуску РЕЕ на сьогоднішній день досить реальний, незважаючи на запеклий опір однієї з ФПГ і міжнародних партнерів України. Основна тактика супротивників запуску РЕЕ – переконати західних партнерів, що все дуже навіть "за" цей прозорий і конкурентний ринок. Але його запуск в обговорені терміни нібито пов'язаний з певними технічними труднощами, які можуть скомпрометувати таку чудову ідею. Та ще й привести до часткового блекауту, – зазначає фінансовий експерт Олексій Кущ. – Насправді зацікавленим гравцям важливо просто відстрочити запуск РЕЕ. Хоча б на місяць, щоб потім використовувати це як плацдарм для розширення паузи".

На думку експерта, час запуску РЕЕ залежатиме від рівня нахабство учасників процесу.

"Якщо вони поставлять інтереси окремо взятих бізнес-груп вище інтересів країни, то знайдуть юридичні та інші зачіпки для того, щоб поставити запуск РЕЕ на паузу (відстрочити) навіть без обов'язкового для цього рішення парламенту, – впевнений Кущ. – Але в цьому випадку Україна ризикує серйозно зіпсувати відносини з міжнародними партнерами – МВФ, Світовим банком, ЄС. І наші заплановані після дострокових виборів парламенту і формування нового уряду переговори з міжнародними кредиторами стартують з дуже невигідних для нас позицій. Якщо інстинкт політичного самозбереження переважає над економічною жадібністю, то РЕЕ запустять в строк – з 1 липня. Але будуть робити все можливе, щоб запуск пройшов максимально проблемно. І тоді восени новий парламент матиме повну палітру підстав, щоб переформатувати цю модель ринку або, знову ж таки, поставити її на паузу".

 

РНБО, засідання, ринок електроенергії, РЕЕ, запуск ринку електроенергії, Володимир Зеленський, Олександр Данилюк, Рінат Ахметов, Ігор Коломойський, інтереси



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!