Головна Статті Політика Парламентські вибори в Україні: партії провели з'їзди і представили своїх кандидатів у депутати
commentss НОВИНИ Всі новини

Парламентські вибори в Україні: партії провели з'їзди і представили своїх кандидатів у депутати

10 червня 2019, 18:00
Поділіться публікацією:
Парламентські вибори в Україні: партії провели з'їзди і представили своїх кандидатів у депутати

Більшість партій, які мають намір боротися за місця в парламенті на найближчих виборах, наприкінці минулого тижня провели свої з'їзди. Згідно з соцдослідженнями, лідерами серед виборців на сьогоднішній день є партії: "Слуга народу", "Опозиційна платформа – За життя" та "Європейська солідарність" (колишня БПП "Солідарність").

Парламентські вибори в Україні: "Слуга народу"

Найбільш очікуваним був з'їзд партії "Слуга народу", яка, згідно з опитуваннями, може зайняти 40-50% місць в новому парламенті. Спочатку захід анонсувався на суботу, 8 червня. Але потім його перенесли на неділю. Місце, втім, залишилося тим самим – Національний ботанічний сад ім. Гришко.


Як пояснили в Слузі народу, знадобився додатковий день, щоб завершити розгляд анкет тих, хто висловив бажання балотуватися від партії у мажоритарних округах. Раніше політсила президента Володимира Зеленського запустила процес відбору кандидатів у депутати. Важливою умовою була відсутність парламентського минулого (партія декларує себе як бажаюча повністю перезавантажити український політикум, що призвів країну до війни і бідності). Пройшовши ряд перевірок, потрібно було витримати ще й перевірку з'їздом. Залежно від того, як суспільство і соратники відреагують на список, буде прийматися остаточне рішення про участь/участі претендента у виборах.

Захід відвідав і Володимир Зеленський, який зазначив символізм місця з'їзду ("Я вірю, що завдяки людям, які сьогодні тут з нами, Україна розквітне. І – будемо садити") і пояснив логіку формування списку.


За його словами, туди увійшли експерти з економіки, фінансів, безпеки, оборони, судової системи, медицини, освіти, децентралізації, народовладдя, інфраструктури, правоохоронних органів.

"Це обличчя нашої команди з регіонів. У нашій партії будуть представлені люди з усіх куточків країни. Це люди, які потрапили в список через онлайн-відбір. Вони доводять, що в Україні можна чогось досягти без зв'язків, без грошей і впливових родичів", – зазначив глава держави.

Він також підкреслив, що представники Слуги народу йдуть в парламент не заради недоторканності (її обіцяють скасувати), не "відбувати номер" (за кнопкодавство мають намір позбавляти мандата), не заради збагачення (за це будуть садити). До речі, всі ці "санкції" – частина програми Слуга народу, яка також була представлена. Крім цього, планується:

- створення механізмів впливу громадян на рішення влади через референдуми і народне вето;
— посилення контролю громадян за судовою системою;
— запровадження відкритих списків, електронного голосування, конфіскації майна корупціонерів, невідворотності покарання для співробітників поліції, прокуратури та СБУ за перевищення службових повноважень;
— реформування ЗСУ за стандартами НАТО;
— національний економічний аудит країни;
— поліпшення умови для розвитку бізнесу.


Зеленський зазначив, що 21 квітня під час другого туру президентських виборів, проголосувавши за нього, українці зробили перший крок до змін. "Ми зробимо це разом. Ми зробимо їх ще раз", – запевнив він, маючи на увазі парламентські вибори.


Не обійшлося без жартів. "Це точно моя промова, а не Петра Олексійовича?" – спитав Зеленський, подивившись на лист, який йому дали (відсилання до скандалу з плагіатом, коли частина мови Зеленського в Брюсселі збіглася зі старою мовою Порошенко).

У першій десятці "Слуги народу":

- Дмитро Разумков, голова партії;
— Руслан Стефанчук, представник президента у Верховній Раді;
— Ірина Венедиктова, експерт з питань реформи судової системи;
— Давид Арахамія (Давид Браун), волонтер і один з топових IT-підприємців;
— Галина Янченко, експерт з антикорупційної політики;
— Макс Федоров – головний IT-фахівець команди, радник Зеленського;
— Олександр Корнієнко – керівник штабу;
— Анастасія Красносільська – експерт Центру протидії корупції;
— Олександр Ткаченко – генеральний директор телеканалу "1+1";
— Жан Беленюк – греко-римський борець, призер Олімпійських ігор.

У "Слузі народу" оприлюднили і першу сотню партійного списку, а також заявили, що висунуть кандидатів у народні депутати по всіх 199 одномандатних округах (мажоритарка). Робота за списком мажоритарників поки триває. За словами Разумкова, постпраймеріз відбудуться до 8 липня.

Коментуючи присутність у першій десятці гендиректора медіахолдингу "1+1" (належить олігарху Ігорю Коломойському, про вплив якого на Зеленського кажуть деякі експерти), фінансовий аналітик Сергій Фурса іронічно зазначив: "Юлія Мостова (журналіст, головний редактор ZN.UA дружина політика Анатолія Гриценка – прим. ред.) писала, що СБУ випалювало зі списку "Слуги народу" всіх людей, пов'язаних з Коломойським. Як добре, що на чолі 1+1 стоїть абсолютно незалежна людина, яка ніяк не пов'язана з власником телеканалу. Інакше ж важко пояснити, як Ткаченко потрапив у першу десятку".


На думку економіста Олександра Гончарова, список Слуги народу показав, "що в усьому і завжди вони сподіватимуться тільки на свою силу".

"Цим "слугам" і зовсім втрачати нічого в порівнянні зі спадком місцевих олігархів і вигодуваних ними політичних лідерів. Тому без всякої потреби хлопці будуть креативити, експериментувати і потім завзято виправдовуватися за допущені помилки і прорахунки, – припускає Гончаров. – Думаю, найважче для них зараз – це зрозуміти, в чому полягає їхній борг перед виборцями".


Парламентські вибори в Україні: ОПЗЖ

Має, згідно з рейтингами, можливість стати другою за чисельністю політсилою в парламенті нового скликання (10-11%), "Опозиційна платформа – За життя" провела з'їзд 6 червня. Возз'єднання з підконтрольною Рінату Ахметову частиною Опозиційного блоку (Вілкулл-Новинський) не сталося. І це, на думку політолога Юрія Романенка, добре. "Виділення проросійської частини Опоблоку в окрему структуру це найкраще, що могло бути", – вважає експерт.


Тези, висунуті ОПЗЖ, так само як партійний список, підтверджують – на даний момент це найбільш проросійська політсила серед вагомих українських партій.

Ось лише деякі тези, озвучені на з'їзді:

- зупинити тарифний геноцид, знизити тарифи на газ для населення;
— реалізувати політику активного нейтралітету України у військово-політичній сфері та неучасті у будь-яких військово-політичних союзах;
— забезпечити відновлення і розвиток економічних відносин з РФ і перегляд всіх невигідних для України міжнародних угод;
— скасувати закони про мову, про освіту, про люстрацію, про декомунізацію, про перейменування церкви.


Список ОПЗЖ очолили співголови політсили, нардепи Вадим Рабінович і Юрій Бойко. Крім них, в першій десятці: голова політради і голова стратегічної ради ОПЗЖ, кум президента РФ Віктор Медведчук, нардепи Сергій Льовочкін, Наталія Королевська, Василь Німченко, Нестор Шуфрич, Сергій Ларін, Сергій Дунаєв, Тарас Козак.

У списку партії, який просочився у ЗМІ, "за першою десяткою" фігурують екс-нардеп від Партії регіонів Вадим Столар, сестра Сергія Льовочкіна – Юлія, Григорій Суркіс, Ренат Кузьмін (екс-перший заступник генпрокурора), лідер Соціалістичної партії України Ілля Ківа (заявив, що "пора зшивати країну"), екс-мер Слов'янська Нелі Штепа, справу якої продовжує розглядати суд.

Журналіст Марина Данилюк-Ярмолаєва, коментуючи список, висловлювання і перспективи ОПЗЖ, нагадала, що попередня влада створила Медведчуку і Ко "тепличні умови": кілька каналів, на які закривала очі Нацрада, ринок скрапленого газу, індульгенція від СБУ за поїздки в Кремль і заяви про особливу автономії Донбасу.


Аналітик Віталій Бала заявив, що голосувати за ОПЗЖ будуть "ті ж прихильники "русского мира", які не вважають Україну незалежною державою і мріють зробити з неї Малоросію".


Блогер Денис Казанський дивується наполегливому бажанню проросійських партій, всупереч тренду на оновлення, ставити на одні й ті ж – досить токсичні – фігури.

"У списку з 30 осіб жодного нового обличчя, жодного свіжого імені, – підкреслює Казанський. – Зрозуміло, що до цієї публіки ніякі нормальні волонтери та журналісти не підуть. Але у них же є врешті-решт свої підгодовані ведучі та експерти з того ж 112 каналу. Є якась молодь, типу менеджерів з родинних бізнес-проектів. Могли б хоч 3-4 крісла виділити для таких, але ні. Замість цього включають в список 80-річного Юлія Йоффе, який вже пересувається насилу".


"Судячи з частих візитів в РФ, центр прийняття рішень у групі на чолі з Бойком знаходиться в Кремлі, що дає певні плюси в ході кампанії (газ, підтримка РФ), але, по-суті, це зовнішнє управління з РФ", – зазначає політичний оглядач Михайло Чаплига.


Підтвердженням цих слів став черговий візит Медведчука і Бойко в РФ. 7 червня в Санкт-Петербурзі вони провели переговори з главою правління "Газпрому" Олексієм Міллером про прямі постачання в Україну російського газу.

Парламентські вибори в Україні: "Європейська солідарність"

9 червня, день в день з новою пропрезидентською силою президента, провела свій з'їзд і оновлена партія Петра Порошенка, який програв вибори несистемному Володимиру Зеленському.

Нагадаємо, що 24 травня партія Порошенка провела ребрендинг, перейменувавшись з БПП "Солідарність" в "Європейську солідарність". А 31 травня відбувся з'їзд ЄС, де були представлені умовно нові обличчя партії і заявлено про те, що вона візьме участь у парламентській кампанії.

Головним "очищенням" стала відсутність в ЄС одіозних нардепів фракції БПП, людей "близького кола" Петра Порошенка – Олександра Грановського та Ігоря Кононенка. Вже відомо, що вони мають намір йти до ВР по мажоритарних округах.

На чолі штабу оновленої партії (якій зараз соціологія дає 7-8% голосів на парламентських виборах) став заступник голови фракції БПП Сергій Березенко, який раніше керував передвиборною президентською кампанією Петра Порошенка.

За словами Березенко, команду оновлять серйозно, а ось меседжі міняти не будуть. Так само як лідера – першим у списку буде Порошенко.


Крім нього, до першої п'ятірки увійшли:

- спікер ВР Андрій Парубій (до парламенту пройшов від "Народного фронту");
— віце-спікер Ірина Геращенко (запевняє, що вперше отримала партквиток);
— Михайло Заброцький, командир 95-ї окремої аеромобільної бригади, Герой України, з листопада 2017 по березень 2018 року – командувач силами АТО;
— Софія Федина, співачка і волонтер, "голос Майдану" у Львові.

"Хтось призначає на посади кадри з "95-го кварталу", а для нас важливіші ті, хто пройшов 95-ту бригаду, – пожартував Порошенко, представляючи першу десятку. – Кожен зі списку "Європейської солідарності" – зірка у своїй області. А разом вони повинні сформувати зіркову команду, яка забезпечить Україні гідне місце під зірками європейського прапора".


Друга п'ятірка – теж не нові обличчя:

- лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв;
— командир медичного батальйону "Госпітальєри" Яна Зінкевич;
— колишній голова Львівської ОДА Олег Синютка;
— заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз;
— віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.


У списку ЄС – багато жінок. Як пояснив Порошенко, це зроблено "в повній відповідності з європейським принципом гендерної рівності".

Генпрокурор Юрій Луценко, опинився поза ЄС. "Як генеральний прокурор, він не має права. Йому це прямо забороняє закон", – пояснила його дружина, нардеп Ірина Луценко, яка йде на вибори від "Європейської солідарності".

За словами Петра Порошенка, його оновлена партія йде на вибори, щоб захищати "розкручений маховик європейської та євроатлантичної інтеграції" від впливу зовнішніх сил і "внутрішньої п'ятої колони". Звучали традиційні слова про важливість "не допустити реваншу проросійських сил", хоч цей реванш, на думку експертів, багато в чому став можливий через договорняки команди Порошенка з представниками цих сил.

П'ятий президент запевнив, що готовий стати прем'єр-міністром, якщо його партія переможе на виборах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!